13/2011. (IX. 5.) önkormányzati rendelete a szociális igazgatásról, az egyes szociális ellátási formák szabályairól,és a gyermekek védelméről szóló 10/1993. (V. 27.) önkormányzati rendelet módosításáról

Lehetőségek
Mentés saját gépre:
Rendelet letöltése
Az eredeti dokumentumot - a gyorsabb letölthetőség érdekében - zip formátumba tömörítve tettük letölthetővé.
A zip formátumú állományok megnyitásához használja a WinZip programot, amit közvetlenül letölthet innen.
Off-line olvasás:
Rendelet nyomtatása
Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a szociális igazgatásról, az egyes szociális ellátási formák szabályairól és a gyermekek védelméről szóló 10/1993. (V. 27.) önkormányzati rendeletét (továbbiakban: Szr.) az alábbiak szerint módosítja:

1. §

A Szr. 7.§ (3)-(5) és a (7)-(8) bekezdései helyébe a következő rendelkezések lépnek:
„(3) Átmeneti segélyben részesíthető az a kérelmező, aki átmenetileg saját maga vagy családja létfenntartásáról nem tud gondoskodni.
(4) Az átmeneti segély évente legfeljebb 4 alkalommal adható. Összege – a (7) bekezdésben foglalt eset kivételével - alkalmanként nem haladhatja meg a 7 500 Ft-ot. A lakásfenntartási támogatásokban részesülő háztartások évente egy alkalommal részesülhetnek átmeneti segélyben.
(5) Átmeneti segély a 7. § (3) bekezdésében foglaltak figyelembevételével akkor adható, ha
- a családban az egy főre jutó átlagjövedelem a mindenkori öregségi nyugdíjminimum 170%-át;
- egyedülálló esetén a havi átlagjövedelem a mindenkori öregségi nyugdíjminimum 170%-át;
- egyedülélő esetén a havi átlagjövedelem a mindenkori öregségi nyugdíjminimum 230 %-át;
- a gyermekét egyedül nevelő családjában az egy főre jutó átlagjövedelem a mindenkori öregségi nyugdíjminimum 210 %-át
nem haladja meg.
(7) Évente egy alkalommal – igazolt rendkívüli élet¬helyzet esetén – 25.000,-Ft. összeghatárig adható átme¬neti segély a kérelmezőnek, ha családjában az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg a mindenkori öregségi nyugdíjminimum 400 %-át.
(8) Évente két alkalommal – a (4) bekezdésben foglaltakon túl - eseti gyógyszerköltség, gyógyászati segédeszköz támogatásban részesíthető az a kérelmező, aki egy-egy betegség, vagy kialakult tartós betegség (cukorbetegség, élelmiszerallergia stb.) miatt jelentkező többletkiadást jövedelmi helyzete alapján nem képes megfizetni, és családjában az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg a mindenkori öregségi nyugdíjminimum 400 %-át.
A támogatás összege alkalmanként nem lehet magasabb 5 000 forintnál.”

2. §

A Szr. 10.§ -a következő alcímmel egészül ki, az (1) bekezdés helyébe a következő rendelkezés lép, valamint új (2)-(13) bekezdésekkel egészül ki:

„10.§
Lakásfenntartási támogatás

„(1) Helyi lakásfenntartási támogatásra jogosult az a – normatív lakásfenntartási támogatásra egyébként nem jogosult – személy, akinek a háztartásában az egy fogyasztási egységre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 250%-át, és a háztartás tagjai egyikének sincs vagyona. Az egy fogyasztási egységre jutó havi jövedelem megegyezik a háztartás összjövedelmének és a fogyasztási egységek összegének hányadosával.
(2) A lakásfenntartási támogatás tekintetében fogyasztási egység a háztartás tagjainak a háztartáson belüli fogyasztási szerkezetet kifejező arányszáma, ahol
a) a háztartás első nagykorú tagjának arányszáma 1,0,
b) a háztartás második nagykorú tagjának arányszáma 0,9,
c) a háztartás minden további nagykorú tagjának arányszáma 0,8,
d) a háztartás első és második kiskorú tagjának arányszáma személyenként 0,8,
e) a háztartás minden további kiskorú tagjának arányszáma tagonként 0,7.
Ha a háztartás
a) (2) bekezdés a)-c) pontja szerinti tagja magasabb összegű családi pótlékban vagy fogyatékossági támogatásban részesül, vagy
b (2) bekezdés d) vagy e) pontja szerinti tagjára tekintettel magasabb összegű családi pótlékot folyósítanak,
a rá tekintettel figyelembe vett arányszám 0,2-del növekszik.
Ha a háztartásban gyermekét egyedülállóként nevelő szülő - ideértve a gyámot, a nevelőszülőt és a hivatásos nevelőszülőt - él, a rá tekintettel figyelembe vett arányszám 0,2-del növekszik.
(3) A helyi lakásfenntartási támogatás esetében a lakásfenntartás elismert havi költsége az elismert lakásnagyság és az egy négyzetméterre jutó elismert költség szorzata. Az egy négyzetméterre jutó elismert havi költség 450,- Ft.
(4) A helyi lakásfenntartási támogatás esetében elismert lakásnagyság
a) ha a háztartásban egy személy lakik 40 m²
b) ha a háztartásban két személy lakik 55 m²
c) ha a háztartásban három személy lakik 65 m²
d) ha a háztartásban négy személy lakik 70 m²
e) ha négy személynél több lakik a háztartásban, a d) pontban megjelölt lakásnagyság és minden további személy után 5-5 m²
de legfeljebb a jogosult által lakott lakás nagysága.
(5) A helyi lakásfenntartási támogatás egy hónapra jutó összege
a) a lakásfenntartás elismert havi költségének 30 %-a, ha a jogosult háztartásában az egy fogyasztási egységre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 50 %-át,
b) az a) pont szerinti mértéket meghaladó egy fogyasztási egységre jutó havi jövedelem esetén gyermeket nevelő háztartásban a lakásfenntartás elismert havi költségének és a támogatás mértékének (a továbbiakban TM) szorzata, de legmagasabb összege 4.500.-Ft/hó lehet. Egyéb esetekben a támogatás mértéke 2.500.-Ft/hó. A támogatás összegét 100 Ft-ra kerekítve kell meghatározni.
(6) A (5) bekezdés b) pontja szerinti TM kiszámítása a következő módon történik:
J – 0,5 NYM
TM = 0,3 – NYM X 0,15
ahol a J a jogosult háztartásában az egy fogyasztási egységre jutó havi jövedelmet, az NYM pedig az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegét jelöli. A TM-et századra kerekítve kell meghatározni.
(7) A helyi lakásfenntartási támogatást egy évre kell megállapítani. A helyi lakásfenntartási támogatás a kérelmezőt a kérelem benyújtása hónapjának első napjától illeti meg. A kérelem az év folyamán bármikor benyújtható.
(8) A helyi lakásfenntartási támogatás iránti kérelemnek a Szr. 2. § (1) bekezdésében foglaltakon túl tartalmaznia kell a támogatást kérő nyilatkozatát
a) a lakásban tartózkodásának jogcíméről,
b) a kérelmezővel közös háztartásban élők számáról,és
c) annak a lakásnak a nagyságáról, amelyre tekintettel a támogatást igényli.
(9) A helyi lakásfenntartási támogatás megállapításához a lakás nagyságának hitelt érdemlő módon történő igazolása szükséges.
(10) A helyi lakásfenntartási támogatás bármilyen jogcímen – így különösen tulajdonos, bérlő, albérlő, használó – igényelhető.
(11) Amennyiben a kérelmező önkormányzati bérlakásban lakik, a helyi lakásfenntartási támogatást a lakbér- és közüzemi díjak rendezésére a Kőszegi Városüzemeltető és Nonprofit Kommunális Szolgáltató Kft. -hez kell folyósítani.
(12) Ha a helyi lakásfenntartási támogatásban részesülő személy lakcíme a támogatás folyósításának időtartama alatt megváltozik, vagy a jogosult meghal, a változás, illetve a haláleset hónapjára járó támogatást teljes összegben kell folyósítani, de a támogatás további folyósítását meg kell szüntetni. A helyi lakásfenntartási támogatásra való jogosultságot a jogosultsági feltételekben bekövetkezett változás esetén felül kell vizsgálni.
(13) A támogatás megállapítása a polgármester hatáskörébe tartozik.”


3. §

A Szr. 13/B § a következő (13) bekezdéssel egészül ki:
„(13) Adósságcsökkentési támogatásban a háztartás – az első alkalommal történő igénybevételtől számított - 10 éven belül legfeljebb négy alkalommal részesülhet.”


4. §

Záró rendelkezések


(1) A jelen rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.
(2) A jelen rendeletben foglaltakat a hatályba lépés napján folyamatban lévő ügyekben is alkalmazni kell.
(3) Hatályát veszti a Szr.
a) 5.§-a,
b) 5/A. §-a,valamint a
c) 5/C. §-a.
(4) A jelen rendelet a hatályba lépését követő napon hatályát veszti.

Kőszeg, 2011. szeptember 1.


Huber László Dr. Tóth László
polgármester jegyző


A rendelet kihirdetésének napja: 2011. szeptember 5.
A rendelet hatályba lépésének napja: 2011. szeptember 6.

(Egységes szerkezetben lsd. a hatályos rendeletek között.)