27/2019. (III. 7.) képviselő-testületi határozat

Lehetőségek
Mentés saját gépre:
Határozat letöltése
Az eredeti dokumentumot - a gyorsabb letölthetőség érdekében - zip formátumba tömörítve tettük letölthetővé.
A zip formátumú állományok megnyitásához használja a WinZip programot, amit közvetlenül letölthet innen.
Off-line olvasás:
Határozat nyomtatása
1. Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról és a településrendezési eszközökről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 314/2012. (XI.8.) Korm. rendelet 36. §-ának megfelelő teljes eljárás során készített településrendezési eszközök 7. számú módosításának tervezetéhez a véleményezési szakaszban az államigazgatási szervektől, valamint a lakosságtól beérkezett 1-14. pont alatti véleményeket tudomásul veszi és az alapján készült, jelen határozat 1. mellékletében szereplő településszerkezeti terv valamint a szabályozási tervlapok módosított tervezetével együtt, az alábbiak szerint jóváhagyja:


1) Vas Megyei Kormányhivatal Kormánymegbízotti Kabinet - Állami Főépítész

cím: 9700 Szombathely, Kőszegi u. 3.

érkezett: 2018. december 19. és 2019. január 11.


Vélemény:
Intézkedés:


7./6 számú módosítás:
Kifogást nem emel.
Intézkedést nem igényel.
7./28 számú módosítás:
A meglévő garázsokat a Kö-07 területként nem lehet szabályozni, javaslatuk szerint beépítésre szánt különleges területbe kell besorolni, és a kialakult állapotra hivatkozva eltérési engedélyt kell kérni a 100%-os beépíthetőségre. A véleményt elfogadjuk.
Az érintett területet Kö-07 övezet helyett beépítésre szánt különleges területbe soroljuk 100%-os beépíthetőséggel. A beépíthetőségre vonatkozóan a kialakult állapotra való hivatkozással eltérési engedélyt kérünk a záróvéleményezési anyag megküldésével egy időben.
(7./28 számú javított módosítás 1. mellékletben csatolva)

7./32 számú módosítás:
A kertvárosias lakó építési övezet kialakítását csak a minimálisan szükséges terület módosításával támogatja. A véleményt elfogadjuk.
Az érintett területre vonatkozó telekalakítási vázlatterv szerint csak a szükséges minimális területeket soroljuk át kertvárosias területfelhasználásba (Lke-A1/5 övezet). A fennmaradó terület (meglévő épülettel együtt) változatlanul a Vi-AK/18 övezetben marad.
(7./32 számú javított módosítás 1. mellékletben csatolva)

HÉSZ módosítás:
Az OTÉK meghatározza a maximális beépítési magasságot, melyhez képest sem a homlokzat-, sem az épület-, sem a párkánymagasság nem lehet nagyobb. A HÉSZ a megengedett legnagyobb épületmagasságot szabályozza, mely egyes esetekben megegyezik az OTÉK-ban meghatározott beépítési magasság mértékével és ezeken a területeken a homlokzatmagasság nem lehet magasabb az épületmagasságnál. A HÉSZ tervezetét a beépítési magasság figyelembe vételével felül kell vizsgálni. A véleményt elfogadjuk.
Az előírást úgy módosítjuk, hogy az érintett területeken a homlokzat magasság az OTÉK-ban megengedett legnagyobb beépítési magasságot sem haladhatja meg.
(HÉSZ átdolgozása rendelettervezetben)

HÉSZ módosítás:
A HÉSZ módosításokat a HÉSZ tagolásának megfelelő sorrendben kell megtenni. A véleményt elfogadjuk.
A HÉSZ tagolását a kérésnek megfelelően módosítjuk.
(HÉSZ átdolgozása rendelettervezetben)

HÉSZ módosítás:
A 4. mellékletet (közúti mintakereszt-szelvények) teljes egészében Függelékbe kell tenni, arra a normaszövegben hivatkozni nem lehet. A véleményt elfogadjuk.
A HÉSZ 4. mellékletét hatályon kívül helyezzük, a normaszövegben nem hivatkozunk rá.
(HÉSZ átdolgozása rendelettervezetben)



2) Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság

cím: 9941 Őriszentpéter, Városszer 57.

érkezett: 2019. január 3.

Vélemény:

Intézkedés:
7./11 számú módosítás:
A Tölgyes utca végén kialakítandó buszforduló a Kőszeg 0342/43 hrsz-ú ingatlant érinti, amely a Kőszegi Tájvédelmi Körzetnek részeként országos jelentőségű védett természeti terület és Natura 2000 terület egyben. Ezen túlmenően erdőterület, a Kőszeg 60A erdőrészlet. Fentiek okán a buszforduló építésére vonatkozó kezdeményezést négy illetékes szervezettel szükséges véleményeztetni:
– Szombathelyi Erdészeti Zrt.
– Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság
– Vas Megyei Kormányhivatal Szombathelyi Járási Hivatal Agrárügyi és Környezetvédelmi Főosztály Környezetvédelmi és Természetvédelmi Osztály
– Vas Megyei Kormányhivatal Szombathelyi Járási Hivatal Agrárügyi és Környezetvédelmi Főosztály Erdészeti Osztály Intézkedést nem igényel.
A rendezési terv módosítása során az előírt egyeztetéseket lefolytattuk.
7./15 és 7./25 számú módosítás:
Az Igazgatóság nem támogatja az Ökológiai Hálózatban új beépítésre szánt területek kijelölését. A véleményt elfogadjuk.
Mivel az Állami Főépítész a Térségi területfelhasználási engedélykérelmet elutasította, ezért a két módosítást töröljük.

7./21 számú módosítás:
A 460 hrsz-ú ingatlan vízgazdálkodási területfelhasználásból való törlését nem támogatja az Igazgatóság, mivel a valóságban nem csupán vízelvezető árokként funkcionál, hanem a Mohás-kúttól eredő állandó vízfolyás, patak medre. Az ingatlan felosztását sem helyeslik, mert a patakmeder megfelelő fenntartását biztosítottabbnak látják, ha egy vagyonkezelője van az ingatlannak.
A véleményt elfogadjuk.
A módosítást töröljük.

7./32 számú módosítás:
A Kálvári u. 14. (hrsz.: 1399) helyi jelentőségű védett természeti terület. A védelem az ingatlanon található nagy fák miatt indokolt. A módosítást abban az esetben támogatják, ha a beavatkozás nem jár az idős faegyedek kivágásával, és létük a jövőben sem kérdőjelezhető meg amiatt, hogy a felépített házakra veszélyt jelentenek.
A véleményt elfogadjuk.
Kőszeg Város Önkormányzata Képvielő-testületének a környezet- és természetvédelem helyi szabályairól szóló 17/2014. (IV. 30.) önkormányzati rendeletének 4. § c) cc) alpontja tartalmazza a védettséget. A HÉSZ-ben nem kell szerepeltetni.



3) Nyugat-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság



cím: 9700 Szombathely, Vörösmarty M. u. 2.

érkezett: 2018. december 7.

Vélemény:

Intézkedés:
A településrendezési terv készítése során a vízgazdálkodási tárgyú jogszabályokat figyelembe kell venni, és az azokban foglaltakat be kell tartani.
Intézkedést nem igényel.
A vízgazdálkodási tárgyú jogszabályokat a rendezési terv készítése során és a jelenlegi 7. számú módosítás során is figyelembe vettük.
Különálló vízgazdálkodási fejezetben kell foglalkozni az alábbiakkal:
– Hidrológia állapot
– Felszíni és felszín alatti vizek
– Vízkárelhárítás
– Víziközművek
– Egyéb vízgazdálkodási létesítmények Intézkedést nem igényel.
A felsorolt fejezetek a 2014-ben elfogadott Rendezési terv készítése során beépítésre kerültek. A módosítás során ezen kérdésekben változás nem történt, a felsorolt fejezeteket a rendezési terv módosítása nem érinti.
A csapadékvíz-elvezető rendszert úgy kell kiépíteni, hogy a vizek kártétele nélküli elvezetése biztosított legyen.
Intézkedést nem igényel.
A csapadékvíz-elvezető rendszerre vonatkozó előírások a 2014-ben elfogadott Rendezési terv készítése során beépítésre kerültek. A módosítás során ezen kérdésekben változás nem történt, a csapadékvíz-elvezető rendszert a rendezési terv módosítása nem érinti.
A vízfolyások, víztározók területét, azok parti sávjait, valamint a szennyvíztisztító telepek területét vízgazdálkodási (V) területként kell feltüntetni.
Intézkedést nem igényel.
A 2014-ben elfogadott Rendezési terv készítése során a vízgazdálkodási területeket feltüntettük. A módosítás során ezen területekben változás nem történt.

Figyelembe kell venni a 101/V-2015 tervszámon készített Kőszeg Vízkár-elhárítási tervet.
A hullámtér és nyílt ártér övezetére vonatkozó terület-felhasználási módokat a jogszabályok és a megyei irányelvekben előírtak szerint szükséges alkalmazni.
Intézkedést nem igényel.
Az árvízi elöntés (1965) határát a 2014-ben elfogadott Rendezési terv készítése során a "Tájrendezés és Környezetalakítás" című tervlapon jelöltük.

A hullámtér és nyílt ártér övezetére vonatkozó terület-felhasználási módokat a jogszabályok és a megyei irányelvekben előírtak szerint szükséges alkalmazni.
Intézkedést nem igényel.
Az árvízi elöntés (1965) határát a 2014-ben elfogadott Rendezési terv készítése során a "Tájrendezés és Környezetalakítás" című tervlapon jelöltük.

7./10 számú módosítás:
Figyelembe kell venni a Gyöngyös-patakra vonatkozó árvízi elöntési határokat és a parti sávra vonatkozó rendelkezéseket.
Intézkedést nem igényel.
A módosítás során nem történik olyan változtatás ami a Gyöngyös-patakra vonatkozó árvízi elöntési határokat és a parti sávokat érinti.

7./21 számú módosítás:
A Mohás út déli oldalát kettéválasztó ároknak a csapadékvíz elvezető feladatát továbbra is el kell tudni látnia.
A véleményt elfogadjuk.
A módosítást, más észrevételeket is figyelembe véve töröljük.


4) Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság


cím: 9700 Szombathely, Ady E. tér 1.

érkezett: 2018. december 19.

Vélemény:

Intézkedés:
Iparbiztonsági és polgári védelmi szempontból kifogást nem emel.
Intézkedést nem igényel.

7./21 számú módosítás:
Az árok, mint vízgazdálkodási terület a völgy oldalakkal, mint a vízgyűjtő terület többi részeivel egységes rendszert képez. A módosítással a kezelés szempontjából eddig egységes egész, több részre bomlik. A helyi vízkár események során a tulajdonosok jelenlétének hiánya a kárelhárítási cselekmények megvalósíthatóságát nagymértékben akadályozhatja. Az egységes fenntartás hiánya vízminőségvédelmi szempontból is káros állapotot okozhat. A véleményt elfogadjuk.
A módosítást, más észrevételeket is figyelembe véve töröljük.



5) Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Soproni Hatósági Iroda


cím: 9400 Sopron, Kossuth L. u. 26.

érkezett: 2018. december 12.

Vélemény:

Intézkedés:
Általános jogszabályi ismertető. Intézkedést nem igényel.
Elektronikus hírközlési szakági munkarész a 2014-ben elfogadott Rendezési tervhez készült és az abban meghatározottak beépítésre kerültek a tervbe. A módosítások során ezen kérdésekben változás nem történt, a szakági munkarészt a rendezési terv módosítása nem érinti.



6) Vas Megyei Kormányhivatal, Műszaki Engedélyezési és Fogyasztóvédelmi Főosztály - Közlekedési és Útügyi Osztály


cím: 9700 Szombathely,
Wesselényi M. u. 7.

érkezett: 2018. december 7.

Vélemény:

Intézkedés:
7./5. számú módosítás:
A vonatkozó jogszabályok által meghatározott, a közutak tengelyéhez viszonyított „védőtávolság” nem jelent automatikus beépítési tilalmat. Az adott ingatlan vonatkozásában nincs szükség a rendezési tervben közúti védőtávolság meghatározására. Az ingatlan környezete egyértelműen meghatározza közlekedési szempontból a beépíthetőség körülményeit.
Intézkedést nem igényel.
A véleménnyel egyetértünk. A 8636 jelű Acsád-Kőszeg összekötőút (országos mellékút) védőtávolsága az út tengelyétől számított 50-50 m (ez a védőtávolság azonban nem jelent automatikusan beépítési tilalmat). Ezt a védőtávolságot külterületen kell biztosítani, így belterületre védőtávolság jelölni nem kell.



7) Vas Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztály - Népegészségügyi és
Járványügyi Osztály


cím: 9700 Szombathely, Sugár u. 9.

érkezett: 2018. december 6.

Vélemény:

Intézkedés:
Kifogást nem emel. Intézkedést nem igényel.



8) Vas Megyei Önkormányzati Hivatal - Megyei Főépítész


cím: 9700 Szombathely,
Berzsenyi D. tér 1.

érkezett: 2019. január 3.

Vélemény:

Intézkedés:
Kifogást nem emel.
Intézkedést nem igényel.




9) Vas Megyei Kormányhivatal Agrárügyi és Környezetvédelmi Főosztály - Környezetvédelmi és Természetvédelmi Osztály


cím: 9700 Szombathely, Vörösmarty M. u. 2.

érkezett: 2018. december 7.
Vélemény:

Intézkedés:
Kifogást nem emel.
Intézkedést nem igényel.




10) Vas Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Földhivatali Főosztály - Földhivatali Főosztály


cím: 9700 Szombathely,
Welther K. u. 3.
érkezett: 2018. december 19.

Vélemény:

Intézkedés:
Kifogást nem emel. Intézkedést nem igényel.



11) Vas Megyei Kormányhivatal Agrárügyi és Környezetvédelmi Főosztály - Erdészeti Osztály


cím: 9700 Szombathely,
Batthyány L. tér 2.

érkezett: 2018. december 2.

Vélemény:

Intézkedés:
Kifogást nem emel. Intézkedést nem igényel.



12) Közlekedésért felelős miniszter - NFM Vasúti Hatósági Főosztály


cím: 1066 Budapest, Teréz krt. 62.

érkezett: -

Vélemény: -

Intézkedés:
- Intézkedést nem igényel.




Lakossági észrevételek:



13) Bárdics Zoltán

érkezett: 2018. november 28.

Észrevétel:

Intézkedés:
7./10. számú módosítás:
A 0179/14 hrsz-ú terület megközelítésére szolgáló 8 m-s út szabályozási vonalának módosítását kéri a jelenleg kialakult közlekedési terület vonalához. A véleményt elfogadjuk.
A lakossági észrevétel szerint a tervezett szabályozási vonalat a ténylegesen kialakult állapotnak megfelelően módosítjuk.
(7./10 számú javított módosítás 1. mellékletben csatolva)

14) Csöre József

lakossági fórum időpontja: 2018. november 21.

Észrevétel:

Intézkedés:
7./26. számú módosítás:
Az észrevétel szerint félő, hogy a területen található ingatlanok értéke csökkenni fog. Intézkedést igényel.
A lakossági fórumon elhangzott észrevétel szerint a módosítással érintett terület nagyságát (keleti és déli területrészek elhagyásával) csökkentjük.
(7./26 számú javított módosítás az 1. mellékletben csatolva)



2. Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a 15. pont alatti lakossági észrevételt nem fogadja el, így a 7/6. sz. javaslatra készült településrendezési eszközök módosítására vonatkozó tervezetet fenntartja.



15) Dr. Szendrő-Németh Tamás

érkezett: 2018. november 30.

Észrevétel:

Intézkedés:
7./6. számú módosítás:
A tervezett módosítás jogszerűségét vitatja levelében, kitérve arra is, hogy a tervezett változtatás az ott lakók érdekeit sértheti és zavarhatja őket.
Intézkedést nem igényel.
A 7./6 számú módosítást az Állami főépítésszel történt egyeztetés után és a beérkezett vélemények ismeretében továbbra is fenntartjuk.
A jelenlegi kerékpárút (Kö-05) övezet átsorolása gépjármű várakozó hely (parkoló) (Kö-07) övezetbe: A kerékpárút korábban az érintett terület és a mellette lévő kastély területének összekötésére szolgált volna. A tervezett beruházások meghiúsulása miatt a kerékpárút léte is feleslegessé vált. Mivel az érintett lakóterületen belül a parkolási gondok egyre növekednek, ezért a rendezési terv a kerékpárút területét felhasználva próbál segítséget nyújtani a gépjárművek elhelyezésére.
Zöldterület és lakóterület közötti szabályozási vonal módosítása: A tervezett új szabályozási vonal összhangban van a terület jelenlegi használatával. A több mint 10 éve kialakult állapot szerint az érintett terület zöldterületként való felhasználása jelentős beavatkozás nélkül nem biztosítható.



3. Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete elrendeli jelen határozatban elfogadott észrevételek, valamint a településrendezési eszközök 7. módosításának a Helyi Építési Szabályzatról szóló 33/2014. (X. 3.) önkormányzati rendeletbe történő beépítését.


A kivonat hiteléül.

Felelős: Huber László polgármester.
Határidő: azonnal, illetve értelemszerűen.