49/2019. (III. 28.) képviselő-testületi határozat

Lehetőségek
Mentés saját gépre:
Határozat letöltése
Az eredeti dokumentumot - a gyorsabb letölthetőség érdekében - zip formátumba tömörítve tettük letölthetővé.
A zip formátumú állományok megnyitásához használja a WinZip programot, amit közvetlenül letölthet innen.
Off-line olvasás:
Határozat nyomtatása
Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a Kőszeg Város Önkormányzata és az MNV Zrt. között vagyonkezelési szerződés részleges megszüntetéséről kötendő szerződést jelen határozat melléklete szerinti tartalommal jóváhagyja és felhatalmazza a polgármestert annak aláírására.

Felelős: Huber László polgármester.
Határidő: azonnal.


SZERZŐDÉS VAGYONKEZELÉSI SZERZŐDÉS RÉSZLEGES MEGSZÜNTETÉSÉRŐL
(a továbbiakban: Jelen szerződés)

amely létrejött egyrészről

a Magyar Állam, mint tulajdonos képviseletében az állami vagyonról szóló 2007. évi CVI. törvény 17. § (1) bekezdés e) pontja alapján eljáró Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zártkörűen Működő Részvénytársaság (székhely: 1133 Budapest, Pozsonyi út 56., cégjegyzékszám: 01-10-045784, statisztikai számjel: 14077340-6420-114-01, adószám: 14077340-2-44, közösségi adószám: HU14077340, rövidített elnevezés: MNV Zrt., képviseli: dr. Szabó Csaba vagyonkezelési igazgató és dr. Kranitz-Nagy Viktor vagyonkezelési igazgatóhelyettes együttesen) mint vagyonkezelésbe adó (a továbbiakban: Vagyonkezelésbe adó vagy MNV Zrt.),

másrészről

Kőszeg Város Önkormányzata (székhely: 9730 Kőszeg, Jurisics tér 8., adószám: 15733627-2-18, Törzskönyvi azonosító szám: 733623, statisztikai számjel: 15733627-8411-321-18, képviseli: Huber László György polgármester önállóan, mint vagyonkezelő (a továbbiakban: Önkormányzat vagy Vagyonkezelő)

a továbbiakban együtt: Szerződő Felek, külön-külön: Szerződő Fél - között a mai napon, az alábbi feltételek szerint:

I. Preambulum

1. A megyei önkormányzatok konszolidációjáról, a megyei önkormányzati intézmények és a Fővárosi Önkormányzat egyes egészségügyi intézményeinek átvételéről szóló 2011. évi CLIV. törvény (a továbbiakban: MÖK tv.) 2. § (4) bekezdése értelmében, a megyei önkormányzatok az e törvény szerinti vagyonátadást megelőzően létesített, az átvett vagyonnal, illetőleg intézményekkel kapcsolatos jogviszonyok tekintetében 2012. január 1-ét követően általános és egyetemes jogutódként az állam, illetőleg e törvényben meghatározott szervek lépnek.

A MÖK tv. 3. § (1) bekezdés b) pontja szerint a MÖK tv. alapján állami tulajdonba kerülő vagyon vagyonkezelője az állami tulajdon keletkezésével egyidejűleg a MÖK tv. erejénél fogva az egyéb átvett intézmények vagyona tekintetében a Kormány által rendeletben kijelölt szerv.

A MÖK tv. 3. § (2) bekezdése szerint az (1) bekezdésben meghatározott vagyonkezelői jogviszonyra a továbbiakban az MNV Zrt. által kötött vagyonkezelési szerződésekre vonatkozó jogszabályi rendelkezéseket kell alkalmazni.

A megyei intézményfenntartó központokról, valamint a megyei önkormányzatok konszolidációjával, a megyei önkormányzati intézmények és a Fővárosi Önkormányzat egészségügyi intézményeinek átvételével összefüggő egyes kormányrendeletek módosításáról szóló 258/2011. (XII. 7.) Korm. rendelet 1. §-a, illetve 2. § (1) bekezdése alapján a MÖK tv. 3. § (1) bekezdés b) pontjában meghatározott szerv a megyei intézményfenntartó központ. A muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény (a továbbiakban: Múzeumi tv.) módosításáról szóló 2012. évi CLII. törvény (a továbbiakban: Módosító tv.) 30.§ (3) bekezdése értelmében azok a nem megyeszékhely megyei jogú város területén lévő muzeális intézmények, amelyek 2012. december 31-én a megyei múzeumi szervezetek tagintézményeként működtek, 2013. január 1-től a feladat ellátásához rendelkezésre álló személyi, tárgyi és pénzügyi feltételek egyidejű átadásával a működési engedélyükben meghatározott székhely szerint illetékes települési önkormányzatok fenntartásába kerültek.

A Módosító tv. 30. § (3) és (4) bekezdése alapján Vagyonkezelő a Kőszeg 1831 helyrajzi számú ingatlan (a továbbiakban: Ingatlan) tekintetében 2013. január 1-jével, a Vas Megyei Intézményfenntartó Központ (a továbbiakban: VMIK) általános és egyetemes jogutódjaként a VMIK és a Magyar Állam képviseletében eljáró MNV Zrt. között 2012. november 8. napján aláírt és 2012. november 20. napján jóváhagyó záradékkal ellátott SZT-38600 szám alatt létrejött vagyonkezelési szerződésben a VMIK helyébe lépett.

Fentiek értelmében Vagyonkezelő 2013. január 1-től a Módosító tv. 30. § (3) és (4) bekezdése szerinti törvényi jogutódlásra tekintettel vagyonkezelőnek minősül az Ingatlan tekintetében.
2. Az állami vagyonról szóló 2007. évi CVI. törvény (a továbbiakban: Vtv.) 3. § (1) bekezdése értelmében a rábízott állami vagyon felett a Magyar Államot megillető tulajdonosi jogok és kötelezettségek összességét – ha törvény vagy miniszteri rendelet eltérően nem rendelkezik – tulajdonosi joggyakorlóként az MNV Zrt. gyakorolja.

3. A 2013. évi kötelezettségvállalással nem terhelt költségvetési maradványok egy részének felhasználásáról szóló 1314/2014. (V. 19.) Korm. határozat értelmében az Önkormányzat és a Belügyminisztérium között Támogatási Megállapodás (a továbbiakban: Támogatási Megállapodás) jött létre a kőszegi „Kreatív-város - fenntartható vidék” projekt (a továbbiakban: Projekt) megvalósítása érdekében.

A Felsőbbfokú Tanulmányok Intézete (a továbbiakban: FTI) 49-1/2016. iktatószámú levelében kérelmet fogalmazott meg az Önkormányzat részére, amelyben tekintettel arra, hogy a Kőszeg 1831 helyrajzi szám alatti, ún. „Zwinger” ingatlan a használatában áll, kérte a fenntartói kötelezettség részére történő átadását. A Belügyminisztérium a BMÖGF/117-4/2016. iktatószámú levelében jóváhagyását adta az Önkormányzat azon kérelméhez, amelyben a fenntartói kötelezettség FTI részére történő átadását kérelmezte.

Szerződő Felek rögzítik, hogy az Önkormányzatot a Projekt megvalósulását követően 5 évig tartó fenntartási kötelezettség terheli a Támogatási Megállapodás 15. alpontja értelmében. Figyelemmel arra, hogy a Belügyminisztérium hozzájárulását adta a fenntartói kötelezettség FTI részére történő átadáshoz, az MNV Zrt. kötelezettséget vállal, hogy az FTI-vel megkötendő vagyonkezelési szerződésben rögzítésre kerül a fenntartói kötelezettség átadása.





II. A jelen Szerződés tárgya

1. Jelen Szerződés tárgyát képező 1/1 hányadban a Magyar Állam tulajdonában, 1/1 hányadban az Önkormányzat vagyonkezelésében álló Kőszeg belterület 1831 helyrajzi számú kivett épület, udvar megnevezésű, 976 m² területű, természetben a 9730 Kőszeg, Chernel utca 16. szám alatt felvett, műemlék jogi jellegű ingatlan (a továbbiakban: Ingatlan).

Az ingatlan nyilvántartásban a 892/1934.03.01. számú határozattal útszolgalmi jog került bejegyzésre a Kőszeg 1832 helyrajzi szám alatt ingatlant illetően. Az Ingatlan műemléknek minősül.

Az Ingatlan 2018. december 31-ei könyv szerinti nyilvántartási értéke:
földterület nettó értéke: 15.000.000,- Ft
épület nettó értéke: 57.200.000,- Ft
2. Szerződő Felek rögzítik, hogy az alábbi nyilvántartási értékadatok csak tájékoztató jellegűek. Szerződő Felek megállapodnak, hogy az MNV Zrt. a Jelen Szerződés létrejöttének napján érvényes, a Vagyonkezelő által – az adott napon – megadott nyilvántartási értéken veszi nyilvántartásba az Ingatlant, a Vagyonkezelő pedig ugyanezzel a nappal vezetik ki a nyilvántartásaikból.

III. A Vagyonkezelési Szerződés megszüntetése

1. Szerződő Felek megállapodnak, hogy Jelen Szerződéssel a Vagyonkezelési Szerződést részlegesen, az Ingatlan tekintetében az állami vagyonnal való gazdálkodásról szóló 254/2007. (X. 4.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Vhr.) 12. § (2) bekezdésének és a Vagyonkezelési Szerződés 7.2. pontjának megfelelően Jelen Szerződés érvényes létrejöttének napjával közös megegyezéssel megszüntetik.

2. Szerződő Felek megállapodnak, hogy figyelemmel a Vagyonkezelési szerződés megszűnésére, valamint a Vhr. 16. §-ában rögzítettekre, a Vagyonkezelési Szerződésből származó követeléseikkel és kötelezettségeikkel a Jelen Szerződés érvényes létrejöttétől számított egy éven belül, de legkésőbb 2020. január 31-ig számolnak el egymással.
Szerződő Felek rögzítik, hogy a Preambulumban részletezett jogutódlásra való tekintettel az Önkormányzat vagyonkezelőnek minősül. Továbbá Szerződő Felek rögzítik azon tényt is, hogy a jogutódlással érintett Ingatlan vonatkozásában a VMIK értékadatot nem adott át az Önkormányzat részére, valamint az MNV Zrt. sem rendelkezett értékkel a vagyonelem tekintetében, így a 2018. március 12. napján lefolytatott értékbecslés alapján határozható meg az Ingatlan piaci értéke.
Szerződő Felek rögzítik, hogy Vagyonkezelő 2018. december 31. napjával vezette be könyveibe az Ingatlant és a Jelen Szerződés létrejöttének napján kerül kivezetésre. A 2018. december 31. napja, valamint a Jelen Szerződés létrejöttének napja közötti időszakra elszámolt értékcsökkenés vonatkozásában kerül megkötésre az elszámolási megállapodás.

3. Vagyonkezelő kijelenti, hogy a Vagyonkezelési Szerződés megszűnését követően is az MNV Zrt. rendelkezésére bocsátanak minden olyan információt, iratot, amely az elszámolás eredményes lebonyolításához szükséges.

4. Vagyonkezelő Jelen Szerződés aláírásával kijelenti, hogy az MNV Zrt. által kiadott mindenkor hatályos az állami tulajdonon, egyéb vagyonkezelők által vagyonkezelt eszközön megvalósítandó beruházások, felújítások előzetes engedélyezésének és elszámolásának eljárásrendjéről szóló mindenkor hatályos vezérigazgatói utasításban (a továbbiakban: Elszámolási szabályzat) rá vonatkozó rendelkezéseit magára nézve kötelezőnek ismerik el és alkalmazzák. Az MNV Zrt. tájékoztatja a Vagyonkezelőket, hogy az Elszámolási Szabályzat mindenkor hatályos változatának Vagyonkezelőre releváns rendelkezései az MNV Zrt. honlapjáról (www.mnvzrt.hu) elérhetőek.

5. 2016. június 30. napján a Kőszegi Városi Múzeum (a továbbiakban: Bérbeadó) és az FTI között bérleti szerződés (a továbbiakban: Bérleti Szerződés) jött létre az Ingatlan vonatkozásában. A Bérleti Szerződés 2. pontja értelmében a Bérbeadó 2016. július 1. és 2016. december 31. közötti időszak tekintetében az FTI részére bérbe adja az Ingatlant azzal, hogy a bérleti jogviszonyt a megjelölt időszakon túlmenően fennállónak tekintik addig az időpontig, ameddig az Ingatlan az FTI vagyonkezelésébe nem kerül.

6. Figyelemmel arra, hogy az Ingatlan harmadik személy – az FTI – birtokában áll, az Ingatlan birtokátruházására a jelen Szerződés létrejöttének napjával, a Ptk. 5:3.§ (4) bekezdése szerint, a dolog kiadása iránti igény átruházásával kerül sor.

7. A Szerződő Felek rögzítik, hogy az Ingatlanról a Jelen Szerződés érvényes létrejöttét követően haladéktalanul – de legkésőbb 30 munkanapon belül – fényképmelléklettel ellátott állapotfelvételi jegyzőkönyvet vesznek fel.

8. A Vagyonkezelési Szerződés részleges megszűnése, valamint az állapotfelvételi jegyzőkönyv felvétele során a Szerződő Felek jóhiszeműen, együttműködve járnak el.


IV. Egyéb rendelkezések

1. Vagyonkezelők kötelezettséget vállalnak arra, hogy a Vhr. Mellékletének II.6. pontja szerint – az ott megjelölt határidőben – eleget tesznek változás-jelentési kötelezettségüknek. Vagyonkezelőknek az adatszolgáltatási kötelezettsége teljesítése során az MNV Zrt. honlapján (www.mnvzrt.hu) megtalálható az MNV Zrt. hatályos Vagyon-nyilvántartási Szabályzatban foglaltak szerint kell eljárnia.

2. A Vagyonkezelő szavatolja, hogy az Ingatlan a Jelen Szerződés érvényes létrejöttének időpontjában – a jelen Szerződésben rögzítetteken kívül - per-, teher- és igénymentes.

3. A Szerződő Felek rögzítik, hogy mivel a vagyonkezelő vagyonkezelői joga az Ingatlan vonatkozásában nem került bejegyzésre az ingatlan-nyilvántartásba, az Ingatlan vonatkozásában jelen Szerződés alapján ingatlan-nyilvántartási átvezetésre nincsen szükség.

4. Az MNV Zrt. képviseletében dr. Szabó Csaba igazgató és dr. Kranitz-Nagy Viktor igazgatóhelyettes meghatalmazzák Kulik Kornéliát, az MNV Zrt. munkavállalóját, hogy Jelen Szerződés oldalait – helyettük és nevükben eljárva – kézjegyével ellássa.

A Vagyonkezelő képviseletében Huber László György polgármester Jelen Szerződést aláírja, és annak minden oldalát kézjegyével ellátja.

5. A Jelen Szerződésben nem szabályozott kérdésekben a nemzeti vagyonról szóló 2011. évi CXCVI. törvény, a Vtv., a Vhr. , a Ptk., a számvitelről szóló 2000. évi C. törvény, és egyéb vonatkozó jogszabályok mindenkor hatályos rendelkezéseit kell alkalmazni.

6. Abban az esetben, ha a Jelen Szerződés megkötésekor hatályos, a Jelen Szerződésre irányadó jogszabályt hatályon kívül helyezik, vagy úgy módosítják, hogy az új rendelkezésektől való eltérésre a Szerződő Feleknek nincs lehetőségük (kógens rendelkezés), Szerződő Felek a Jelen Szerződés által szabályozott kérdésekben is a hatályon kívül helyezett jogszabály helyébe lépő, vagy módosított jogszabály új előírásait tekintik alkalmazandónak.

7. Szerződő Felek megállapodnak, hogy a Jelen Szerződést csak írásban, Jelen Szerződéssel azonos formai szabályok szerint módosíthatják, a szóbeli vagy ráutaló magatartással történő szerződésmódosítás lehetőségét kizárják.

8. A Jelen Szerződés 6 eredeti példányban készült, melyből 2 példány a Vagyonkezelőt, 4 példány az MNV Zrt-t illeti meg.

A Szerződő Felek a Jelen Szerződést elolvasás és közös értelmezés után, mint akaratukkal mindenben megegyezőt jóváhagyólag írják alá és egyidejűleg minden oldalát kézjegyükkel látják el.

Budapest, 2019. ……………………

Magyar Nemzeti Vagyonkezelő
Zártkörűen Működő Részvénytársaság,
- mint a tulajdonos Magyar Állam képviselője –
Vagyonkezelésbe adó
képviseli:



…………………………… …………………………………
dr. Szabó Csaba dr. Kranitz-Nagy Viktor
igazgató igazgatóhelyettes


Kőszeg, 2019. …………………………


……………………………………….
Kőszeg Város Önkormányzata
Vagyonkezelő
képviseli: Huber László György
polgármester