8/2009. (III. 1.) önkormányzati rendelete a szociális igazgatásról, az egyes szociális ellátási formák szabályairól és a gyermekek védelméről szóló 10/1993.(V. 27.) önkormányzati rendelet módosításáról

Lehetőségek
Mentés saját gépre:
Rendelet letöltése
Az eredeti dokumentumot - a gyorsabb letölthetőség érdekében - zip formátumba tömörítve tettük letölthetővé.
A zip formátumú állományok megnyitásához használja a WinZip programot, amit közvetlenül letölthet innen.
Off-line olvasás:
Rendelet nyomtatása
Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a szociális igazgatásról, az egyes szociális ellátási formák szabályairól és a gyermekek védelméről szóló 10/1993. (V.27.) önkormányzati rendeletét (továbbiakban: Szr.) az alábbiak szerint módosítja:


1. §

A Szr. 4/A. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

Aktív korúak ellátása

(1) A Szt. 37/B. § (1) bekezdésének b) -c) pontja szerinti személy (a továbbiakban: a rendszeres szociális segélyre jogosult személy) a Kőszeg Város és Vonzáskörzete Többcélú Kistérségi Társulás által fenntartott Szociális Gondozási Központ családsegítő szolgálatával (a továbbiakban: együttműködésre kijelölt szerv) együttműködni köteles.
Ennek keretében:
- az együttműködésre kijelölt szervnél nyilvántartásba veteti magát,
- a beilleszkedést segítő programról írásban megállapodik az együttműködésre kijelölt szervvel,
- teljesíti a beilleszkedést segítő programban foglaltakat.
(2) A beilleszkedést segítő program az együttműködő személy szociális helyzetéhez és mentális állapotához igazodva kiterjedhet:
a) az együttműködésre kijelölt szervvel való kapcsolattartásra,
b) az együttműködő személy számára előírt, az egyéni képességeket fejlesztő vagy az életmódot formáló foglalkozáson, tanácsadáson, illetőleg a munkavégzésre történő felkészülést segítő programban való részvételre,
c) a felajánlott és az iskolai végzettségének megfelelő oktatásban, képzésben történő részvételre, különösen az általános iskolai végzettség és az első szakképesítés megszerzésére.
(3) Az (1) bekezdés szerinti rendszeres szociális segélyre jogosult személy a rendszeres szociális segélyt megállapító határozat jogerőre emelkedését követő 15 napon belül köteles az együttműködésre kijelölt szervnél megjelenni. A jogerős megállapító és megszüntető határozatokat a gyámügyi és szociális osztály megküldi az együttműködésre kijelölt szervnek.
(4) Az együttműködésre kijelölt szerv a megállapított rendszeres szociális segély folyósításának időtartama alatti együttműködés keretében
a) figyelemmel kíséri a határozatban megállapított határidő betartását és annak megszegése esetén megvizsgálja a mulasztás okát. A határidő betartásának – a kérelmezőnek fel nem róható – mulasztására betegségre való hivatkozás esetén csak a háziorvos, illetve kezelő szakorvos által kiállított igazolás, egyéb esetben (pl. más szervhez való idézés, stb.) az alapul szolgáló ok hitelt érdemlően történő bizonyítása fogadható el. A nem foglalkoztatott személyt a jogerős határozat alapján – a szervnél történő megjelenésekor – nyilvántartásba veszi, melyről értesíti a gyámügyi és szociális osztályt,
b) tájékoztatja a rendszeres szociális segélyre jogosult személyt a (2) bekezdés szerinti beilleszkedést segítő program elkészítésének menetéről, a programok típusairól, az együttműködés eljárási szabályairól,
c) a nyilvántartásba vételtől számított hatvan napon belül a rendszeres szociális segélyre jogosult személy bevonásával kidolgozza az egyéni élethelyzethez igazodó beilleszkedést segítő programot és arról a segélyben részesülő személlyel írásban megállapodást köt, melyet megküld a gyámügyi és szociális osztálynak.
d) folyamatosan kapcsolatot tart a rendszeres szociális segélyre jogosult személlyel és legalább háromhavonta személyes találkozás útján figyelemmel kíséri a beilleszkedést segítő programban foglaltak betartását,
e) legalább évente írásos értékelést készít a beilleszkedést elősegítő program végrehajtásáról, és amennyiben szükséges – a rendszeres szociális segélyre jogosult személy bevonásával – módosítja a programot.
(5) Az (1) bekezdés szerinti rendszeres szociális segélyre jogosult személy együttműködési kötelezettségét megszegi, ha
- a rendszeres szociális segélyt megállapító határozat jogerőre emelkedését követő 15 napon belül nem jelenik meg és nem veteti magát nyilvántartásba az együttműködésre kijelölt szervnél,
- a beilleszkedést segítő programról szóló megállapodást nem köti meg,
- nem teljesíti a beilleszkedést segítő programban foglaltakat.
(6) Amennyiben az (1) bekezdés szerinti rendszeres szociális segélyre jogosult személy a rendszeres szociális segély folyósításának időtartama alatt az együttműködésre kijelölt szervvel fennálló együttműködési kötelezettségét neki felróhatóan két éven belül ismételten megszegi, az ellátásra való jogosultságát meg kell szüntetni.
(7) Az együttműködésre kijelölt szerv
a) 5 munkanapon belül köteles értesíteni a gyámügyi és szociális osztályt, ha a rendszeres szociális segélyre jogosult személy együttműködési kötelezettségét két éven belül ismételten megszegi (az együttműködés ismételt megszegése napjának megjelölésével), valamint
b) a (4) bekezdés e) pontja szerinti éves értékelés megküldésével tájékoztatja a gyámügyi és szociális osztályt a beilleszkedést segítő program végrehajtásáról.


2. §

A Szr. 16. §-a (8) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép::

"(8) Az étkeztetés intézményi térítési díjai a Szociális Gondozási Központban a mindenkori költségvetési törvényben meghatározott normatíva igénylési kategóriák szerint:
I. kategóriában: 142 Ft/adag,
II. kategóriában: 183 Ft/adag,
III. kategóriában: 250 Ft/adag."


3. §

A Szr. 17. § (6)-(7) bekezdései helyébe a következő rendelkezések lép.

"(6) A házi segítségnyújtás intézményi óradíjai a Szociális Gondozási Központban a mindenkori költségvetési törvényben meghatározott normatíva igénylési kategóriák szerint:
I. kategóriában: 620 Ft/óra,
II. kategóriában: 806 Ft/óra."
(7) A házi segítségnyújtásért fizetendő személyi térítési díj nem haladhatja meg az ellátást igénybe vevő részére a Szt. 119/C.§-a alapján kiállított jövedelemigazolásban meghatározott jövedelem 20%-át. A személyi óradíj megállapítása az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének arányában a következő sávos rendszer alapján történik:
- Az öregségi nyugdíjminimum 150 %-ig (42.750-Ft) ingyenes (I. kategória).

Jövedelemkategória Ft (tól- ig) Személyi térítési díj összege
II. kategória (Ft/óra)
42.751-51.300 277
51.301-57.000 311
57.001-65.550 346
65.551-71.250 381
71.251-79.800 415
79.801-85.500 450
85.501-94.050 484
94.051-102.600 519
102.601-108.300 554
108.301-114.000 588
114.001-128.250 623
128.251- 646


4. §

A Szr. 20. § (5) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

"(5) Az Idősek Otthona intézményi térítési díjai a Szociális Gondozási Központban a mindenkori költségvetési törvényben meghatározott normatíva igénylési kategóriák szerint:
I. kategória: -
II. kategóriában: 68.581,Ft/fő/hónap, 2.286,Ft/fő/nap,
III. kategóriában: 75.556,Ft/fő/hónap, 2.519,Ft/fő/nap."


5. §

A Szr. 22. § (1)-(3) bekezdései helyébe a következő rendelkezések lépnek:

"(1) Az intézményi térítési díjakat a képviselő-testület az intézményvezető előterjesztése alapján minden év február 28-áig, ill. szeptember 30-áig felülvizsgálja és azokat a helyben szokásos módon kihirdeti.
(2) A személyi térítési díjakat az intézményvezető a személyes gondoskodás körében tartozó ellátások esetén február 28-áig, ill. szeptember 30-áig felülvizsgálja.
(3) A térítési díj felülvizsgálata során megállapított új személyi térítési díjakat március 1-jétől ill. október 1-jétől lehet első ízben alkalmazni."


6. §

A Szr. 1. számú függeléke az alábbiak szerint módosul:
"A helyben szokásos legolcsóbb temetés díja: 148.710.-Ft, mely összeg az áfát is tartalmazza."

7. §

Hatályát veszíti a Szr. alábbi rendelkezése:
- 7/B. § (3) bekezdés.


Záró rendelkezések

8. §

A jelen rendelet a kihirdetése napján lép hatályba.

Kőszeg, 2009. február 26.



Huber László Dr. Tóth László
polgármester jegyző