2007. Március 12., Hétfő, 16:00 óra, Városháza 137. számú tanácskozóterme: Városfejlesztési, Idegenforgalmi, Környezetvédelmi és Vagyonügyi Bizottság ülés

Lehetőségek
Mentés saját gépre:
Előterjesztés letöltése
Az eredeti dokumentumot - a gyorsabb letölthetőség érdekében - zip formátumba tömörítve tettük letölthetővé.
A zip formátumú állományok megnyitásához használja a WinZip programot, amit közvetlenül letölthet innen.
Off-line olvasás:
Előterjesztés nyomtatása
Kapcsolódó anyagok
Az ülés beharangozója:
Meghívó olvasása
Miről volt szó az ülésen:
Előterjesztések olvasása
1. - Tájékoztató a Jurisics-vár fejlesztéséről
2. - A Képviselő-testület 4 éves cselekvési programja
3. - A Kelcz-Adelffy utcai szálloda építés ügye
4. - Megüresedett önkormányzati bérlakás további hasznosítása
5. - A Rákóczi F. u. 2. épületben lakás és tárolókra vételi szándék (dr. Pusztai Szilveszter)
6. - Városrehabilitációs kölcsön odaítélése
7. - A Városüzemeltető Kht. 2007. évi ingatlan karbantartási és felújítási terve
8. - 2007. évi útkarbantartási terv
9. - A köztéri berendezések 2007. évi karbantartási terve
10. - 2007. évi parkfenntartási terv
11. - A Városüzemeltető Kht. 2007. évi szolgáltatási díjainak megállapítása
1. napirendi pont:
Tájékoztató a Jurisics-vár fejlesztéséről

ELŐTERJESZTÉS
Kőszeg Város Önkormányzata Képviselő-testülete
2007. március 27-i ülése ... napirendi pontjához

A Tisztelt Képviselő-testület negyedéves beszámolási kötelezettség mellett bízott meg a Jurisics-vár felújításával, kapcsolatos teendők ellátásával.
Az elvégzett munkáról az alábbiakban kívánok beszámolni:
- Vas megye Önkormányzatát felkértük, hogy a Kincstári Vagyoni Igazgatóság felé is küldje el lemondó nyilatkozatát a Turistaszálló ingyenes használatáról
- A Kincstári Vagyoni Igazgatóság vezérigazgatójával folytattunk tárgyalásokat a polgármester úr vezetésével, melyben vázoltuk Zelles úrnak az Önkormányzat szándékait a vár felújításával kapcsolatban, és kértük járuljon hozzá az ingatlanok általunk vázolt koncepciójában foglalt hasznosításához. A vezérigazgató úr támogatta elképzeléseinket, bár a pályázati önerő biztosítását nem tudja garantálni a KVI. Kérte a pontos jogi procedúrák lefolytatását, és egyben kikötötte, hogy a témát érintő összes dologban közvetlenül Őt tájékoztassuk
- Tárgyalásokat folytattam a Ferdinánd Tervezőirodával, mely a 2004. évi engedélyes tervet készítette, és felkértem Őket a jelenlegi projektben való közreműködésre.
- Wächter Balázst felkértem a Vital Pro Kft. képviseletében a menedzsment terv elkészítésében való közreműködésre, illetve ajánlatot kértem tőle a megvalósíthatósági tanulmány elkészítésére.
- A működési koncepció kialakításáról hívtam össze tanácskozást kőszegi szakemberek közreműködésével, ahol a jelenlévők megfogalmazták, hogy tudományos kutatásnak kell megelőznie a koncepcióalkotást.
- A megelőző tudományos kutatásokról Dr. Bariska Istvánnal és Ilon Gáborral (Savaria Múzeum) folytattunk munkamegbeszélést a polgármester úr vezetésével, ahol a műemlékvédelmi hatóság bevonására tettek javaslatot a jelenlévők.
- A várfelújítás előkészítése érdekében február 28-án a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal munkatársai:Figler András regionális irodavezető és Ivicsics Péter műemlékfelügyelő, Dr. Bariska István főlevéltáros, Ilon Gábor a Savaria Múzeum igazgatóhelyettese, Süle Tiborné KVI Területi Igazgató, Bokányiné Boda Gyöngyi, Huber László polgármester úr és Básthy Béla alpolgármester úr részvételével tartottunk munkamegbeszélést, leginkább a várható régészeti és műemlékvédelmi feladatok projektbe illesztéséről, illetve a felújított vár élményanyagának alapjául szolgáló történelmi koncepció meghatározásáról. Ez utóbbit Dr. Bariska István készíti el.
- Polgármester úr (is) több esetben tárgyalt a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács tagjaival, a körzet országgyűlési képviselőivel, a Vas Megyei Közgyűlés elnökével, alelnökével, és vett részt a Nyugat-dunántúli Regionális Operatív Programmal kapcsolatos megbeszéléseken. A különböző megbeszéléseken mindig kiemelésre került, hogy a kőszegi vár felújítása kiemelt jelentőséggel bír a város fejlesztési céljai között.
- A tervezett turisztikai célú fejlesztést a II. Nemzeti Fejlesztési Terv keretében a Nyugat-dunántúli Operatív Program Pannon kulturális utak finanszírozhatja. A programban 2007-13 között e célra a jelenlegi tervek alapján 11,4 milliárd Ft áll rendelkezésre. A pályázati felhívások a tervek szerint csak azután jelennek meg, mikor a programot az Európai Bizottság már jóváhagyta. Ennek időpontja a jelenlegi információink szerint 2007. június vége, július eleje.
Az első években várhatóan a támogatási keret harmadára lehet pályázatot benyújtani, a szükséges önerő a tervek szerint 10 % lesz, mely keretében nem csak a beruházási, hanem a jelentősebb projekt-előkészítési költségek is elszámolhatóak lesznek. Amennyiben 500 millió Ft lesz az egy projektre adható maximális támogatási összeg, úgy valószínű, hogy több részletben kell a projektet megvalósítani.
A támogatási feltételek projekthez illesztése érdekében folyamatos kapcsolatban állunk a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség munkatársaival.
- Dr. Molnár Csabát, a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács elnökét meghívtuk Kőszegre (március 7.), a program ismertetésére, és a város bemutatására, melyben Rába László országgyűlési képviselő úr működött közre.
- Március 14-én, a február 28-i egyeztetésen jelen volt szakemberekkel és a 2004. évi terv készítőivel tekintjük át a vár felújításával kapcsolatos szakhatósági és feltárási teendőket, illetve Dr. Bariska István ismerteti a vár kiemelkedő korszakait, melyeket a felújítás utáni bemutatási koncepcióban preferálni kellene.

Melléklet: menedzsment terv

Kőszeg, 2007. március 5.


Pócza Zoltán S.K.
Jurisics-vár Műv. Közp. és Várszínház igazgatója, projekt menedzser

HATÁROZATI JAVASLAT

Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete elfogadja a vár felújításának előkészületeiről szóló beszámolót és a menedzsment tervet.
Felelős: Huber László polgármester
Határidő: azonnal