78/2015. (IV. 28.) képviselő-testületi határozat

Lehetőségek
Mentés saját gépre:
Határozat letöltése
Az eredeti dokumentumot - a gyorsabb letölthetőség érdekében - zip formátumba tömörítve tettük letölthetővé.
A zip formátumú állományok megnyitásához használja a WinZip programot, amit közvetlenül letölthet innen.
Off-line olvasás:
Határozat nyomtatása
Az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. tv. 28.§ (2) bekezdésében foglalt feladatkörében eljárva Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a Kőszeg Város közigazgatási területén önkormányzati beruházásban, újonnan beépítésre szánt, illetve rehabilitációra kijelölt területen megvalósuló útépítés és közművesítés esetén fizetendő hozzájárulással kapcsolatban az alábbi döntést hozza:

1. Hozzájárulás fizetésére kötelezettek:
a) Önkormányzati beruházásban újonnan beépítésre szánt, illetve rehabilitációra kijelölt területen megvalósuló útépítés és közművesítés esetén egyenlő mértékben hozzájárulás fizetésére kötelezettek az út vagy közmű kiépítésével közvetlenül érintett valamennyi ingatlan tulajdonosai, valamint azon ingatlantulajdonosok, akik ingatlanán a közmű kiépítése, bekötése a szomszédos ingatlanon keresztül szolgalmi jog alapításával történik.
b) Közös tulajdon esetén a tulajdonostársak a tulajdoni hányadaik arányában együttesen kötelezettek a hozzájárulás megfizetésére.

2. A hozzájárulás aránya:
A fizetendő hozzájárulás aránya útépítés esetén a teljes beruházási költség 50 %-a, közművesítés esetén 80 %-a.

3. Fizetési feltételek:
a) Az útépítési és közműépítési hozzájárulás
– 50 %-át egy összegben, a beruházás megkezdése előtt, a hozzájárulás megfizetéséről szóló határozat jogerőre emelkedését követő 30 napon belül,
– 50 %-át a beruházás műszaki átadását követően, legfeljebb 36 havi egyenlő részletben, kamatmentesen kell megfizetni. Ha az ingatlantulajdonos a részletfizetési kötelezettségének a határozatban előírt határidőre nem tesz eleget, a hozzájárulásból még hátralévő tartozását a Ptk-ban meghatározott mindenkori késedelmi kamattal növelve egy összegben kell megfizetnie.
b) Ha a beruházás több ütemben valósul meg, a hozzájárulást is a megvalósulás ütemében, illetve a tényleges igénybevétel alapján kell megállapítani.
c) A Képviselő-testület előzetes jóváhagyása esetén, a szükséges engedélyek beszerzését követően az önkormányzat az útépítési és közműfejlesztési hozzájárulást hitelfelvétel útján, vagy saját forrásból megelőlegezheti, ha a fizetésre kötelezettek mindegyike legkésőbb a beruházás megkezdéséig lakástakarékpénztári szerződést köt és az abból származó megtakarítást az önkormányzatra engedményezi. A megtakarítási idő legfeljebb 50 + 3 hónap.
d) Az ingatlan, vagy ingatlanrész tulajdonjogának bármilyen jogcímen történő átruházása esetén az új tulajdonost az eredeti feltételekkel terheli a hozzájárulás fennmaradó részének megfizetési kötelezettsége.

4. Mentességek, kedvezmények:
a) Mentes a hozzájárulás megfizetése alól
aa) a Magyar Állam és az önkormányzat,
ab) vízvezeték, vagy szennyvízcsatorna kiépítése esetén azon ingatlan tulajdonosa, amelynek egészséges ivóvízellátása, illetve szennyvízkezelése - a létesítményre vonatkozó mindenkori jogszabályi előírásoknak megfelelő és a beruházás megkezdése előtt megvalósított, rendeltetésszerű használatra alkalmas - közműpótló műtárgy útján megoldott,
ac) a részben vagy teljesen állami, vagy Európai Uniós támogatásból megvalósított út- és közműépítési beruházással érintett ingatlan tulajdonosa.
b) az aa) és ab) pont alapján mentességben részesülő tulajdonosok ingatlanait a hozzájárulás mértékének megállapításánál figyelembe kell venni.
c) A hozzájárulás mértékét csökkenteni kell a beruházás megkezdését megelőző 15 éven belül az ingatlantulajdonos által a beruházás céljára az önkormányzat részére ingyenesen átadott terület értékével. A terület értékét igazságügyi szakértői vélemény alapján, a tulajdonjog ingatlan-nyilvántartási átvezetésének időpontjában irányadó értéken állapítja meg az önkormányzat.

5. Eljárási szabályok:
a) A hozzájárulás megállapításával kapcsolatos eljárásban út fogalmán a közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. tv. 47.§ 7. pontjában, közmű fogalmán az országos településrendezési és építési követelményekről szóló 253/1997. (XII. 20.) Korm. rendelet 1. számú melléklet 68. pontjában, beruházáson a számvitelről szóló 2000. évi C. tv. 3.§ (4) bekezdés 7. pontjában meghatározott fogalmat kell érteni.
b) A hozzájárulás megállapításával kapcsolatos önkormányzati hatósági határozat meghozatalára átruházott hatáskörben a Városfejlesztési, Idegenforgalmi, Környezetvédelmi és Vagyonügyi Bizottság jogosult.


Felelős: Kiss Péter bizottsági elnök.
Határidő: folyamatos.