2007. Március 13., Kedd, 16:00 óra, Városháza fogadóórás helyiség: Kulturális, Oktatási, Szociális, Egészségügyi és Sport Bizottság ülés

Lehetőségek
Mentés saját gépre:
Előterjesztés letöltése
Az eredeti dokumentumot - a gyorsabb letölthetőség érdekében - zip formátumba tömörítve tettük letölthetővé.
A zip formátumú állományok megnyitásához használja a WinZip programot, amit közvetlenül letölthet innen.
Off-line olvasás:
Előterjesztés nyomtatása
Kapcsolódó anyagok
Az ülés beharangozója:
Meghívó olvasása
Miről volt szó az ülésen:
Előterjesztések olvasása
2. - A Szombathelyi TV-vel kötött szerződés felülvizsgálata
3. - A Vas Megyei Regionális Rádióért Közalapítvány megszüntetése
4. - A külkapcsolatok átfogó felülvizsgálata
5. - A Képviselő-testület 4 éves cselekvési programja
6. - A Chernel Kálmán Városi Könyvtár beszámolója
7. - Tájékoztató a Jurisics-vár fejlesztéséről
6. napirendi pont:
A Chernel Kálmán Városi Könyvtár beszámolója

ELŐTERJESZTÉS
Kőszeg Város Önkormányzata Képviselő-testülete
2007. március 27-i ülésének ….. napirendi pontjához


Bevezető
A Chernel Kálmán Városi Könyvtár fenntartója Kőszeg Város Önkormányzata.
Az utolsó intézményi beszámoló Chernel Kálmán Városi Könyvtár munkájáról 2002-ben készült, melyet Kőszeg Város Önkormányzata a 47/2002. ( IV.18.) sz. határozatával elfogadta.

A könyvtár feladata

Az elsősorban Kőszeg és a városkörnyék lakosságát szolgáló intézmény szolgáltatásait mind a magyar mind a külföldi állampolgárok igénybe vehetik. A kőszegi kistérség településeinek könyvtári dokumentumokkal történő ellátását végzi a településekkel megkötött feladatellátási szerződés alapján. Ez a mozgókönyvtári munka 2005-től folyik ebben a formában, előtte ellátórendszeri feladatokat láttunk el a lakosonkénti fejkvóta alapján.
Jelenleg a Kőszegi Kistérségi Társulás polgármesterei döntenek arról, hogy a normatívából mennyit fordítanak könyvtári célokra. Más kistérségben ( pl.Körmend) sokkal több pénzt fordítottak a kistelepülési könyvtárak működésére. Az általunk vállalt feladatokat pontos elszámolás szerint végezzük, a tevékenységről beszámolunk, szakmai tanácsokkal látjuk el a vidéki könyvtárosokat. A Chernel Kálmán Városi Könyvtár nyilvános könyvtár, és mint ilyen, az országos, valamint a Vas megyei együttműködési kör tagja. Egyúttal helyi közszolgálati intézmény is (pl. gyűjti az önkormányzat-testületének jegyzőkönyveit, a közhasznú információkat, stb.).
Széleskörű szolgáltatásokkal várja könyvtárhasználóit.
Biztosítja használói számára a művelődéshez, a tanuláshoz, a továbbtanuláshoz, a továbbképzéshez, a szakmai és közéleti tájékozódáshoz, az igényes szórakozáshoz és szabadidő eltöltéséhez szükséges könyvtári anyagokat.
Nagy súlyt fektet azon könyvtári anyagok beszerzésére, feltárására, szétsugárzására, amelyek Kőszeg és környéke múltját, valamint jelenét mutatják be.
Részt vesz a tanulóifjúság könyv- és könyvtárhasználati ismereteinek gyarapításában. Ennek érdekében könyvtárhasználati foglalkozásokat szervez, kapcsolatot tart az iskolákkal és annak könyvtáraival. Részben ezt előkészítendő, már az óvodásoknak is ajánl foglalkozásokat. Kihasználja a pályázatok adta lehetőségeket, amelyek hozzájárulnak a fenti feladatok megvalósításához.
Közvetíti más könyvtárak, közgyűjtemények és információs intézmények szolgáltatásait.
Tevékenységét összehangolja a helyi oktatási és közművelődési intézményekével
A könyvtár alapító okirata az eltelt időszakban kétszer is változtatásra került, egyrészt az intézmény gazdálkodásával összefüggő jogkörök miatt, másrészt a Kőszeg és Vidéke c. helyi lap megváltozott felelős kiadója miatt.
Tevékenységünket az 1997. évi CXL törvény - a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről - alapján végezzük, valamint igazodunk Kőszeg Város közművelődési koncepciójához.

I. A működés körülményei
I. 1. Tárgyi feltételek

A működéshez szükséges tárgyi eszközök biztosítottak, az elmúlt időszakban több változás történt.
Az intézmény berendezése a 23 éves kora ellenére elfogadható. Azért lehet a könyvtár még mindig ilyen állapotban, mert az 1984-es könyvtáravatón az akkori lehetőségekhez képest maximális igényű és kivitelű berendezések ( mind technikai, mind könyvtár- technológiai szempontból) kerültek elhelyezésre.
Sajnos azt kell megállapítani, hogy évről évre kevesebb támogatást élvezhet a könyvtár, kedvező változás csak az 1996-ban megszűntetett, majd 2002 áprilisában visszaállított gyermekrészleg tekintetében mondható el.
Azóta is csodálhatják a használók a gyönyörűen kialakított részleget.
A gyermekrészleg sorsa majdnem veszélybe került, miután nem lett volna más megoldás a működési költségek csökkentésére.
A jelenlegi állapot - miszerint az épület földszinten lévő raktárából a további hasznosítás miatt kiköltözött a könyvtár a II. emeleti Galériába - valamennyire elfogadható.
A lakosság visszajelzése alapján örvendetes, hogy a két részleg mégis külön maradhatott, így a hely is biztosított könyvtári rendezvények megtartásához. Magunktól soha nem ajánlottunk volna fel ennyi állomány leselejtezését. Szerencsére a folyóiratokban lévő információkat könyvtárközi kölcsönzés útján be tudjuk szerezni, de nem azonnal férhető hozzá az olvasó számára.
Igaz, az állomány nagy részétől meg kellett válni, de a gyermekrészleg így meg tudta őrizni önállóságát.
A legutóbbi beszámoló óta a felnőttrészleg világítása is korszerűsítésre került, az információs pult előtt lévő padlószönyeg a túlzott igénybevétel miatt eltávolításra került, helyette hideg burkolat várja az oda érkezőt. Néhány változtatást végrehajtottunk a kényelmesebb használat és áttekinthetőség érdekében.
A Megyei Könyvtári Alap támogatásával ( sajnos ez a támogatás is megszűnt 2006 óta) új CD-tartó állványt készíttettünk.
A meglévő, használaton kívüli polcok átalakításával DVD-tartó polc is a könyvtárhasználók jobb tájékozódását szolgálja.
Megtörtént 2005-ben a radiátorok festése, az előterek és mellékhelyiségek meszelése. A mellékhelyiségekre ráférne egy teljes felújítás, mert mindig csak a legégetőbb javításokat lehetett eddig elvégezni, kicsit korszerűtlen és nem is igazán energiatakarékos.
Több új technikai berendezés került vásárlásra pályázati támogatásból. Egy projektort vásároltunk, majd egy Canon 2016-os típusú másológépet, valamint egy olvasókészüléket gyengén látóknak.
Költségvetési fejlesztésből 2006-ban egy számítógép vásárlására került sor, mert a Szikla 21 könyvtári integrált rendszerünk szervere miatt szükség volt még egy gépre, valamint új szoftverekre, mivel még nem minden gépen volt jogtiszta szoftver.
A többi számítógép a Széchenyi Terv keretében, illetve az Informatikai és Hírközlési Minisztérium által kiírt pályázatokon elnyert gépek, valamint az egyik munkagép a Közhasznú Könyvtár Alapítványból került megvásárlásra.
Jelenleg 21 számítógép található a könyvtárban, ebből az olvasó részére 12 biztosított.
A használat módját a képviselő-testület által elfogadott éves díjszabás és szabályzat tartalmazza.

I. 2. Személyi feltételek
2002-ben a könyvtárban dolgozók létszáma 12 fő volt.
Igazgató 1 fő
Igazgatóhelyettes 1 fő

felnőttrészleg gyermekrészleg

könyvtáros 2 fő könyvtáros 1 fő
könyvtáros asszisztens 2 fő könyvtárosasszisztens 1 fő
informatikus 1 fő


szám.gépes adatrögzítő 1 fő
gazdasági ügyinzéző 1 fő
takarító 1 fő

2005-től a létszám 11 főre változott, mert a takarító átkerül a Kht. alkalmazásába, valamint egy könyvtárosi státusz helyett 2006-ban eggyel több a könyvtáros asszisztens.
2007 ismét a változás éve.
A város nehéz anyagi helyzete itt is tükröződik, csak az a szomorú, hogy sehol nem volt ilyen drasztikus leépítés, mint a könyvtár vonatkozásában. A 4. sz. melléklet is bizonyítja, hogy milyen minőségű és mennyiségű munka folyik a könyvtárban a mindennapi kölcsönzés és belső könyvtári munka mellett.
Nehéz lesz ezt a színvonalat tartani a 7 fővel.
Jelenleg a könyvtárban dolgozók létszáma 8 fő , de 2007. április 1-től az informatikusi feladatokat megbízási díjjal szeretnénk ellátni, így a könyvtári és adminisztratív feladatokat 7 fő fogja ellátni, valamint a Kht. alkalmazásában álló takarítónő ismételten a könyvtár személyzetéhez tartozik, így a létszám 8 lesz.
Mivel külön intézményként működhetünk tovább, így a dolgozók szervezeti felépítése
2007-től a következő:
Igazgató 1 fő ( szaktájékoztató könyvtáros)
felnőttrészleg gyermekrészleg

könyvtáros 1 fő könyvtáros 1 fő
könyvtáros asszisztens 2 fő

szám.gépes adatrögzítő 1 fő
könyvtáros asszisztens( fele időben gazdasági ügyintézői feladatokat lát el) 1 fő
takarító 1 fő


Mivel könyvtárunkban meghatározott nyitva tartás van, elég nehéz lesz megoldani az esetleges helyettesítéseket és szabadságolásokat. A nyitva tartáson csökkenteni nem szeretnénk, hiszen ahhoz, hogy a szolgáltatásunkat igénybe tudják venni használóink, megfelelő óraszámban és időpontban kell, hogy nyitva legyünk.

I. 3. Pénzügyi lehetőségek

Könyvtárunk a fenntartónk finanszírozásából, az állami normatívából, az évenkénti érdekeltségnövelő támogatásból (23/2004 NKÖM rendelet alapján), valamint pályázatokból működik. Némi vásárlást kezdeményezhetünk a Közhasznú Könyvtár Alapítványba befolyt összegekből, csak az alapítvány célja korlátozott, azaz a könyvtár informatikai szerepének fokozása a célja, így például állománybővítésre nem tudjuk fordítani.
Könyvtárunk a szűkös költségvetésből mindig jól gazdálkodott, a rendezvényeket megpróbáltuk úgy szervezni, hogy a lehető legkevesebb ráfordítás kelljen hozzá. A fenntartó által kezdeményezett ellenőrzések csak néhány hiányosságot állapítottak meg, amit azóta pótoltunk ( pl. szabályzatok frissítése)
Az energia árak emeléséhez , valamint az infláció mértékének változásához képest a költségvetésünkben a működési kiadásokra fordítható összeg a 2006-os közel 15 millóval szemben 2007-ben közel 12 millió.
A könyvtárunkat is érintő súlyos pénzügyi válság miatt kellett költségvetésünket ily módon lefaragni.
További költségmegtakarítás érhető el a személyi kiadásokban, de ennek hatása a felmentések és végkielégítések miatt majd csak 2008-ban realizálódik.
A könyvtár bevételei a szolgáltatási díjakból származnak, valamint a selejtezés során értékesített könyvek árából, illetve a kistérségi átvett pénzeszközből.
A vállalt bevételeinknek eddig eleget tudtunk tenni, bár nehéz megítélni az éves forgalmat.
Szolgáltatásaink reklámozásával próbáljuk ebben az évben is a vállalt bevételeinket teljesíteni.
Néhány adat más hasonló méretű könyvtárral összehasonlítva, egész széles a skála, de úgy gondoljuk, hogy a szolgáltatás díjain emelni egyáltalán nem szabad.

Település Beiratkozási díj video tagság DVD tagság CD-tagság internethasználat
Körmend 1200 Ft
600 Ft a kedvezményes 1000 Ft/hó 1000 Ft/hó 0 100 Ft + áfa
Szentgotthárd 1000 Ft
500 Ft a kedvezményes 500 Ft/n.év 1000 Ft/n.év 0 100 Ft/ó beiratk. olv.!
Celldömölk 1200 Ft
900 Ft nyugd.70 évig
600 Ft diák 1000 Ft/n.év videora, dvd-re, cd-re együtt 100 Ft/ó
Mezőberény 600 Ft
120 Ft nyugdíjas
300 Ft diák Mindhárom
dokumentumtípus
ingyen kölcsönözhető! ingyenes a beiratk.
olvasónak
100 Ft turistáknak
BDK-megyei könytár! 1800 Ft
kedvezményes 900 Ft 1500 Ft/n.év DVD és video együtt
DVD közel 150 db, video közel 2500 db !! 600 Ft/n.év 250 Ft/ó
Kőszeg 1600 Ft, kedvezményes 800 Ft 650 Ft/ n.év ( 2007-ben 1000 Ft/ név) Kombinált tagság is igénybe vehető mindháromra 2000 Ft/ n.év. 650 Ft/n.év ( 2007-ben 1000 Ft/ n.év) 650 Ft/n.év
( 2007-ben 1000 Ft/ n.év) 100 Ft mindenkinek (2007-ben csak a beiratkozott használóknak , egyébként 300 Ft/óra és 200 Ft/ fél óra



II. A működés eredményei
II. 1. A dokumentumgyűjtemény


A dokumentumok feltárása számítógépen történik, könyvtárunk a SZIKLA 21 integrált könyvtári rendszert alkalmazza, cédulakatalógust csak a zenei témákban használunk, illetve a helyismereti kutatómunkához. A dokumentumok mennyiség szerinti alakulását az 1. sz. melléklet tartalmazza.
Bővült a kínálatunk DVD-ből és CD-ből, több ifjúsági irodalmat vásároltunk.
Nagy mennyiségű szakirodalom áll az olvasók rendelkezésére, bár a kölcsönzött dokumentumok vizsgálata során kiderült, hogy szinte ugyanakkora igény van a szépirodalomra, mint a szakirodalomra, de nagyjából azonos igény kielégítésére kétszer akkora szakirodalmi állományrész áll rendelkezésre, mint szépirodalom. Ez utóbbin belül jelentős igény van az úgynevezett sikerkönyvek iránt.
A gyűjteményünk gondozásához természetesen hozzátartozik a teljes körű revízió, amit ebben az időszakban végeztünk el.
Teljes körű revízió1985-ben volt utoljára, ami azt jelenti, hogy a munkálatok során valamennyi dokumentumot egyedi nyilvántartásának megfelelően ellenőriztünk. Egybevetettük raktári lapjával, illetve a dokumentumok általunk létrehozott "Szikla 21" integrált könyvtári adatbázissal.
A könyvtár a revíziót a 3/1975. (VIII. 17.) KM-PM együttes rendelet - a könyvtári állomány ellenőrzéséről (leltározásról) és az állományból történő törlésről szóló szabályzat - alapján végezte, amelyet Kőszeg Város Önkormányzata Képviselő-testületének Kulturális-, Oktatási és Sportbizottsága 31/2003. (VIII. 12) számú határozatával elfogadott állományellenőrzési ütemterv szerint hajtott végre. Kezdő időpontja: 2003. április 1-je, záró időpontja: 2004. december 31.
Az állományrevízió mérlege a következő:
Az intézmény egyedi nyilvántartású dokumentumainak összértéke
2004. december 31-én 30 176 076,60 Ft
Megengedhető hiány
4 ezrelék x 19 év 2 293 382,- Ft
Tényleges hiány 741 138,- Ft
Index 32,3 %

Az állomány ellenőrzése során feltárt hiány mértéke nem haladja meg a hivatkozott számú rendelet 25 § (1) bekezdése a) pontja alapján megállapított megengedettet. A jogszabály 23. § (1) bekezdése szerint az elkerülhetetlen tárolási veszteségnek minősülő leltározáskor kimutatott hiány, megengedhető hiány (káló, normán belüli hiány) címén való törlését a fenntartó szerv engedélyezte 2006. március 28-i ülésén.

II. 2. Szolgáltatások

Széleskörű szolgáltatásokkal várjuk látogatóinkat, a nyitva tartásban is próbálunk minden lakoshoz igazodni, hiszen szolgáltatunk. A visszajelzések 99 %- a alapján megfelelő időben , módon történik mindez.
Az eltelt időszakban egy olyan látogatónk volt, aki nem volt megelégedve a szolgáltatásunk minőségével.
A nyitva tartás 2002-től 2006 októberéig heti 40,5 óra , majd 4 hónapon át heti 46,5 óra volt, amit kénytelenek voltunk ismét visszavenni a létszámleépítés miatt, de mivel volt az esti nyitva tartásra is igény, így minden csütörtökön este 19 óráig várjuk kedves használóinkat.

Felnőttrészleg nyitva tartása: A gyermekrészleg nyitva tartása:

Hétfő szünnap Hétfő szünnap
Kedd 8.30-17.30 (nyáron 17-ig) Kedd 13.00 -17.00 (nyáron ua. )
Szerda 8.30-17.30 (nyáron 17-ig) Szerda 13.00 -17.00 (nyáron ua.)
Csütörtök 8.30-19.00 (nyáron 17-ig) Csütörtök 13.00 -17.00 ( nyáron ua.)
Péntek 8.30-17.30 (nyáron 17-ig) Péntek 13.00 -17.00 ( nyáron ua.)
Szombat 8.30-13.00 (nyáron 12-ig) Szombat 8.30 –12.00 ( nyáron zárva)

A nyári időszak a tanév befejezésétől értendő szeptember 1-ig.
A könyvtár forgalmi adatait a 2. sz melléklet, az Internet használat mutatóit a 3.sz. melléklet tartalmazza.
A kölcsönzésen kívül meglehetősen sok tevékenységet folytatunk, ami sajnos kicsit csorbát szenved a jelen helyzet miatt, de minden erőnkkel próbálunk Kőszeg város lakosságának igényeit kielégíteni, amihez remélhetőleg 2008-ban már pénzt is kapunk.
A meglehetősen színes és mozgalmas munkánkat a 4. sz. melléklet vázolja fel.
Nagyon sikeresnek mondható a számítógépes tanfolyamunk. Intézményünk vállalta a lakosság felkészítését
az információs társadalom által támasztott kihívásoknak való megfelelésre. 20 órás tanfolyam keretében ismerkedhetnek meg a lakosok a számítógép- és az internet-használat alapjaival. Kezdeményezésünk hozzásegíti a lakosság azon rétegét is a legkorszerűbb informatikai technológiák alkalmazásához, akik otthon még nem rendelkeznek számítógéppel és Internet-hozzáférési lehetőséggel, akik munkahelyükön most ismerkednek az információs társadalom eszközeivel, akik életkoruknál fogva kimaradtak az új digitális írástudás iskolarendszerű oktatásából.
A tanfolyam költségeit pályázati összegből fedeztük, 2006-ban például a lakossági felhasználóképző tanfolyam a pályázat szerint ingyenes volt, ami még 2007-re is átnyúlik.

III. Kapcsolataink

Könyvtárunk tagja a Vas megyei információs rendszernek, Vas megye összes könyvtárával szinte napi kapcsolatban vagyunk.
Közös projektunk van a szombathelyi Európai Dokumentációs Központtal, jó a kapcsolattartás az ország számos városi és megyei könyvtárával, valamint a szombathelyi Berzsenyi Dániel Főiskola könyvtárával.
Különösen jó a könyvtárközi forgalom a pécsi, szegedi és debreceni egyetemi könyvtárakkal, a kecskeméti Katona József megyei könyvtárral és a Fővárosi Szabó Ervin könyvtárral.


Kőszeg, 2007. március 2.

Lajos Tiborné
megbízott igazgató sk.


Határozati javaslat:
Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a Chernel Kálmán Városi Könyvtár helyzetéről és tevékenységéről készített beszámolót elfogadja