2007. Április 5., Csütörtök, 14:00 óra, Városháza 137. számú tanácskozóterme: Pénzügyi, Jogi és Rendészeti Bizottság rendkívüli ülés

Lehetőségek
Mentés saját gépre:
Előterjesztés letöltése
Az eredeti dokumentumot - a gyorsabb letölthetőség érdekében - zip formátumba tömörítve tettük letölthetővé.
A zip formátumú állományok megnyitásához használja a WinZip programot, amit közvetlenül letölthet innen.
Off-line olvasás:
Előterjesztés nyomtatása
Kapcsolódó anyagok
Az ülés beharangozója:
Meghívó olvasása
Miről volt szó az ülésen:
Előterjesztések olvasása
1. - A vagyonrendelet módosítása és kiegészítése
2. - A Kőszeg, Jurisics tér 6. alatti volt ÁNTSZ irodacsoport igénylése
3. - Zárt ülés - Bioetanol gyár létesítésével kapcsolatos szándéknyilatkozat jóváhagyása
1. napirendi pont:
A vagyonrendelet módosítása és kiegészítése

ELŐTERJESZTÉS
Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete
2007. április 5-i rendkívüli ülése 1. napirendi pontjához


Tisztelt Képviselő-testület!

A f. év február 2-án hatályba lépett új vagyongazdálkodási rendeletünk alkalmazása során felmerült néhány gyakorlati probléma megoldása, illetve a létesítendő bioethanol gyár (és esetleges további más beruházások) létrehozásának elősegítése miatt szükséges annak néhány kisebb módosítása, valamint kiegészítése.
A 11. § egy (5) bekezdéssel egészülne ki – összhangban az új SZMSZ rendelkezéseivel - , mely szerint a polgármester döntene átruházott hatáskörben a bírósági végrehajtás alá vont ingatlanok esetében arról, hogy az önkormányzat elővásárlási jogát visszautasítja-e. Mivel itt általában gyors döntésekre van szükség a hatáskör átruházás a célszerű. Amennyiben mégis az önkormányzat érdekeiben állónak látná az elővásárlási joggal való élést, úgy az illetékes bizottságok véleményezését követően a képviselő-testület döntene az ingatlanok megvásárlásáról.
A 12. § (1) bekezdésének kiegészítése szolgálja a munkahely-teremtő beruházások elősegítését megfelelő szerződéses biztosíték előírásával.
A 20. § (2) bekezdésének pontosítására a versenyeztetési szabályzattal való összhang miatt, illetve azért van szükség mert a lakásbérbeadás kimaradt a nem kötelező kategóriák közül.
Ugyanezen § egy új bekezdéssel egészülne ki, amely a sikertelen pályáztatás esetére tartalmaz eljárási és könnyítési előírásokat.
A 24. § (1) bekezdésében egy értelem-zavaró betoldást iktatunk ki.
A 26. § (2) bekezdésében egyértelműsítjük, hogy nem lakás célú helyiség értékesítésekor csak az elővásárlásra jogosultak (bérlők) kaphatnak részletfizetési kedvezményt.

Kérem előterjesztésem megtárgyalását és a rendelet-tervezet elfogadását.

Kőszeg, 2007. április 5.


Dr. Tóth László s. k.
jegyző




Kőszeg Város Önkormányzata Képviselő-testületének
…../2007. (IV. 10.) rendelete
az önkormányzat vagyonáról és a vagyonnal való gazdálkodás
szabályairól szóló 1/2007. (II. 2.) rendelet módosításáról és kiegészítéséről



Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete az önkormányzat vagyonáról és a vagyonnal való gazdálkodás szabályairól szóló 1/2007. (II. 2.) rendeletét (a továbbiakban: Vr.) az alábbiak szerint módosítja, illetve egészíti ki:

1. §

A Vr. 11. §-a a következő (5) bekezdéssel egészül ki:
"(5) A bírósági végrehajtásról szóló 1994. évi LIII. törvény 136/A. §-ának hatálya alá tartozó ingatlanok esetében az elővásárlási jogról való lemondásra a polgármester jogosult. Az elővásárlási joggal való élésre a polgármester tehet javaslatot a képviselő-testület felé. A képviselő-testület igenlő döntése esetén határozatában köteles megjelölni azt, hogy az így megszerzett ingatlant önkormányzati bérlakás létesítése, nem lakás céllal bérbe adható helyiség kialakítása, közösségi funkció biztosítása, vállalkozási tevékenység végzése, vagy más egyéb feladat ellátása érdekében kívánja-e hasznosítani. A hasznosítás módjára a polgármester tesz indítványt előterjesztésében. A polgármester előterjesztését a városfejlesztési, vagyonügyi és környezetvédelmi bizottság előzetesen véleményezni köteles. Bérlakás, oktatási, kulturális, sport célú ingatlanszerzés esetén a tárgy szerint illetékes bizottságok is kötelesek véleményüket kialakítani."

2. §

A Vr. 12. § (1) bekezdése a következő d) ponttal egészül ki:
"d) egyéni vagy társas vállalkozásnak munkahely-teremtő beruházás céljára abban az esetben, ha a beruházó megfelelő biztosítékokkal garantált szerződésben vállalja, hogy legfeljebb a szerződés aláírásától számított 3 éven belül új munkahelyeket hoz létre."

3. §

A Vr. 20. § (1)-(2) bekezdései az alábbiak szerint módosulnak:
" (1) Az önkormányzati vagyon hasznosítását
a) a képviselő-testület és bizottságai,
b) a polgármester,
c) a jegyző,
d) az önkormányzati vagyonkezelő szervek vezetői
kezdeményezhetik.
(2) Az önkormányzati vagyon hasznosításakor a jelen rendelet 2. sz. mellékletét képező versenyeztetési szabályzat előírásait kell alkalmazni. Nem kötelező a versenyeztetési szabályzatot alkalmazni, ha az önkormányzati vagyontárgy előzetesen becsült értéke nem éri el ingó vagyon esetén az 1 millió forintot, ingatlan vagyon esetén a 20 millió forintot, használati vagy hasznosítási jog átengedése esetén annak 12 hónapra számított értéke alapján az 1 millió forintot, valamint lakás bérbeadása esetén."

4. §

A Vr. 20. § (3) bekezdése hatályát veszti, a további bekezdések számozása értelemszerűen megváltozik.

5. §

A Vr. 20. §-a következő (4) bekezdéssel egészül ki:
"(5) Kétszeri sikertelen pályáztatás után a döntéshozó testület új eljárást köteles lefolytatni, amelynek során az eredeti értékbecslést felülvizsgálhatja, a vagyontárgy árát csökkentheti vagy részletfizetést engedélyezhet."

6. §

A Vr. 24. § (1) bekezdésében a – kizárólag nyilvános pályázat alapján – kifejezés hatályát veszti.

7. §

A Vr. 26. § (2) bekezdésének első mondata a következőre módosul:
"(2) Az elővásárlásra jogosult vevő kérelmére a vételár kiegyenlítésére legfeljebb 60 havi, 10%-os kamattal számított részletfizetést kell adni."

8. §

Jelen rendelet kihirdetésének napján lép hatályba.

Kőszeg, 2007. április 5.


Huber László s.k. Dr. Tóth László s.k.
polgármester jegyző