37/2012. (XI. 30.) önkormányzati rendelete a 35/2005.(XI. 1.) önkormányzati rendeletének és a parkolási rendről szóló 5 a történelmi belváros gépjármű-közlekedésének szabályairól szóló 35/2005.(XI. 1.) önkormányzati rendeletének és a parkolási rendről szóló 5/2001. (IV. 1.) önkormányzati rendeletek módosításáról

Lehetőségek
Mentés saját gépre:
Rendelet letöltése
Az eredeti dokumentumot - a gyorsabb letölthetőség érdekében - zip formátumba tömörítve tettük letölthetővé.
A zip formátumú állományok megnyitásához használja a WinZip programot, amit közvetlenül letölthet innen.
Off-line olvasás:
Rendelet nyomtatása
Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében és az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdésének a) pontjában, valamint a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 8. § (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a történelmi belváros épített örökségének megóvása, az idegenforgalom érdekeinek szolgálata és az egészségesebb polgárbarát lakókörnyezet kialakítása céljából az alábbiak szerint módosítja a történelmi belváros gépjármű-közlekedésének szabályairól szóló 35/2005. (XI. 1.) önkormányzati rendeletét, valamint a parkolási rendről szóló 5/2001. (IV. 1.) önkormányzati rendeletét:

1. §

A történelmi belváros gépjármű-közlekedésének szabályairól szóló 35/2005. (XI. 1.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: Gkr.) 1. §-a helyébe az alábbi rendelkezés lép:

„1. §. A rendelet hatálya kiterjed Kőszeg Város közigazgatási területén a Jurisics térre, a Rajnis József, a Táblaház, a Schneller István, a Chernel István, a Bem József, a Kelcz-Adelffy, a Városház utcákra, a Diáksétányra (történelmi belváros), a Fő térre, a Szűk utca és a Kossuth L. u. 12, 14. és 16. szám alatti ingatlanok által határolt területre (un. „Csónaktömb”) az azon keresztül megközelíthető közterületekre, illetve a mindezeken gépjárművel közlekedőkre.”

2. §

A Gkr. 3. § (2) (4)-(9)bekezdése helyébe az alábbi rendelkezések lépnek:
„(2) A behajtási engedéllyel együtt parkolási engedélyt egy gépjárműre csak azok a lakó,- vagy tartózkodási hellyel rendelkező természetes személyek kaphatnak, akiknek ingatlanán lakásonként legalább egy gépjármű nem helyezhető el. További egy gépjárműre behajtási és várakozási engedélyt kizárólag 18 óra és reggel 8 óra közötti időszakra lehet kiadni lakásonként. Kedvezményes parkolási díjukra a parkolási rendről szóló 5/2001. (IV. 1.) önkormányzati rendeletben foglaltak irányadóak.
(4) A nem a társadalmi szervezetek körébe tartozó jogi személyek (pl. vállalkozások, közhivatalok, intézmények, stb.) tulajdonában vagy üzemeltetésében lévő, vagy velük szállítási szerződéssel rendelkező gépjárművekre csak a fel,- lerakodás, illetve a rendszeres munkavégzés idejére adható ki behajtási engedély.
(5) A Kossuth L. u. 12, 14. és a 16. számú ingatlanok által határolt területre behajtási engedélyben – a saját ingatlanunkon kialakított parkoló és garázsok megközelítésére – az ott lévő intézmények és a lakó,- vagy tartózkodási hellyel, illetve garázstulajdonnal a Kossuth L. u. 16. számú épületben rendelkezők részesülhetnek.
(6) A Fő tér keleti részén húzódó gazdasági feltöltő (szervíz) útra a Fő tér 2. számú épület mögötti belső parkoló (az un. „Csónaktömb”) megközelítése céljából engedélyt a (7) bekezdésben foglalt eltérésekkel – a Fő téren lakó, vagy tartózkodási hellyel rendelkező természetes személyek, az Írottkő Szálló és a Portré Panzió vendégei, a Kossuth L. u. 6-14. szám alatti, a Szűk utcában lakó,- vagy tartózkodási hellyel, továbbá a bírósági és ügyészségi dolgozók kaphatnak. Az engedély kizárólag az oda kiadott parkoló bérlettel együtt érvényes. A „Csónaktömbben” garázzsal rendelkezők a garázs megközelítésére behajtási engedélyt kapnak.
(7) Az (6) bekezdésben körülírott területre a megjelölt szálláshelyek a szobaszámunknak megfelelő mennyiségű, de legfeljebb 20 darab behajtási és várakozási engedélyt vehetnek igénybe. Az Írottkő Szálloda saját ingatlanán kiépített parkolóhelyeknek megfelelő számú (8 darab) megközelítési célú behajtási engedélyt kérhet. További 22 darab kedvezményes éves parkoló bérletet, e rendelet hatálya alá nem tartozó, más fizető parkolóra szólóan vásárolhat meg a vendégei részére. A rendelet hatálya alá tartozó egyéb közterületeken lévő szálláshelyek a hozzájuk legközelebb eső fizető parkolóhelyekre vásárolhatnak szobaszámuknak megfelelő mennyiségű kedvezményes éves parkoló bérletet. A szálláshelyek engedélyeit megkülönböztető színben kell kiállítani.
(8) A Polgármesteri Hivatal dolgozói, a plébániahivatal, a képviselő-testület tagjai, a járási hivatal vezetői és dolgozói, a járási tankerület vezetője a Brenner-ház udvarán, a Jurisics tér 5. szám alatti épületben munkát végző egészségügyi dolgozók a Jurisics tér 5. alatti gyermekorvosi rendelők mögötti, Kelcz-Adelffy utca felől nyíló belső parkolóban, továbbá a bírósági és ügyészségi dolgozók az un. „Csónaktömbben”-ben jogosultak várakozni. A Jurisics tér 5. alatti gyermekorvosi rendelők mögötti, Kelcz-Adelffy utca felől nyíló belső parkoló megközelítésére és az ott történő várakozásra a Városház és a Kelcz-Adelffy utcában lakó,- vagy tartózkodási hellyel rendelkezők jogosultak lakossági parkoló bérlettel együtt.
(9) A Városház utcába, a Chernel utcába, a Diák sétányra, a Schneller, a Táblaház utcákba, a Jurisics térre, a Rajnis utcába behajtani áruszállítás céljából 6-tól 18 óráig, a Fő téri szervízútra legfeljebb 6-tól déli 12 óra között lehet. Az erről kiállított behajtási engedély egy naptári évre szól és megújításakor a kérelemhez csatolni kell a tevékenységre jogosító dokumentum másolatát is. A megjelölt közterületekre az ott üzlettel rendelkező kereskedők a fentiektől eltérő időben szállító futárszolgálatok számára behajtási engedélyt igényelhetnek sorszámozott, kitéphető lapokból álló, legfeljebb évente 30 alkalomra szóló füzet formájában. A füzet egyes lapjait – dátummal ellátva - a gépjármű szélvédője mögé, jól látható módon kell elhelyezni. Egy füzet 30 lapból áll, ára 1800 Ft (60 Ft/lap).


3. §

A parkolási rendről szóló 5/2001. (IV. 1.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: Pr.), 1. § (2) bekezdésének h) pontja hatályát veszti, a g) pont helyébe pedig az alábbi rendelkezés lép:

„g) a polgármesterre, az alpolgármesterre, a járási hivatal és a járási tankerület vezetőjére, a közös önkormányzati hivatal településeinek polgármestereire, jegyzőire, a jegyzőre, az aljegyzőre, és Kőszeg város az önkormányzati képviselőire,”

4.§.

A Pr. 2. § (5) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:

„(5) Azokat a magánszemélyeket, akik a gépjárművük után kivetett adójukat Kőszeg Város Önkormányzatának az előző évben hátralék nélkül befizették és ezt a helyi adóhatóság által kiállított okirattal igazolták, valamennyi – e feltételnek megfelelő – gépjárművük után a bérlet árából 30% kedvezmény illeti meg.”


5.§.

A Pr. 5. § (1) első mondata, a (4), a (6), a (8)-(9) és (11) bekezdés helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) Egy parkolóra szóló, ún. lakossági bérlettel veheti igénybe a fizető várakozásra kijelölt parkolóhelyet az állandó lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel, rendelkező állampolgár a lakóhelyéhez , illetőleg tartózkodási helyéhez legközelebb eső parkoló-zónában.
(4) Az évközben váltott bérletek ára (kivéve az ún. lakossági bérletet, valamint a kedvezményes éves parkolóbérletet) az egész éves bérlet árának hónapok szerinti elosztott arányos része. A váltás napjának hónapja teljes hónapnak számít.
(6) A történelmi belváros gépjármű közlekedésének szabályairól szóló 35/2005. (XI. 1.) önkormányzati rendelet hatálya alá tartozó területen található hatósági nyilvántartásba vett szálláshelyek üzemeltetői a fentebb megjelölt rendeletben foglaltak szerint jogosultak kedvezményes éves parkolóbérlet megvásárlására.
(8) A Polgármesteri Hivatal dolgozói, a járási hivatal vezetői és dolgozói valamint a járási tankerület vezetője a Brenner-ház udvarán, a Jurisics tér 5. szám alatti épületben munkát végző egészségügyi dolgozók a Jurisics tér 5. alatti gyermekorvosi rendelők mögötti, Kelcz-Adelffy utca felől nyíló belső parkolóban, továbbá a bírósági és ügyészségi dolgozók az un. „Csónaktömb”-ben, kedvezményes éves bérlet megváltása ellenében jogosultak várakozni.
(9) A közös polgármesteri hivatalt Kőszeg városával együtt fenntartó települések polgármesterei díjfizetés nélkül jogosultak a Brenner-ház udvarán várakozni.
(11) Kőszeg Város Polgármesteri Hivatala, a járási hivatal, a járási tankerület, a plébániahivatal tulajdonában vagy üzemeltetésében álló, továbbá azok vendégei által használt gépjárművek a Brenner-ház udvarán vagy a Kelcz-Adelffy utca felől nyíló belső parkolóban ingyenesen várakozhatnak behajtási engedély birtokában.


6. §

A Pr. 13. §-ban szereplő „Értelmező és záró rendelkezések” közül a lakossági bérlet és az összevont bérlet az alábbiakra módosul, továbbá kiegészül a kedvezményes éves parkoló bérlet értelmező rendelkezésével:

Lakossági bérlet: A bérlet a Kőszegen állandó lakóhellyel, tartózkodási hellyel rendelkezőknek nyújt kedvezményes parkolást.
Kedvezményes éves parkolóbérlet: A történelmi belváros gépjármű közlekedésének szabályairól szóló 35/2005. (XI. 1.) önkormányzati rendelet hatálya alá tartozó területen található hatósági nyilvántartásba vett szálláshelyek, valamint az 5. § (8) bekezdésében szereplő kedvezményezettek számára biztosított bérlet.
Összevont bérlet: A rendszerbe bevont fizető parkolók mindegyikének a használatára jogosít.

7. §

A Pr. 14. §. (2) bekezdése hatályát veszti.



8. §

A Pr. 2. sz. mellékletében szereplő „Parkolójegyek árai” c. táblázat 6. sora az alábbi pótdíjakra, valamint a „Bérletek árjegyzéke” c. rész 1-6 sora az alábbiak szerint módosul:

6. Pótdíjak:
1 órai várakozási
díj Pótdíj Összesen
(Ft)
I. zóna
15 napon belül

Hétfő – Péntek
Személygépj.
Autóbusz

Szombat
Személygépj.
Autóbusz

15 napon túl

Személygépj.
Autóbusz



160
640


160
640



160
640
Díjköteles időszak + 2 óra várakozási díj

1440+320
5760+1280


800+320
3200+1280

1 órai várakozási díj 40-szerese
6400
25600



1920
7680


1280
5120



6560
26240
II. zóna
15 napon belül

Hétfő - Péntek
Személygépj.
Autóbusz

Szombat
Személygépj.
Autóbusz

15 napon túl

Személygépj.
Autóbusz



125
500


125
500



125
500
Díjköteles időszak + 2 óra várakozási díj

1125+250
4500+1000


625+250
2500+1000

1 órai várakozási díj 40-szerese
5000
20000



1500
6000


1000
4000



5125
20500
III. zóna
15 napon belül

Hétfő - Péntek
Személygépj.

Szombat
Személygépj.

15 napon túl

Személygépj.



250


250



250
Díjköteles időszak + 2 óra várakozási díj

2250+500


1250+500

1 órai várakozási díj 40-szerese
10000



3000


2000



10250


Bérletek árjegyzéke

A B C
Típus Érvényes Ár
1 Éves lakossági bérlet
30%-os kedvezménnyel 5.§. (1) bek szerint 6.000 Ft+ÁFA/év
4200 Ft + ÁFA/év
2. Kedvezményes éves parkolóbérlet 5. § (8) bek. 9 450 Ft + ÁFA/év
3 Éves parkolóbérlet magánszemélyek r.
30%-os kedvezménnyel I. zóna 32.000 Ft+ÁFA/év
21 400 Ft+ÁFA /év
4 Éves parkolóbérlet magánszemélyek r.
30%-os kedvezménnyel II. zóna 16.000 Ft+ÁFA /év
11 200 Ft+ÁFA /év
5 Éves parkolóbérlet magánszemélyek r.
30%-os kedvezménnyel III. zóna 40.000 Ft+ÁFA /év
28 000 Ft+ÁFA /év
6 Éves lakossági összevont bérlet
30%-os kedvezménnyel I.-II.-III. zóna 44.160 Ft+ÁFA /év
30 900 Ft+ÁFA /év

8. §

Hatályba léptető és záró rendelkezések

(1) Jelen rendelet 2013. január 1-jén lép hatályba.

Kőszeg, 2012. november 29.


Huber László Dr. Tóth László
polgármester jegyző