77/2017. (IV. 27.) képviselő-testületi határozat

Lehetőségek
Mentés saját gépre:
Határozat letöltése
Az eredeti dokumentumot - a gyorsabb letölthetőség érdekében - zip formátumba tömörítve tettük letölthetővé.
A zip formátumú állományok megnyitásához használja a WinZip programot, amit közvetlenül letölthet innen.
Off-line olvasás:
Határozat nyomtatása
Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a Kőszeg Város Önkormányzata, valamint Horvátzsidány község Önkormányzata, Kiszsidány község Önkormányzata és Ólmod község Önkormányzata között az óvodai ellátás biztosítására kötendő köznevelési szerződést jelen határozat melléklete szerinti tartalommal jóváhagyja, és felhatalmazza a polgármestert a szerződés aláírására.

Felelős: Huber László polgármester
Határidő: azonnal.

KÖZNEVELÉSI SZERZŐDÉS

amely létrejött egyrészről
Horvátzsidány község Önkormányzata (székhely: 9733 Horvátzsidány, Csepregi utca 4., adószám: 15421807-1-18) képviseli: Krizmanich István polgármester;
Kiszsidány község Önkormányzata (székhely: 9733 Kiszsidány, Fő utca 2., adószám: 15424714-1-18) képviseli: Bánó Zoltán polgármester;
Ólmod község Önkormányzata (székhely: 9733 Ólmod, Fő utca 25., adószám: 15424721-1-18) képviseli: Hergovich Vince polgármester
(a továbbiakban együtt: Átadó),
másrészről
Kőszeg Város Önkormányzata (székhely: 9730 Kőszeg, Jurisics tér 8., adószám: 15733627-2-18) képviseli: Huber László polgármester (a továbbiakban: Átvevő),
együttesen a Felek között az alulírott helyen és napon az alábbi feltételekkel:

1. A Felek rögzítik, hogy az önkormányzat kötelező feladata a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény (a továbbiakban: Mötv.) 13. § (1) bekezdés 6. pontja szerinti óvodai ellátás, mely a nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény (a továbbiakban: Nkt.) szerint az óvodai nevelést, a nemzetiséghez tartozók óvodai nevelését és a többi gyermekkel együtt nevelhető, sajátos nevelési igényű gyermekek óvodai nevelését foglalja magában.
A Felek rögzítik, hogy az Átadó ezt a feladatát jelenleg Kőszeg Város és Térsége Társulása társulási megállapodása alapján a Központi Művészeti Óvoda és Bölcsőde, Többcélú Közös Igazgatású Köznevelési Intézmény Horvátzsidányi Tagóvodájaként működő tagintézményben (a továbbiakban: Tagóvoda) Horvátzsidány, 400 hrsz. alatt felvett, természetben a 9733 Horvátzsidány, Csepregi utca 6. szám alatt található 2493 m2 alapterületű, kivett óvoda megnevezésű ingatlanban (a továbbiakban: Ingatlan) látja el. A Tagóvodában jelenleg egy csoportban 32 gyermeket nevelnek, a pedagógusok száma 2 fő, a nevelő munkát segítők száma 2 fő. A Tagóvoda jelenlegi fenntartója: Kőszeg Város és Térsége Társulása.
Kőszeg Város és Térsége Társulása a Központi Művészeti Óvoda és Bölcsőde, Többcélú Közös Igazgatású Köznevelési Intézmény (a továbbiakban: Intézmény) fenntartását 2017. augusztus 31. napjával Kőszeg Város Önkormányzatának átadja.
Annak érdekében, hogy az Átadó a hatályos jogszabályok szerinti kötelező óvodai nevelési feladatait változatlan formában a Tagóvodában lássa el, a Felek a jelen köznevelési szerződést kötik.
2. Jelen szerződés az Nkt. 74. § (2) bekezdése szerint köznevelési szerződésnek minősül, és az Átvevő 2017. szeptember 1. napjától a jelen köznevelési szerződéssel vállalja a Tagóvoda fenntartásával járó feladatok ellátását. A Tagóvodában a köznevelési alapfeladatok – az Nkt. szerint az óvodai nevelés, a nemzetiséghez tartozók óvodai nevelése és a többi gyermekkel együtt nevelhető, sajátos nevelési igényű gyermekek óvodai nevelése – az alábbi módon kerülnek biztosításra:
a) A Tagóvodába felvehető, ellátandó gyermekek száma 25 fő (egy óvodai csoport), az Nkt. 25. § (7) bekezdése szerinti gyermeklétszám 25 fő.
b) A Tagóvoda felvételi körzete Horvátzsidány, Kiszsidány és Ólmod község közigazgatási területe.
c) A Tagóvodában térítésmentesen biztosítottak a nemzeti köznevelésről szóló törvény végrehajtásáról szóló 229/2012. (VIII. 28.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Nkt. vhr.) 33. § (1) bekezdése a) pontjában és d)-e) pontjában meghatározott szolgáltatások. Ezen köznevelési szolgáltatásokon kívül térítésmentesen csak azok a szolgáltatások vehetők igénybe, amelyeket a fenntartó az óvoda pedagógiai programjának jóváhagyásakor térítésmentes szolgáltatásként engedélyezett.
d) Az Átvevő által a feladatellátáshoz igénybe vehető források az állami költségvetési támogatások és a saját forrásai. Az Átadó által a feladatellátáshoz biztosított hozzájárulást, a működés során keletkező esetleges hiány térítésének mértékét és a megfizetés szabályait a 9-13. pont tartalmazza.
3. A Felek rögzítik, hogy az Átvevő köznevelési feladatellátás, óvodai ellátás céljából köteles működtetni az Ingatlant. A feladatellátáshoz az Ingatlanra a tulajdonos önkormányzatok ingyenes használati jogot biztosítanak, az ingóságokat pedig az Átvevőn keresztül a Tagóvoda ingyenes használatába adják. Ezt a vagyont naprakészen nyilván kell tartani és az év fordulónapjával leltározni kell.
4. A köznevelési szerződést a Felek 2017. szeptember 1. napjától egy évig terjedő határozott időtartamra, 2018. augusztus 31. napjáig kötik, az Nkt. vhr. 29/A. § (2) bekezdése értelmében.
5. Az Átadó vállalja, hogy jelen szerződés 2. pontjában meghatározott átadás időpontjáig fennálló kötelezettségeit – a jelenlegi fenntartón keresztül – teljesíti.
6. Az Átadó hozzájárul ahhoz, hogy az Átvevő az átvállalt óvodai nevelési feladat ellátására a normatív állami támogatást az átadás időpontjától közvetlenül igényelje meg. Az Átadó – a jelenlegi fenntartón keresztül – az átadás időpontjáig igényelt állami támogatás elszámolását elvégzi.
A Felek rögzítik, hogy a Tagóvoda működéséhez kapcsolódóan felmerült költségek 2017. szeptember 1-től az Átvevőt terhelik.
7. Az Átvevő kötelezi magát, hogy 2017. szeptember 1. napjától kezdődően az állami költségvetésben a köznevelési intézmény számára biztosított költségvetési hozzájárulást és támogatásokat a jelen szerződés alapján igényli.
8. Az Átvevő a feladat ellátáshoz szükséges normatív állami támogatást közvetlenül igényli a Magyar Államkincstártól.
Az Átadó – a jelenlegi fenntartón keresztül – legkésőbb 2017. október 31. napjáig átadja a kimutatást a Tagóvoda fenntartásával összefüggően a 2017. év költségvetésének időarányos alakulásáról az Átvevő részére, valamint ugyancsak ezen időpontig átadja az Átvevő részére a Tagóvoda tartozásállományáról szóló kimutatást.
A Tagóvodával kapcsolatban 2017. augusztus 31-ig felmerült kötelezettségeket az Átadó rendezi.
9. Az Átadó tudomásul veszi, hogy jelen szerződés szerinti feladatellátáshoz hozzájárulást köteles fizetni. A Tagóvoda normatív állami támogatáson felüli működtetési, valamint az ingatlanon kívüli beruházási kiadásait Horvátzsidány község Önkormányzata, Kiszsidány község Önkormányzata és Ólmod község Önkormányzata ellátotti létszám arányában viselik, az önkormányzatok között a tárgyévet megelőző év október 1-jei statisztikai létszám szerinti megbontásban történik a költségvetési igény biztosítása.
10. A Tagóvoda finanszírozásában részt nem vevő önkormányzatok közigazgatási területéről érkező gyermekek után fizetendő önkormányzati hozzájárulást a Tagóvoda finanszírozásában részt vevő önkormányzatok a Tagóvodába saját településről járó gyermekek arányában fizetik.
11. Az Átadó kötelezettséget vállal arra, hogy az évi hozzájárulás összegét két részletben március 31-ig, illetve szeptember 15-ig megfizeti Kőszeg Város Önkormányzata 11747051-15420909-00000000 számú bankszámlájára.
12. A feladathoz kapcsolódó állami támogatás, illetve az azon felüli hozzájárulás felhasználásáról a fenntartóval közösön a Tagóvoda szakmai és pénzügyi beszámolót/elszámolást készít az Átvevő tárgyévi zárszámadásának elkészítésével egyidejűleg. Az Átadó kötelezettséget vállal arra, hogy az éves elszámolás során felmerült többletköltséget megtéríti a fenntartón keresztül az Intézmény részére a zárszámadás elfogadását követő 30 napon belül. Az Átvevő pedig kötelezettséget vállal arra, hogy ha az Átadó által a tárgyév során utalt hozzájárulás nem került teljes összegben felhasználásra, azt az Intézmény a fenntartón keresztül az Átvevő tárgyévi zárszámadásának elfogadást követő 30 napon belül visszautalja az Átadó részére.
13. Az Átadó tudomásul veszi, hogy amennyiben a 11. pont, illetve 12. pont szerinti fizetési kötelezettségét nem teljesíti, vele szemben Kőszeg Város Önkormányzata a szolgáltatáshoz fizetendő hozzájárulás beszedése érdekében azonnali beszedési megbízást (inkasszó) alkalmaz, amely jelen szerződés 1-3. számú mellékletét képezi.
14. Az Átvevő a tájékoztatási, értesítési, valamint nyilvántartási és adatszolgáltatási kötelezettségét teljesíti, illetve gondoskodik ezek teljesítéséről, az adatkezelés és az adatvédelem szabályait ismeri és betartja, illetve betartatja.
15. A Felek megállapodnak, hogy amennyiben a használatba vett Ingatlan felújítása vagy egyéb fejlesztése szükségessé válik, úgy azt a tulajdonos önkormányzatok vállalják.
16. A Felek megállapodnak abban, hogy amennyiben a jelen szerződés megszűnik, az Átadó köteles gondoskodni a Tagóvodába beíratott óvodások óvodai neveléséről, amennyiben ez kötelező feladatát képezi a hatályos jogszabályok szerint. Amennyiben a feladatellátást intézményfenntartással biztosítja, akkor vállalja a Tagóvodában dolgozó óvodapedagógusok és nevelő munkát segítők továbbfoglalkoztatását.
17. Az Átvevő kijelenti, hogy a köznevelési szerződésben meghatározott feladatok ellátására vonatkozó jogszabályokat és szakmai követelményeket, nyilvántartási kötelezettségeket ismeri, betartja és betartatja.
18. A Felek rögzítik, hogy a szerződést bármelyik szerződő fél az éves költségvetési törvény hatályba lépését követően 30 napon belül a nevelési év végére jogosult felmondani, ha a másik fél a szerződésben foglaltakat, vagy jogszabályi kötelezettségét súlyosan megszegi.
19. Jelen szerződésből fakadó jogok és kötelezettségek gyakorlását az Átvevő a szerződésben foglalt feltételek megtartásával más jogi személynek átengedheti, amennyiben ehhez az Átadó előzetesen írásban hozzájárult.
20. A Felek kijelentik, hogy vitás ügyeiket – beleértve a felmondásra esetlegesen okot adó körülményeket is – peren kívül, megegyezéssel kívánják megoldani.
21. A Felek megállapodnak abban, hogy amennyiben jelen szerződés hatályának lejártát követően ismételten köznevelési szerződést kívánnak kötni, úgy az erre vonatkozó tárgyalásokat legkésőbb a köznevelési szerződés lejárta előtt 6 hónappal megkezdik.
22. Jelen szerződésben nem szabályozott kérdésekben a Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény és az egyéb hatályos jogszabályok rendelkezéseit kell alkalmazni.
23. A Felek jelen szerződést elolvasás és értelmezés után - mint akaratukkal mindenben megegyezőt – 8 eredeti példányban jóváhagyólag aláírták.
Kőszeg, 2017. ……………………


Krizmanich István Bánó Zoltán
Horvátzsidány község Polgármestere Kiszsidány község Polgármestere





Hergovich Vince Huber László
Ólmod község Polgármestere Kőszeg Város Polgármestere

1. számú melléklet

FELHATALMAZÓ LEVÉL


Alulírott Horvátzsidány község Önkormányzata (székhely: 9733 Horvátzsidány, Csepregi utca 4.) jelen nyomtatvány aláírásával felhatalmazom a számlavezető bankot, hogy a RAIFFEISEN BANK Zrt.-nél (9700 Szombathely, Fő tér 36.) vezetett 12094507-00185624-00100009 számú számlámat Kőszeg Város Önkormányzata által benyújtott azonnali beszedési megbízás alapján a 11747051-15420909-00000000 számla javára megterhelje. Jelen felhatalmazás visszavonásig érvényes.

A felhatalmazó kijelenti, hogy más banknál a jelen megállapodás megkötésének időpontjában nem rendelkezik bankszámlával és egyúttal vállalja, hogy a megadott bankszámla megszüntetéséről, illetve újabb bankszámlák megnyitásáról haladéktalanul értesíti Kőszeg Város Önkormányzatát.

Kőszeg Város Önkormányzata – mint jogosult –, valamint Horvátzsidány község Önkormányzata, Kiszsidány község Önkormányzata Kiszsidány község Önkormányzata és Kiszsidány község Önkormányzata között az óvodai ellátás biztosítása tárgyban létrejött köznevelési szerződés alapján felmerült követelését a Számlatulajdonos számlája terhére azonnali beszedési megbízással érvényesítheti.

Kelt: ……………………………………….

……………………………………..
a felhatalmazó önkormányzat
cégszerű aláírása

Záradék:

A Raiffeisen Bank Zrt. (9700 Szombathely, Fő tér 36 ) mint a Számlatulajdonos számlavezető bankja tudomásul vesszük, hogy a Raiffeisen Bank Zrt. a felhatalmazást befogadta azzal, hogy a beszedési megbízás benyújtásakor annak jogosságát (és összegszerűségét) nem vizsgálja.

A felhatalmazó önkormányzat hitelintézete tudomásul veszi, hogy e nyilatkozat csak Kőszeg Város Önkormányzata tudtával és hozzájárulásával vonható vissza.

Kelt: ………………………………………..

……………………………………..
a számlavezető
cégszerű aláírása



2. számú melléklet

FELHATALMAZÓ LEVÉL


Alulírott Kiszsidány község Önkormányzata (székhely: 9733 Kiszsidány, Fő utca 2.) jelen nyomtatvány aláírásával felhatalmazom a számlavezető bankot, hogy a RAIFFEISEN BANK Zrt.-nél (9700 Szombathely Fő tér 36.) vezetett 12094507-00226929-00100007 számú számlámat Kőszeg Város Önkormányzata által benyújtott azonnali beszedési megbízás alapján a 11747051-15420909-00000000 számla javára megterhelje. Jelen felhatalmazás visszavonásig érvényes.

A felhatalmazó kijelenti, hogy más banknál a jelen megállapodás megkötésének időpontjában nem rendelkezik bankszámlával és egyúttal vállalja, hogy a megadott bankszámla megszüntetéséről, illetve újabb bankszámlák megnyitásáról haladéktalanul értesíti Kőszeg Város Önkormányzatát.

Kőszeg Város Önkormányzata – mint jogosult –, valamint Horvátzsidány község Önkormányzata, Kiszsidány község Önkormányzata Kiszsidány község Önkormányzata és Kiszsidány község Önkormányzata között az óvodai ellátás biztosítása tárgyban létrejött köznevelési szerződés alapján felmerült követelését a Számlatulajdonos számlája terhére azonnali beszedési megbízással érvényesítheti.

Kelt: ……………………………………….

……………………………………..
a felhatalmazó önkormányzat
cégszerű aláírása

Záradék:

A Raiffeisen Bank Zrt. (9700 Szombathely, Fő tér 36 ) mint a Számlatulajdonos számlavezető bankja tudomásul vesszük, hogy a Raiffeisen Bank Zrt. a felhatalmazást befogadta azzal, hogy a beszedési megbízás benyújtásakor annak jogosságát (és összegszerűségét) nem vizsgálja.

A felhatalmazó önkormányzat hitelintézete tudomásul veszi, hogy e nyilatkozat csak Kőszeg Város Önkormányzata tudtával és hozzájárulásával vonható vissza.

Kelt: ………………………………………..

……………………………………..
a számlavezető
cégszerű aláírása