221/2018. (XII. 20.) képviselő-testületi határozat

Lehetőségek
Mentés saját gépre:
Határozat letöltése
Az eredeti dokumentumot - a gyorsabb letölthetőség érdekében - zip formátumba tömörítve tettük letölthetővé.
A zip formátumú állományok megnyitásához használja a WinZip programot, amit közvetlenül letölthet innen.
Off-line olvasás:
Határozat nyomtatása
1. Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete elfogadja a Jurisics-vár Művelődési Központ és Várszínház által elkészített záró beszámolót, a Kőszegi Várszínház 2016. január 1. – 2018. december 31. közötti időszak munkájáról, valamint a Fenntartói megállapodásban leírtak teljesítéséről.
2. Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete jelen határozat melléklete szerinti tartalommal jóváhagyja a Jurisics-vár Művelődési Központ és Várszínházzal kötendő, a Kőszegi Várszínház feladatainak ellátására 2019. január 1-től 2021. december 31. napjáig határozott időre szóló Fenntartói megállapodást és felhatalmazza a polgármestert a megállapodás aláírására.

Felelős: Huber László polgármester, Pócza Zoltán igazgató.
Határidő: azonnal.

Melléklet
Fenntartói megállapodás


mely létrejött az előadó-művészeti szervezetek támogatásáról és sajátos foglalkoztatási szabályairól
szóló 2008. évi XCIX. törvény rendelkezései szerint egyrészről

Kőszeg Város Önkormányzata,
mint a fenntartói jogok gyakorlója
képviseli: Huber László polgármester
székhelye: 9730 Kőszeg, Jurisics tér 8.
adószám: 15733627-2-18
bankszámlaszám: 11747051-15420909-10260009
a továbbiakban Fenntartó,

másrészről a
Jurisics-vár Művelődési Központ és Várszínház (Kőszegi Várszínház),
mint az Önkormányzat irányítói jogkörébe tartozó előadó-művészeti szervezet
képviseli: Pócza Zoltán igazgató
székhelye: 9730 Kőszeg, Rajnis utca 9.
adószám: 15574493-2-18
számlaszám: 11747051-15574493-00000000
nyilvántartási száma: ESZ/132
a továbbiakban Színház,
együttesen említve Felek között a lent leírt helyen és napon az alábbiak szerint.

A fenntartói megállapodás célja és jogi keretei

1./ Felek rögzítik, hogy a Színház az előadó-művészeti szervezetek támogatásáról és sajátos foglalkoztatási szabályairól szóló 2008. évi XCIX. törvény (a továbbiakban: Emtv.) vonatkozó rendelkezései alapján az előadó-művészeti államigazgatási szerv által ESZ/132 nyilvántartási számon nyilvántartásba vett, önkormányzati fenntartású előadó-művészeti szervezet. A hivatkozott nyilvántartás alapján a művészeti tevékenységének jellege szerint színház, a működése jellege szerint szabadtéri színház.
2./ A jelen megállapodás célja, hogy az Emtv. alapján meghatározza a Színház, mint a Fenntartó tulajdonosi jogkörébe tartozó előadó-művészeti szervezet Fenntartó által nyújtandó támogatásának, művészeti, szakmai és gazdálkodási feladatai ellátásának kereteit, követelményeit.

3./ Jelen megállapodás célja továbbá, hogy meghatározza a Színház előadó-művészeti szervezettől alaptevékenységi körében elvárt feladatellátás teljesítménymutatóit, elősegítse a gazdálkodás kiegyensúlyozottságát, tervezését és a rendelkezésre álló kapacitások hatékony kihasználását.

4./ Jelen Fenntartói megállapodást a Felek 2019. január 1. napjától 2021. december 31. napig terjedő időtartamra kötik meg, mely időpontot követően a megállapodás hatályát veszti.




A szolgáltatások ellátását biztosító feltételek

5./ Felek kijelentik, hogy a jelen Fenntartói megállapodást az Emtv. 16. § (2) bekezdésében foglaltak alapján kötik, mely rendelkezés szerint központi költségvetési támogatás önkormányzati fenntartású előadó-művészeti szervezet számára csak abban az esetben nyújtható, ha az az önkormányzattal a támogatás folyósításakor hatályos, legalább hároméves fenntartói megállapodást kötött.

6./ A Fenntartó nyilatkozik arról, hogy a Színházat a Fenntartói megállapodás időtartama alatt
irányítói jogkörébe tartozó szervezeti formában működteti.
A Fenntartó költségvetési támogatásának meghatározása, felhasználásának és elszámolásának rendje

7./ A Felek rögzítik, hogy a Színház, mint a Fenntartó tulajdonosi jogkörébe tartozó költségvetési intézmény, a vonatkozó jogszabályokban foglaltaknak, Kőszeg Város Önkormányzata Képviselő-testületének a közművelődésről szóló 23/2011. (XI. 28.) önkormányzati rendelete, és az Önkormányzat mindenkori költségvetési rendelete követelményeinek megfelelően köteles gazdálkodni.

8./ A Fenntartó vállalja, hogy a Színház működésének tárgyi, pénzügyi és személyi feltételeinek biztosítására az Emtv. 3.§ (7)-(8) bekezdésekben rögzítettek szerint támogatást biztosít (a továbbiakban: önkormányzati működési támogatás).

9./A Felek rögzítik, hogy az önkormányzati működési támogatás éves összegét és annak kiadási főcsoportok szerinti megoszlását évente a Fenntartó önkormányzat képviselő-testülete az önkormányzat költségvetési rendeletének keretében – a tervezhető források mértékének figyelembevételével – állapítja meg. A Fenntartó a keretszámok kialakítását a Színház művészeti és gazdasági vezetésével előzetesen egyezteti.

10./ A Színház működési kiadásainak forrását a Fenntartó tárgyévi költségvetési rendeletében a Színház számára meghatározott összegű önkormányzati működési támogatás, saját bevételei és az Emtv. 16. § (2) bekezdése szerint biztosított központi költségvetési támogatás együttes összege képezi.

11./A fenntartó által nyújtott működési támogatás felhasználásának ellenőrzése a Fenntartó rendeleteiben és szabályzataiban foglaltak szerint történik.

12./ A jelen megállapodásban foglaltak teljesítését a Fenntartó kultúráért felelős szakbizottsága, a Kulturális, Oktatási, Szociális, Egészségügyi és Sport Bizottság (továbbiakban: Bizottság) kíséri figyelemmel és értékeli a feladatok megvalósulását.

14./ A Színház köteles tárgyévi adatszolgáltatását az Emtv.-ben és a kapcsolódó jogszabályokban előírt módon és tartalommal, a Fenntartó által meghatározott határidőre a Fenntartó részére megküldeni.




Az előadó-művészeti szervezettől elvárt teljesítménycélok

15./ A teljesítménycélok és szakmai követelmények összhangban vannak a színház előző években kialakított szakmai elképzeléseivel, magas színvonalú munkájával.

•A Színház a székhelyi művészeti működése során gondoskodik a prózai, a zene-és táncművészeti színpadi alkotások rendszeres színpadi bemutatásáról.
•A Színház vállalja, hogy évadonként legalább 20 előadást tart, melynek megvalósítása során
legalább 6000 fős fizető nézőszámot ér el.
•A Színház repertoárja kialakítása során legalább egy nagyszínpadi bemutatót tart, melyet kiemelt eseményként kezelve különböző színházi programokkal és kísérőrendezvényekkel egészít ki.
•A társulat évadonként legalább kettő, különböző korosztálynak szóló, az irányadó oktatási és
nevelési koncepció céljaihoz illeszkedő tartalmú gyermek és ifjúsági produkciót mutat be. Kiemelt figyelmet fordít a gyermek-és ifjúsági korosztály színház-és művészetszerető és értő fiatalokká nevelésére, ennek érdekében az előadásokat professzionális, tudatos pedagógiai koncepcióval rendelkező, az adott produkcióra koncentráló és arra épülő színházi nevelési és/vagy drámapedagógiai és/vagy színház-pedagógiai tevékenységgel egészíti ki, képzett szakemberek közreműködésével.
•Együttműködik a független előadó-művészeti szférával, ennek érdekében évadonként legalább egy nyilvántartott független szervezet által létrehozott, magas művészi értékű produkciót fogad be.
•Gondoskodik a közönségkapcsolatok folyamatos erősítéséről, a professzionális külső és belső kommunikációról, új közönségrétegek kineveléséről.
•A kiskorúak egészséges szellemi és lelki fejlődése érdekében a Színház saját, vagy vendégelőadásaira vonatkozóan nézőtájékoztatási rendszert köteles alkalmazni. Ennek keretében a színház saját megítélése alapján minden olyan előadást, amely a gyermek vagy ifjúsági korosztályba tartozó nézőben félelmet kelthet, illetve amelyet koránál fogva nem érthet meg vagy félreérthet, vagy amely alkalmas a kiskorúak fizikai, szellemi vagy erkölcsi fejlődésének kedvezőtlen befolyásolására, a nézők tájékoztatása érdekében ajánlott korhatár-megjelöléssel kell műsorra tűzni. Az ajánlott korhatár-megjelölést az érintett előadások promóciós anyagain (plakát, szórólap) - jól észlelhető módon - fel kell tüntetni.

16./ A jelen Fenntartói megállapodás keretében a Fenntartó által elvárt további teljesítménykövetelményként a Színház:

•évadonként legalább egy gyermek és ifjúsági előadást épít be a műsortervbe és visz színre;
•növeli gazdálkodásának hatékonyságát, törekszik államháztartáson kívüli források elnyerésére;
•működteti és folyamatosan fejleszti a jegy- és bérletértékesítési rendszerét;
•erősíti média- és közönségkapcsolatát;
•turisztikai szakemberekkel együttműködve biztosítja a színházjegyek értékesítésének lehetőségét
•együttműködik a Fenntartó által rendezett nagyrendezvények, fesztiválok, szakmai előkészítésében és lebonyolításában;

17./ A Színház a tőle elvárt feladatok teljesítésének szakmai igazolásaként évente a Fenntartó
illetékes bizottsága számára írásos beszámolót készít és a bizottság ülésén szóban értékeli a befejezett művészeti évad teljesítési adatait, valamint ismerteti a következő évad művészeti, közönségszervezési és marketing munkatervét. A bizottság a teljesítési adatok alapján határozatot hoz a beszámoló elfogadásáról és az évadtervről szóló tájékoztató elfogadásáról.

18./ A Színház a jelen megállapodás lejártát megelőzően 2021. november 15-ig záró beszámolót készít, melyet átad a Fenntartónak. A záró beszámoló rögzíti a teljesítés tényleges adatait, elemzi a folyamatokat, javaslatot tesz a következő megállapodási időszak teljesítmény-célkitűzéseinek meghatározására.

19./ A Felek rögzítik, hogy amennyiben a Színház a teljesítménycélok teljesítésétől jelentősen
elmarad, vagy a jelen megállapodásban és a vonatkozó jogszabályokban foglaltakat neki felróható okból megszegi, a Fenntartó jogosult a tárgyévi vagy a következő évi éves támogatás összegét felülvizsgálni.

20./ A Felek rögzítik, hogy a Színház a „hivatásos szabadtéri színház” minősítéshez jogszabályban meghatározott elvárások teljesítésére kötelezett.

21./ A Felek megállapodnak abban, hogy a 15./ és 16./ pontok szerinti teljesítménycéloktól való jelentős elmaradásnak tekintik különösen azt, ha a Színház éves beszámolója alapján a teljesítménycélok 10%-ban, vagy azt meghaladó mértékben nem valósulnak meg. A Felek kijelentik továbbá, hogy a megállapodás megszegésének minősítik különösen, ha a Színház az Emtv.-ben előírt adatszolgáltatását határidőre nem, vagy nem megfelelően teljesíti, a teljesítménycélok vagy a jelen megállapodás szakmai, pénzügyi tartalmát érdemben befolyásoló valótlan adatot szolgáltat, vagy ilyen nyilatkozatot tesz.

22./ A Felek a teljesítménycéloktól való jelentős eltérés esetén megvizsgálják annak okait, és a tapasztalatokat értékelve bármelyik fél kezdeményezheti a Fenntartói megállapodás szerinti teljesítménycélok közös megegyezéssel történő módosítását.

23./ A Feleknek fel nem róható – különösen természeti vagy gazdasági - körülmények olyan mértékű megváltozása esetén, ha az a jelen Fenntartói megállapodásban foglalt valamely rendelkezés teljesítését ellehetetleníti, bármelyik fél ugyancsak kezdeményezheti a megállapodás módosítását. A módosított megállapodás mindkét fél aláírásának megtörténte napjával lép életbe.

24./ A Felek a jelen megállapodásból esetlegesen adódó vitás kérdéseiket tárgyalásos úton kötelesek rendezni.

25./ A Fenntartó jogosult – az Emtv.-ben szabályozott következmények ismeretében – jelen Fenntartói megállapodást azonnali hatállyal megszüntetni, ha a helyzetében való bekövetkezett lényeges változás – elsődlegesen jogi, gazdasági – miatt a Színházat nem, vagy jelen formában nem tudja a továbbiakban fenntartani.

A Felek kijelentik, hogy a Fenntartói megállapodást elolvasást és értelmezést követően, mint
akaratukkal mindenben megegyezőt írták alá.

Kőszeg, 2019. január 1.

……………………………………. ………………………………………………
Kőszeg Város Önkormányzata Jurisics-vár Művelődési Központ és Várszínház
Huber László polgármester Pócza Zoltán igazgató