26/2022. (II. 15.) képviselő-testületi határozat

Lehetőségek
Mentés saját gépre:
Határozat letöltése
Az eredeti dokumentumot - a gyorsabb letölthetőség érdekében - zip formátumba tömörítve tettük letölthetővé.
A zip formátumú állományok megnyitásához használja a WinZip programot, amit közvetlenül letölthet innen.
Off-line olvasás:
Határozat nyomtatása
Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a 2022. évi vagyongazdálkodási koncepciót a melléklet szerinti tartalommal elfogadja és elrendeli a végrehajtáshoz szükséges intézkedések megtételét.

Felelős: Básthy Béla polgármester.
Határidő: folyamatos





Melléklet a 26/2022. (II. 15.) képviselő-testületi határozathoz



A KONCEPCIÓ FELÉPÍTÉSE


• Vagyongazdálkodási irányelvek

• Egyedi döntés alapján elidegeníthető vagyon

 Lakások
 Garázsok
 Helyiségek
 Telkek, földrészletek

• El nem idegeníthető vagyon

 Lakások
 Garázsok
 Helyiségek
 Telkek, földrészletek


VAGYONGAZDÁLKODÁSI IRÁNYELVEK

Kőszeg Város Önkormányzata tulajdonában lévő lakások, nem lakás funkciójú épületek és udvarok, helyiségek, garázsok, valamint a telkek és egyéb földrészletek elidegenítésénél a következő két kategória került kialakításra.

1. Az el nem idegeníthető kategóriában főként a jó állapotú, részben többségi tulajdonban lévő, felújított, várospolitikai szempontból hasznos ingatlanok szerepelnek, valamint a Magyar Államtól önkormányzati tulajdonba kapott elidegenítési és terhelési tilalommal terhelt vagyonelemek, illetve azon ingatlanok, amelyek ingatlan-nyilvántartási besorolásuk ellenére a jelenlegi vagy tervezett rendezési tervi funkciója nem teszi lehetővé azok elidegenítését. Továbbá olyan ingatlanok, amelyek eladásából befolyó összeg nem arányos a bérbeadásból származó hosszú távú jövedelmekkel.

2. Az egyedi döntés alapján elidegenítésre javasolt vagyonelemek között minden más olyan üzleti vagyon szerepel, amelyek elidegenítését várospolitikai, városrendezési elvekkel együtt vizsgálva kell megállapítani. Az ide tartozó vagyontárgyak értékesítése beérkező kérelem, vagy az önkormányzat rendelkezése alapján történik Kőszeg Város Önkormányzata Képviselő-testületének az önkormányzat vagyonáról és a vagyonnal való gazdálkodás szabályairól szóló 1/2007. (II.2.) önkormányzati rendeletben (a továbbiakban: Vagyonrendelet) foglaltak szerinti értékhatártól függően.

A vagyongazdálkodás során különös figyelemmel kell lenni a következőkre:

• Az egyedi kategóriában szereplő ingatlanok vonatkozásában felmerülő vételi vagy egyéb hasznosítási szándék esetén az önkormányzati vagyonhasznosítási szándék mérlegelése után kerülhet sor a vagyonelem előzetes felmérésére, és az ingatlankezelő szakmai javaslatának ismeretében, annak függvényében kerülhet döntéselőkészítésre a vagyonelem értékesítése vagy egyéb hasznosítása.

• Az egyedi kategóriába sorolt műszakilag leromlott állapotú lakások értékesítése a Vagyonrendelet szabályainak betartása mellett. Ingatlanértékesítésre csak a fennálló bérleti- és közműdíj tartozás kiegyenlítése után van lehetőség.

• Rendezni kell a jogosulatlanul használt önkormányzati ingatlanok jogi helyzetét és hasznosítási lehetőségeit.

• Az előterjesztett anyaghoz becsatolt értékbecslési szakvéleménynek mellékletét kell képeznie az ingatlant bemutató fotódokumentáció, szükség esetén alaprajz, helyszínrajz, térképmásolat. Továbbá szükséges az értékbecslő és vagyonhasznosító konzultálása az ingatlankezelővel. Az értékbecslésekben dokumentálni kell a bérlő által elvégzett, ingatlankezelő által elismert és bérbeszámításra nem került felújítások műszaki alátámasztását is.

• A bérlakás-állomány fejlesztése érdekében törekedni kell a pályázati lehetőségek igénybevételére.

• Vagyon növekedésének, gyarapításának elősegítése (fejlesztés, beruházás, ingyenes vagyonelem felajánlás).

• A vagyonkoncepció vagyonszerzés esetén frissítést igényel. Az önkormányzati tulajdonba került ingatlanok kategóriába sorolásáról minden esetben egyedileg kell dönteni. A koncepcióban fel nem sorolt vagyonelemek értékesítése esetén úgy kell eljárni, mint az egyedi döntés alapján értékesíthető ingatlanok esetében.

(A koncepció mellékletét lsd. a letölthető formátumban.)