21/2010. (VI. 28.) önkormányzati rendelete a szociális igazgatásról, az egyes szociális ellátási formák szabályairól és a gyermekek védelméről szóló 10/1993. (V. 27.) önkormányzati rendelet módosításáról

Lehetőségek
Mentés saját gépre:
Rendelet letöltése
Az eredeti dokumentumot - a gyorsabb letölthetőség érdekében - zip formátumba tömörítve tettük letölthetővé.
A zip formátumú állományok megnyitásához használja a WinZip programot, amit közvetlenül letölthet innen.
Off-line olvasás:
Rendelet nyomtatása
Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a szociális igazgatásról, az egyes szociális ellátási formák szabályairól és a gyermekek védelméről szóló 10/1993. (V. 27.) önkormányzati rendeletét (továbbiakban: Szr.) az alábbiak szerint módosítja:

1. §

A Szr. 1.§ (1)-(4) bekezdései helyébe az alábbi rendelkezések lépnek:

" (1) A rendelet hatálya kiterjed a Kőszegen lakóhellyel, tartózkodási hellyel rendelkező rászoruló
a) magyar állampolgárokra,
b) bevándoroltakra és letelepedettekre,
c) hontalanokra,
d) a magyar hatóság által menekültként elismert személyekre.
(2) A rendelet hatálya a Szt. 7. § (1) bekezdésében meghatározott ellátások tekintetében az (1) bekezdésben foglaltakon túlmenően kiterjed az Európai Szociális Kartát megerősítő országoknak a Magyar Köztársaság területén jogszerűen tartózkodó állampolgáraira is.
(3) A törvény hatálya kiterjed
a) a szabad mozgás és tartózkodás jogával rendelkező személyek beutazásáról és tartózkodásáról szóló törvény (a továbbiakban: Szmtv.) szerint a szabad mozgás és tartózkodás jogával rendelkező személyre, amennyiben az ellátás igénylésének időpontjában az Szmtv.-ben meghatározottak szerint a szabad mozgás és a három hónapot meghaladó tartózkodási jogát a Magyar Köztársaság területén gyakorolja, és a polgárok személyi adatainak és lakcímének nyilvántartásáról szóló törvény szerint bejelentett lakóhellyel rendelkezik, valamint
b) a 32/B. § (1) bekezdésében meghatározott időskorúak járadéka tekintetében a szociális biztonsági rendszereknek a Közösségen belül mozgó munkavállalókra, önálló vállalkozókra és családtagjaikra történő alkalmazásiról szóló 1408/71/EGK tanácsi rendeletben meghatározott jogosulti körbe tartozó személyre, amennyiben az ellátás igénylésének időpontjában az Szmtv.-ben meghatározottak szerint a szabad mozgáshoz és tartózkodáshoz való jogát a Magyar Köztársaság területén gyakorolja, és a polgárok személyi adatainak és lakcímének nyilvántartásáról szóló törvény szerint bejelentett lakóhellyel rendelkezik.
(4) A rendelet hatálya a 12. § (1) bekezdésében meghatározott köztemetés költségének megtérítési kötelezettsége eljárás során alkalmazható méltányosság esetében kiterjed a Magyarországon lakóhellyel, tartózkodási hellyel rendelkező
a) magyar állampolgárokra,
b) bevándoroltakra és letelepedettekre,
c) hontalanokra,
d) a magyar hatóság által menekültként elismert személyekre."

2. §

A Szr. 10.§ -a helyébe az alábbi rendelkezés lép:

"Amennyiben a kérelmező önkormányzati bérlakásban lakik, a lakásfenntartási támogatások természetbeni ellátásnak minősülnek és a lakbér- és közüzemi díjak rendezésére a Kőszegi Városüzemeltető és Nonprofit Kommunális Szolgáltató Kft. -hez kerülnek átutalásra."

3. §

A Szr. 11/A.§ (3) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:

"(3) A térítési díj átvállalása az intézmény gyermekvédelmi felelősének javaslata alapján tanévre történik, összege nem lehet magasabb 20.000,-Ft-nál. A támogatás időarányos elosztását biztosítani kell, és a hátralék kifizetésére is felhasználható."

4. §

A Szr. 13.§ (1) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:

"(1) Méltányosságból közgyógyellátásra jogosult az a személy, akinek családjában az egy főre jutó havi jövedelem:
– az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 150 %-át,
– egyedül élő esetén annak 200 %-át nem haladja meg és a havi rendszeres gyógyító ellátásának költsége az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 20 %-át eléri."

5. §

A Szr. 13/B § (4) bekezdésének 2. francia bekezdése, valamint az (5) és (6) bekezdései helyébe az alábbi rendelkezések lépnek:
– "akinek a háztartásában az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg a mindenkori öregségi nyugdíj legkisebb összegének 200%-át, egyedülélő esetében a 250 %-át és a háztartás tagjai vagyonnal nem rendelkeznek,"
(5) Az adósságkezelési szolgáltatás esetén az elismert lakásnagyság
a) ha a háztartásban egy-két személy lakik 70 m²
b) ha a háztartásban három-négy személy lakik 80 m²
c) ha négy személynél több lakik a háztartásban, a b) pontban megjelölt lakásnagyság minden további személy esetében 5 m²-rel nő.
(6) Az adósságcsökkentési támogatás mértéke nem haladhatja meg az adósságkezelés körébe bevont adósság 75%-át, és összege legfeljebb háromszázezer forint, a Szt. 55. § (6) bekezdés szerinti esetben legfeljebb hatszázezer forint lehet. "

6. §

Hatályon kívül kerülnek a Szr. alábbi rendelkezései:

– a 2.§ (4) bekezdésében a " - az egyéb felelősségre vonás mellett – " szövegrész,
– a 3.§ (1) és (2) bekezdéseiben a "pénzbeni" szövegrész,
– a 7. § (2) bekezdése,
– a 9.§ (1) bekezdésének d) pontja,
– a 11.§ (2) bekezdésében a "folyósításáról a pénzügyi osztály gondoskodik " szövegrész,
– a 13 § (2) bekezdése,
– és a 13/B.§ (12) bekezdése.

Záró rendelkezések

7. §

A jelen rendelet a kihirdetésének napján lép hatályba.

Kőszeg, 2010. június 24.



Dr. Tóth László Huber László
jegyző polgármester