2007. Március 13., Kedd, 10:00 óra, Városháza 137. számú tanácskozóterme: Pénzügyi, Jogi és Rendészeti Bizottság ülés

Lehetőségek
Mentés saját gépre:
Előterjesztés letöltése
Az eredeti dokumentumot - a gyorsabb letölthetőség érdekében - zip formátumba tömörítve tettük letölthetővé.
A zip formátumú állományok megnyitásához használja a WinZip programot, amit közvetlenül letölthet innen.
Off-line olvasás:
Előterjesztés nyomtatása
Kapcsolódó anyagok
Az ülés beharangozója:
Meghívó olvasása
Miről volt szó az ülésen:
Előterjesztések olvasása
1. - A házi gyermekorvosokkal kötött megállapodások felülvizsgálata
2. - A lakások bérletéről szóló önkormányzati rendelet módosítása
3. - A szociális igazgatásról szóló önkormányzati rendelet módosítása
4. - Beszámoló a közrendről és a közbiztonságról
5.a - A történelmi belváros gépjármű közlekedésének szabályairól szóló rendelet módosítása
5.b - A parkolás rendjéről szóló önkormányzati rendelet módosítása
6. - Bírósági ülnökök megválasztása
7. - A Kőszegi Sporthorgász Egyesülettel kötött szerződés módosítása
8. - A Borsmonostori utcába közlekedési jelzőtábla kihelyezése
9. - Megüresedett önkormányzati bérlakás további hasznosítása
10. - Új Szervezeti és Működési Szabályzat megalkotása
11. - A Polgármesteri Hivatal működési rendjének elfogadása
12. - A Képviselő-testület 4 éves cselekvési programja
13. - A Szombathelyi TV-vel kötött szerződés felülvizsgálata
14. - A Vas Megyei Regionális Rádióért Közalapítvány megszüntetése
5.b napirendi pont:
A parkolás rendjéről szóló önkormányzati rendelet módosítása

ELŐTERJESZTÉS
Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete 2007. március 27-i ülésének
…… napirendi pontjához

Tisztelt Képviselő-testület!

A történelmi belváros gépjármű-közlekedésének szabályairól szóló 35/2005. (XI. 1.) rendelet (továbbiakban: Gkr.) és a parkolási rendről szóló 5/2001. (IV. 1.) önkormányzati rendelet (továbbiakban: Pr.) felülvizsgálatát az időközben bekövetkezett forgalom-változás, a Fő tér 2006. november 1-jén történő átadása, illetve az elmúlt időszak gyakorlati tapasztalatai, a lakók igényeinek megismerése teszik indokolttá.

- Az Rendelet 1. § a Gkr. hatályát módosítja, bővíti. Szükségessé vált a rendelet hatályának kiterjesztése a Rajnis u. 1-3-5-7. szakaszára, mivel az utca elejére behajtani tilos tábla van elhelyezve, kivéve engedéllyel kiegészítő táblával. Indokolatlan lenne minden gépjárműveket beengedni, ezért a táblát célszerű a helyén hagyni, egyidejűleg a rendeletet fentiek szerint módosítani.
Ugyanez mondható el a Kossuth L. u. 12-14. és 16. számú ingatlanok által körülhatárolt területre, amely eddig szintén nem lett nevesítve a Gkr-ben, viszont itt is behajtani tilos tábla van, kivéve engedéllyel kiegészítő táblával. Tekintettel a terület nagyságára várakozási engedélyt ide csak a Kossuth L. u. 16. szám alatt lakó- vagy tartózkodási hellyel rendelkezők kaphatnak.

- A Gkr. 3. § (1) bekezdésében a Gkr. hatálya alá tartozó közterületekre lehető tettük a behajtási engedély kérését azok számára is, akik ott ingatlan tulajdonnal rendelkeznek, azzal a céllal, hogy gépjárműtároló helyüket megközelíthessék. A gépjármű üzemeltetője helyett üzembentartó a helyes megnevezés, ezért ez is pontosításra került a Rendeletben.

- A Gkr. 3. § -ának (2) bekezdését a könnyebb átláthatóság kedvéért két részre választottuk és átszámoztuk. Az első felében a behajtási és várakozási engedélyt a lakókon kívül az ott tartózkodási hellyel rendelkezőkre is kiterjesztettük. Az átszámozás utáni új (3) bekezdésben a Fő tér keleti részén húzódó gazdasági feltöltő út és a Fő tér 2. mögötti belső parkoló használatát a Portré Panzió szállóvendégeire is kiterjesztettük, mivel ugyanolyan elbírálás alá kell esnie, mint az Írottkő Szállónak. De lehetővé tettük az általános szabályok szerint a Fő térre az ott lakók, tartózkodási hellyel rendelkezők, illetve az ott dolgozók számára is a Fő tér 2. mögötti belső parkoló használatát, mivel a parkolóhelyek kihasználtsága lehetővé teszi a bővítést. Reményeink szerint ezzel csökkentük a Fő téren szabálytalanul parkoló gépjárművek számát is.

- A Gkr. új (7) bekezdése lényegében az eddigi 4. § (4) bekezdésének ide történő áthelyezése, másrészt Kőszegi Városüzemeltetési és Kommunális Szolgáltató Kht. gépjárművei részére biztosít behajtási és várakozási engedélyt az általuk a város érdekében végzett munkálatok elvégzésére.

- A Gkr. 4. § (5) bekezdése jelen módosítással az alkalmi behajtási és várakozási engedélyeket foglalja egybe. Eszerint –a rendszeresen visszatérő alkalmi munkavégzők kivételével – csak konkrét időpontokra, az igénybevétel kezdő és befejező időpontjának feltüntetésével lehet az itt megjelölt célokra alkalmi engedélyt kapni.

- Mivel a Gkr. mellékletét képezi a behajtási és várakozási engedélykérelem is, ezért rendeleti szinten kell módosítani ezt is az időközben bekövetkezett változásokhoz igazítva. Egyidejűleg az alkalmi behajtási és várakozási engedélykérelemekre külön kérelem nyomtatványt állítottunk össze.

- A Pr. 2. § -ának (3) bekezdését és 5. § -ának (6) bekezdését a Gkr. -rel történő összhang érdekében módosítottuk. Eszerint az Írottkő Szálló mellett a Portré Panzió szállóvendégei és az ott dolgozók részére is biztosítjuk a IV. parkolási zóna használatát, valamint évente 5 db parkolóbérlet megvásárlását. A Portré Panzió részére a bérletek számát a szobaszámok (6 db szobája van) figyelembe vételével határoztuk meg.

- A Pr. 1. számú mellékletében a III. parkolási zónát kibővítettük a Kelcz u. 4. szám alatti ingatlanhoz tartozó udvarral (a Schneller I. u. felöl megközelítve) az Egyház és a Kőszegi Városüzemeltetési és Kommunális Szolgáltató Kht között megkötött bérleti szerződés alapján.

Kérem a Tisztelt Képviselő-testületet, hogy az előterjesztést megvitatni, és a rendeletet elfogadni szíveskedjék..


Kőszeg, 2007. március 27.

A jegyző nevében:

Dr. Nagy Edina s.k.
a hatósági osztály vezetője

Kőszeg Város Önkormányzata Képviselő-testületének ……/2007. (IV. 1.) rendelete a történelmi belváros gépjármű-közlekedésének szabályairól szóló 35/2005. (XI. 1.) önkormányzati rendelet és a parkolási rendről szóló 5/2001. (IV. 1.) önkormányzati rendelet
módosításáról


A történelmi belváros gépjármű-közlekedésének szabályairól szóló 35/2005. (XI. 1.) önkormányzati rendelet (továbbiakban: Gkr.) és a parkolási rendről szóló 5/2001. (IV. 1.) önkormányzati rendelet (továbbiakban: Pr) módosításáról Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete az alábbiakat rendeli el:

1.§

A Gkr. 1. § -a helyébe a következő rendelkezés lép:

"1. § A rendelet hatálya kiterjed Kőszeg Város közigazgatási területén a Jurisics térre, a Chernel István, a Bem József, a Kelcz-Adelffy, a Városház utcákra, a Diáksétányra (történelmi belváros), a Fő térre, a Szűk utca és a Kossuth L. u. 12-14. és 16. szám alatti ingatlanok által határolt területre, az azon keresztül megközelíthető közterületekre, a Rajnis utca 1-3-5-7. számra illetve a mindezeken gépjárművel közlekedőkre."

2. §

A Gkr. 3. §-ának (1) és (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép, egyidejűleg a 3. § (3)–(5) bekezdésének számozása (4)-(6) bekezdéssé változik és a Rendelet 3. §-a a következő (7) bekezdéssel egészül ki:

"3. § (1) Az 1. §-ban megjelölt közterületekre – a 4. §-ban foglalt kivételekkel – az ott lakó,- vagy tartózkodási hellyel, munkahellyel, ingatlan tulajdonnal rendelkező, továbbá garázst bérlő gépjármű tulajdonosok vagy üzembentartók kaphatnak behajtási engedélyt a gépjárműtároló hely (garázs, lakóház, munkahely udvara, zárt kapualja, stb.) megközelítésére és a háztartás viteléhez, valamint a munkavégzéshez szükséges szállításokra (a folyamatos fel- és lerakodás időtartamáig).

(2) A behajtási engedéllyel együtt várakozási engedélyt – a 3. § (3) bekezdésében és a 4. §-ban foglalt kivételekkel – csak azok az e területen lakó, vagy tartózkodási hellyel rendelkezők kaphatnak, akiknek ingatlanán a gépjármű nem helyezhető el és ha található várakozás céljára szolgáló hely a közterületen. A Városház utcában lakó gépjármű tulajdonosok részére a Kelcz-Adelffy utcára adható ki behajtási és várakozási engedély. A Kossuth L. u. 12-14. és 16. szám alatti ingatlanok által határolt területre behajtási és várakozási engedélyt csak a Kossuth L. u. 16. szám alatt lakó- vagy tartózkodási hellyel rendelkezők kaphatnak.

(3) A Fő tér területére – a 4. § (5) bekezdésében foglalt esetet kivéve – sem behajtási, sem várakozási engedély nem adható ki. A Fő tér keleti részén húzódó gazdasági feltöltő utat a Fő tér 2. mögötti belső parkoló megközelítése céljából az Írottkő Szálló és a Portré Panzió szállóvendégei, a Kossuth. L. u. 10-14. szám alatti ingatlan lakói, valamint az általános szabályok szerint a 3. § (1) bekezdésében megjelölt gépjármű tulajdonosok vagy üzembentartók használhatják behajtási és – gépjármű-tárolóhely hiányában - parkolási engedély birtokában.

(7) Behajtási és várakozási engedélyt kaphatnak az. 1. § -ban felsorolt területekre a Kőszegi Városüzemeltetési és Kommunális Szolgáltató Kht. gépjárművei, továbbá a Jurisics térre, a Chernel I. utcába és a Kelcz-Adelffy utcába a Polgármesteri Hivatal vendéglakásaiban tartózkodók."

3. §

A Gkr. 4. § (5) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

"4. § (5) Alkalmi behajtási és várakozási engedélyt kaphatnak a rendelet hatálya alá tartozó területre az ott ideiglenes munkát végzők (pl. építkezés, tüzifa fűrészelés) gépjárművei, valamint a kulturális, oktatási, szórakoztató és ünnepi programok idejére a vendégelőadók, árusok és az önkormányzat vendégei. Az alkalmi engedélyben fel kell tüntetni az igénybevétel várható kezdő és befejező időpontját. A rendszeresen visszatérő alkalmi munkavégzők (tüzifa fűrészelő, árusító jármű stb.) külön időmeghatározás nélkül kaphatnak alkalmi engedélyt."

4.§

A Pr. 2. § -a (3) bekezdésének második mondata helyébe a következő rendelkezés lép:
"2. § (3) … A IV. parkolási zónára szóló éves bérletjegyet az vásárolhat, aki a Fő tér keleti részén húzódó gazdasági feltöltő útra behajtási engedéllyel rendelkezik."

5. §
A Pr. 5. § -a (6) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

"(6) Az önkormányzat – kivételes lehetőségként - az Írottkő Szálló részére évente 20 db bérlet, a Portré Panzió részére évente 5 db bérlet megvásárlását biztosítja, amellyel a szállóvendégek és a szállodai dolgozók várakozhatnak a IV. parkolási zónában."

6. §

A Pr. 1. számú mellékletének harmadik bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:
" A III. parkolási zónába besorolt közterületek (korlátozott várakozási övezet)
- Jurisics tér
- Rajnis utca
- Táblaház utca
- Kelcz-Adelffy u. 4. szám alatti ingatlanhoz tartozó udvar (a Schneller I. u. felöl megközelítve)"

7. §

(1) E rendelet kihirdetése napján lép hatályba.
(2) E rendelet hatályba lépésével egyidejűleg a Gkr. 5. § (1) bekezdésében az "ablakában" szövegrész helyébe "szélvédője mögött" szövegrész, Gkr. 7. § (1) bekezdésében a "3. § (5) bekezdésében" szövegrész helyébe a "3. § (6) bekezdésében" szövegrész lép.
(3) E rendelet hatályba lépésével egyidejűleg hatályát veszti a Gkr.4. § (4) bekezdése.
(4) E rendelet hatályba lépésével egyidejűleg a Gkr. melléklete hatályát veszti, egyidejűleg kiegészül e rendelet Függelékével.


Kőszeg, 2007. március 27.



Huber László s.k. Dr. Tóth László s.k.
polgármester jegyző

Függelék a Kőszeg Város Önkormányzata Képviselő testületének ……./2007. (IV. 1) rendeletéhez:

Függelék a 35/2005. (XI. 1.) önkormányzati rendelethez
Iktatószám: ………………/200….
BEHAJTÁSI ÉS VÁRAKOZÁSI
ENGEDÉLYKÉRELEM
Kérelmező adatai:
Név: .........................................................................................................................................
Cím (lakcím):...........................................................................................................................
………………..........................................................................................................................
Telefon:………........................................................................................................................

Gépjármű adatai:
Forgalmi rendszám:.................................................................................................................
Típus:……………...................................................................................................................
Gépjármű tulajdonosa:.............................................................................................................
Forgalmi engedély száma:........................................................................................................

A megközelítendő ingatlan címe: ............................................................................................

A behajtás indoka:  lakóhely* .............................................................
 garázs* .............................................................
 munkahely* .............................................................
 tartózkodási hely* .............................................................
 egyenesági hozzátartozó* .............................................................
 egyéb* .............................................................
A gépjármű tárolását az ingatlanon:  meg tudom oldani.
 nem tudom megoldani.
Várokozási engedélyt is kérek:  igen
 nem
* A kérelemhez mellékelni kell (másolat):
- lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkezik: forgalmi engedély és személyi igazolvány,
- munkahellyel rendelkezik: munkáltatói igazolás, forgalmi engedély és személyi igazolvány,
- garázs tulajdonnal/bérlő rendelkezik: nem hiteles tulajdoni lap másolat a garázs ingatlanról/bérleti szerződés, forgalmi engedély és személyi igazolvány,
- egyenesági hozzátartozó esetén: forgalmi engedély, személyi igazolvány (kérelmező és a meglátogatandó egyenesági hozzátartozó).


Kőszeg, 20 ……...........hó..............nap.

.....................................................
kérelmező aláírása


Tájékoztatás: Kőszeg Város Önkormányzata Képviselő testülete a 35/2005. (XI. 1.) rendeletének 7. §-a alapján a behajtási és várakozási szabályok megsértése esetén helyszíni bírság alkalmazható, vagy szabálysértési eljárás indítható.

Melléklet a 35/2005. (XI. 1.) önkormányzati rendelethez
Iktatószám: ………………/200….
ALKALMI BEHAJTÁSI ÉS VÁRAKOZÁSI
ENGEDÉLYKÉRELEM
Kérelmező adatai:
Név: .........................................................................................................................................
Cím (lakcím):...........................................................................................................................
………………..........................................................................................................................
Telefon:………........................................................................................................................

Gépjármű adatai:
Forgalmi rendszám:.................................................................................................................
Típus:……………...................................................................................................................
Gépjármű tulajdonosa:.............................................................................................................
Forgalmi engedély száma:........................................................................................................

A megközelítendő ingatlan címe: ...............................................................................................

A behajtás indoka:  építkezés* .............................................................
 tűzifa fűrészelés* .............................................................
 egyéb* .............................................................
vendég előadók, árusok, önkormányzat vendégei:
 kulturális programok* .............................................................
 oktatási programok* .............................................................
 szórakoztató programok* .............................................................
 ünnepi programok* .............................................................
 egyéb* .............................................................

A behajtás időpontja: 2007..........hó........nap..........órától, 2007...........hó.........nap............óráig.

A gépjármű tárolását az ingatlanon  meg tudom oldani
 nem tudom megoldani.
Várakozási engedélyt is kérek:  igen
 nem
* A kérelemhez mellékelni kell (másolat):
- forgalmi engedély és személyi igazolvány


Kőszeg, 20……….........................................

.....................................................
kérelmező aláírása


Tájékoztatás: Kőszeg Város Önkormányzata Képviselő testülete a 35/2005. (XI. 1.) rendeletének 7. §-a alapján a behajtási és várakozási szabályok megsértése esetén helyszíni bírság alkalmazható, vagy szabálysértési eljárás indítható.