2007. Március 13., Kedd, 10:00 óra, Városháza 137. számú tanácskozóterme: Pénzügyi, Jogi és Rendészeti Bizottság ülés

Lehetőségek
Mentés saját gépre:
Előterjesztés letöltése
Az eredeti dokumentumot - a gyorsabb letölthetőség érdekében - zip formátumba tömörítve tettük letölthetővé.
A zip formátumú állományok megnyitásához használja a WinZip programot, amit közvetlenül letölthet innen.
Off-line olvasás:
Előterjesztés nyomtatása
Kapcsolódó anyagok
Az ülés beharangozója:
Meghívó olvasása
Miről volt szó az ülésen:
Előterjesztések olvasása
1. - A házi gyermekorvosokkal kötött megállapodások felülvizsgálata
2. - A lakások bérletéről szóló önkormányzati rendelet módosítása
3. - A szociális igazgatásról szóló önkormányzati rendelet módosítása
4. - Beszámoló a közrendről és a közbiztonságról
5.a - A történelmi belváros gépjármű közlekedésének szabályairól szóló rendelet módosítása
5.b - A parkolás rendjéről szóló önkormányzati rendelet módosítása
6. - Bírósági ülnökök megválasztása
7. - A Kőszegi Sporthorgász Egyesülettel kötött szerződés módosítása
8. - A Borsmonostori utcába közlekedési jelzőtábla kihelyezése
9. - Megüresedett önkormányzati bérlakás további hasznosítása
10. - Új Szervezeti és Működési Szabályzat megalkotása
11. - A Polgármesteri Hivatal működési rendjének elfogadása
12. - A Képviselő-testület 4 éves cselekvési programja
13. - A Szombathelyi TV-vel kötött szerződés felülvizsgálata
14. - A Vas Megyei Regionális Rádióért Közalapítvány megszüntetése
10. napirendi pont:
Új Szervezeti és Működési Szabályzat megalkotása

ELŐTERJESZTÉS
Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete
2007. március 27-i ülése
…. napirendi pontjához



Tisztelt Képviselő-testület!

Az 1994. évi LXIII. törvény 62. § (5) bek. alapján a képviselő-testületeknek a megválasztásukat követő 6 hónapon belül felül kell vizsgálniuk a szervezeti és működési szabályzataikat.
E feladat végrehajtása során vált egyértelművé az, hogy új SZMSZ megalkotására van szükség. Ezt több ok is indokolja:
A jelenleg is hatályos SZMSZ tekintélyes hányada a helyi önkormányzatokról szóló törvény, illetve más jogszabályok megismétléséből áll. Ez jogszabály szerkesztési szempontból kerülendő módszer, csak a terjedelmet növeli az áttekinthetőség rovására. Indokolt akkor lehet, ha a helyi szabályozást egészíti ki egy-egy konkrét kérdéshez igazodva. Az új szabályzatban már ennek megfelelően jártunk el, kiiktatva a felesleges ismétléseket.
Hiányossága a szabályzatnak, hogy nem tartalmazza az önkormányzat önként vállalt feladatainak tételes felsorolását, melyet az Állami Számvevőszék is kifogásolt. Ennek pótlása is megtörtént. Részletesebben szabályoztuk a képviselő-testületi előterjesztésekkel kapcsolatos követelményeket, a döntések végrehajtásának rendjét és mindezeket a bizottságokra nézve is kiterjesztettük. Korszerűsítésre kerültek a nyilvánossággal kapcsolatos előírások is, mindenhol megjelenik a hivatalos önkormányzati honlappal kapcsolatos szabályozás, elsődleges közzétételi fórummá téve ezt a megoldást. Ezzel párhuzamosan megszüntetésre kerülne a Kőszegi Közlöny intézménye is, mivel az csak korlátozott körhöz jut el, előállítása munka és idő igényes, így nem is tud eleget tenni a hivatal e feladatának. Világosabb, átláthatóbb és követhetőbb szabályozását alkottuk meg a képviselő-testületi ülés tanácskozási rendjének. Kiiktattuk az önkormányzati szférától idegen és magasabb jogszabályi alap híján értelmezhetetlen "interpelláció" lehetőségét is, amelyet tökéletesen helyettesít az általánosan használt "közérdekű kérdés" fogalma. Új előírásként szerepel a polgármester azon kötelessége, hogy tájékoztatnia kell a képviselő-testületet a többcélú kistérségi társulási tanács Kőszeget érintő döntéseiről, illetve ki kell kérnie előzetesen a testület véleményét a munkaterv szerint következő ülésen szereplő kőszegi vonatkozású napirendekről. A rendeletbe foglaltuk a képviselők ülésen való meg nem jelenésének szankcióját is a tiszteletdíj megvonása formájában. Megváltoztattuk a pénzügyi jogi és igazgatási bizottság elnevezését olyan módon, hogy az igazgatási helyett a rendészeti kifejezés lesz használva a jövőben, amely a tényleges hatáskörét fejezi ki a bizottságnak. Szintén az ÁSZ javaslata, illetve törvényi követelmények miatt részletesen kerültek kidolgozásra a belső ellenőrzésre vonatkozó előírások. Kiemeltük és külön szabályzat tárgyává tettük a polgármesteri hivatal működési rendjét. Jelenleg ugyanis az Ötv-be ütköző módon az SZMSZ-be van beépítve, holott a jegyző javaslatára és a polgármester előterjesztésében külön szabályozva, határozati formában kell elfogadni. Aktualizálásra kerültek az SZMSZ függelékei és mellékletei is. Ennek következtében csak az 1. függelék lett megtartva, amely azokat az önszerveződő közösségeket sorolja fel, amelyek tevékenységi körüknél fogva tanácskozási joggal meghívandóak a képviselő-testület adott ülésére. Ezek számát is csökkentettük és csak azok a szervezetek maradtak benne a listában, amelyeknek konkrét irányultságú tevékenységük van. A mellékletek részletekbe menő áttekintése során számos már meghaladott feladatkör, hatáskör került kiiktatásra és ezzel párhuzamosan a magasabb jogszabályoknak, valamint az újabb keletű helyi rendeleteknek (pl.: vagyonrendelet) megfelelő új vagy pontosított meghatározások kerültek beépítésre.
Kérem előterjesztésünk megvitatását és Kőszeg Város Önkormányzata Képviselő-testülete új Szervezeti és Működési Szabályzatának elfogadását.

Kőszeg, 2007. március 27.

A Pénzügyi, Jogi és Igazgatási Bizottság nevében:

Preininger Ferenc s. k.
elnök