23/2013. (II. 28.) képviselő-testületi határozat

Lehetőségek
Mentés saját gépre:
Határozat letöltése
Az eredeti dokumentumot - a gyorsabb letölthetőség érdekében - zip formátumba tömörítve tettük letölthetővé.
A zip formátumú állományok megnyitásához használja a WinZip programot, amit közvetlenül letölthet innen.
Off-line olvasás:
Határozat nyomtatása
Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a közép- és hosszú távú vagyongazdálkodási tervet elfogadja.

Felelős: Huber László polgármester.
Hivatali felelős: Danka Lajos városfejlesztési és üzemeltetési osztályvezető.
Határidő: értelemszerűen.


KÖZÉPTÁVÚ VAGYONGAZDÁLKODÁSI TERV


a) Az önkormányzati vagyonnal – mint a nemzeti vagyonnal – felelős módon, rendeltetésszerűen kell gazdálkodni.
b) A vagyongazdálkodás feladata az önkormányzat teherbíró képességéhez igazodó, elsődlege-sen a közfeladatok ellátásához és a mindenkori társadalmi szükségletek kielégítéséhez szüksé-ges, egységes elveken alapuló, átlátható, hatékony és költségtakarékos működtetése, értékének megőrzése, állagának védelme, értéknövelő használata, hasznosítása, gyarapítása, továbbá a feleslegessé váló vagyontárgyak elidegenítése.
c) Az önkormányzati városfejlesztés (létrehozás, bővítés, felújítás) céljait a Képviselő-testület döntései és az éves költségvetési rendelet határozza meg.
d) Az önkormányzati vagyon hasznosításának alternatívái: A nemzeti vagyon alapvető rendelte-tése a közfeladat ellátásának biztosítása, hasznosításának célja a kötelező és önként vállalt fel-adatok hatékony és eredményes ellátása.


A hasznosítás formái:

1. a feladatok ellátásához nem szükséges vagyon elidegenítése
2. használatba adása, bérbeadása
3. önkormányzati vagyontárggyal vállalkozási tevékenység folytatása


1. Vagyon értékesítése
A rendelkezésre álló szabad vagyon értékesítését forgalmi értékbecsléssel megalapozva, nyilvá-nos pályázati kiírás alapján, a vagyonrendelet előírásai szerint a nemzeti vagyonról szóló 2011. évi CXCVI. törvény alapján kell lefolytatni. A vagyon értékesítéséből származó bevétel elsősorban kötvény törlesztésére, valamint a fejlesztések önerejeként és egyéb ingatlanfejlesztési célok fede-zetéül szolgálhatnak.

2. Bérlet útján történő hasznosítás
A lakás és nem lakás célú helyiségek , önkormányzati tulajdonban lévő termőföldek, valamint telkek hasznosítása elsősorban bérleti szerződés keretében tehető meg. A bérlet útján nem haszno-sított ingatlan esetében törekedni kell arra, hogy minél rövidebb ideig legyen kihasználatlan álla-potban, ennek elkerülése érdekében folyamatos pályáztatás szükséges.

3. Vállalkozás folytatásával történő vagyonhasznosítás
Az önkormányzati feladatok ellátásához nélkülözhetetlen vagyonnal vállalkozási tevékenység folytatható. Az önkormányzati vállalkozás az alaptevékenységet nem veszélyeztetheti. Az önkor-mányzat csak olyan gazdálkodó szervezetben vehet részt, amelyben felelőssége nem haladja meg vagyoni hozzájárulásának mértékét.

a) Kiemelt figyelmet kell fordítani a vagyon-nyilvántartás aktualizálására, , melynek fontosságát hangsúlyozza az önkormányzati vagyonban várható változások.
b) Az értékesítésre kijelölt ingatlanok hasznosítása érdekében folyamatos hirdetés szükséges.




HOSSZÚ TÁVÚ VAGYONGAZDÁLKODÁSI TERV


a) Alapjául szolgál a középtávú vagyongazdálkodási terv.
b) Az önkormányzatnál a vagyon megőrzésének elsődlegessége elv érvényesül a hosszú távú működési stabilitás biztosítása érdekében.
c) Az önkormányzat résztulajdonában lévő ingatlanok tulajdonjogának rendezése értéke-sítés illetve vétel alapján, az önkormányzati érdekek szem előtt tartásával.
d) Az önkormányzat a megkezdett beruházások sikeres befejezése érdekében hozza meg határozatait
e) Minden önkormányzati intézmény energiahatékonyságának növelése.
f) Az önkormányzat szempontjából kedvező pályázati lehetőségek maximális kihaszná-lása.