9/2022. (VII. 1.) önkormányzati rendelete a közterület-használatáról és a városkép védelméről szóló 1/2000. (II. 1.) önkormányzati rendelet módosításáról

Lehetőségek
Mentés saját gépre:
Rendelet letöltése
Off-line olvasás:
Rendelet nyomtatása
Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, valamint a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


1.§

Kőszeg Város Önkormányzata Képviselő-testületének a közterület-használatról és a városkép védelméről szóló 1/2000. (II. 1.) önkormányzati rendelete (a továbbiakban: Rendelet) 3. § f) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

„f) Idényjellegű (szezonális) árusítás: időszakonként megismétlődő, saját gazdaságban termelt szezonális termékek (pl. zöldség, gyümölcs, virág) közterületi, becsületkassza formájában történő árusítása”

2.§

A Rendelet 7. § (1) bekezdés b) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

„b) zöldség-, gyümölcs- és virágárusításhoz saját lakóingatlan előtti, becsületkassza formájában történő közterületi árusítás esetén, feltéve, hogy egy-egy személy egy m2-nél nem használ nagyobb területet, gyalogos- és járműforgalmat nem akadályozza, a közegészségügyi és köztisztasági szabályokat, előírásokat megtartja;”


3.§

A Rendelet 9. § (9) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(9) Műemléki épületek építési munka végzésével kapcsolatos állványozása díjmentes, amely legfeljebb 120 napra igényelhető. Indokolt esetben egy alkalommal további 120 napra meghosszabbítható.”


4.§

A Rendelet 20. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) Vendéglátó üzletek üzemeltetői az üzletük előtti közterületre a gyalogos közlekedést nem akadályozva a városképi követelményeknek megfelelő asztalokat, székeket, földhöz nem rögzített emelt fapadozatot, napellenzőt, árnyékolót, a vendéglátáshoz szorosan kapcsolódó berendezéseket (a továbbiakban együtt: vendéglátóipari előkertet) és fagylaltos pultot helyezhetnek el abban az esetben, ha a vendégek számára nyitva álló illemhelyiséget biztosítanak. Amennyiben adott üzlethelyiség adottságából eredően nincs lehetőség illemhelyiség kialakítására, úgy abban az esetben a terasszal kitelepülni kívánó üzlet a szomszédos vendéglátóhelyiség üzemeltetőjével is megállapodhat az illemhelyiség biztosítása érdekében.”


5.§

A Rendelet 36. § (6) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(6) Indokolt esetben a hozzájárulásban két határidőt kell megállapítani, az ideiglenes helyreállítás és a végleges helyreállítás határidejét. Mentesíthető a (3) bekezdés szerinti közterület-bontási díjfizetési kötelezettség alól maximum 60 naptári napra az ideiglenes burkolat helyreállítás és a végleges aszfaltos burkolat helyreállítás közötti időszakban az, aki az ideiglenes helyreállítást szendvicsbeton technika alkalmazásával végzi el.
Amennyiben az előírt határidő november 15. és február 28. között jár le, úgy február 28. naptól további 60 napra meghosszabbodik a díjfizetés alóli mentesség.”

6.§

A Rendelet 38. § (1) és (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) Új építésű vagy teljes pályaszerkezetében felújított aszfaltburkolatú út, járda, kerékpárút esetén annak műszaki átadásától számított 10 éven belül burkolatot felbontani kizárólag üzemzavar elhárítása céljából, valamint nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházások esetén külön megállapodás alapján lehet. A szabvány szerinti tömörítés érdekében teljes talajcsere alkalmazása szükséges.
(2) Új aszfaltburkolattal ellátott út, járda, kerékpárút elkészültétől számított 5 éven belül burkolatot felbontani kizárólag üzemzavar elhárítása céljából, valamint nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházások esetén külön megállapodás alapján lehet. A szabvány szerinti tömörítés érdekében teljes talajcsere alkalmazása szükséges.”


7.§

(1) A Rendelet 40. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) A helyreállítást a felbontottal legalább azonos teherbírású és minőségű pályaszerkezet építésével kell végezni. Ennek során a forgalmi terhelésnek megfelelő pályaszerkezetet kell kiépíteni, amelynek előírását a közútkezelő a vonatkozó műszaki előírás alapján minden esetben tételesen írja ki. A közutak, gyalogjárdák, kerékpárutak, gyalog- és kerékpárutak nyomvonalas helyreállítását rétegenként szélesedő átlapolással kell elvégezni. Az építtető a 13. melléklet szerinti kiemelt közterületek vonatkozásában, a helyreállítást követően köteles tömörségi vizsgálattal igazolni a helyreállítás megfelelő minőségét. A 13. melléklet szerinti kiemelt közterületeken aszfalt burkolat esetén a kopóréteget a bontás szélétől annak teljes hosszában, mindkét irányba 3-3 méter szélesen kell felmarni és egységesen aszfalttal helyreállítani, indokolt esetben az engedélyben ettől kevesebb szélesség is meghatározható.”


(2) A Rendelet 40. § (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(4) Térkő, bazalt kis és nagykockakő, egyéb kőburkolat, terraway burkolat bontása esetén kizárólag a Kőszegi Városüzemeltető Kft., vagy annak megbízott alvállalkozója végezheti a végleges helyreállítást, míg projekt keretében felújított közterület bontása esetén a projektért garanciát vállaló kivitelező, vagy annak megbízott alvállalkozója. Ebben az esetben külön megállapodást kell kötni az igénylőnek a Kőszegi Városüzemeltető Kft-vel, vagy a garanciáért felelős kivitelezővel.”


8.§

A Rendelet 7. melléklete helyébe az 1. melléklet lép.


9.§

(1) A Rendelet 3. melléklet 2. pontjában foglalt táblázat A:5 mezőjében az „Állványozás (kivéve műemlék és helyi védett épületek)” szövegrész helyébe az „Állványozás (kivéve helyi védett épületek)” szöveg lép.
(2) A Rendelet 3. melléklet 2. pontjában foglalt táblázat A:5a. mezőjében az „Állványozás (műemlék és helyi védett épületek esetében)” szövegrész helyébe az Állványozás (helyi védett épületek esetében)” szöveg lép.
(3) A Rendelet 3. melléklet 2. pontjában foglalt táblázat A:6 mezőjében az „Idényjellegű árusítás (saját gazdaságban termelt szezonális termékek -zöldség, gyümölcs, virág)” szövegrész helyébe az „Idényjellegű árusítás” szöveg lép.


10.§

(1) Ez a rendelet - a (2) bekezdésben foglalt kivétellel – a kihirdetést követő napon lép hatályba.
(2) A 4. § 2023. április 1-én lép hatályba.



Dr. Zalán Gábor s. k. Básthy Béla s. k.
jegyző polgármester




1. melléklet a 9/2022. (VII. 1.) önkormányzati rendelethez

„7. melléklet az 1/2000. (II.1.) önkormányzati rendelethez:


KÉRELEM
közterület rendeltetéstől eltérő célra való használatára


1. Engedélyes neve, címe, telefonszáma: (szervezet esetén a felelős neve is, cég/egyéni vállalkozó esetén adószám is)

.............................................................................................................................................. ..............................................................................................................................................

2. Az igénybevétel
a) helye: ................................................................................................................................
b) célja: .................................................................................................................................

3. Az elfoglalni kívánt közterület nagysága: ...............................................................

4. Az igénybevétel
a) kezdetének időpontja: .....................................................................................
b) befejezésének időpontja: ................................................................................

5. Idényjellegű árusítás esetén a saját gazdaság megjelölése (cím/hrsz), ahonnan a termény (pl. zöldség, gyümölcs, virág) származik:

........................................................................................................................................................

Dátum: ............................................................

............................................................................
(cégszerű) aláírás


Mellékletek:
- fénykép, vázlat, helyszínrajz (új kérelem esetén)
- rendezvény részletes programleírás
- kulturális rendezvény, mutatványos tevékenység, egyéb rendezvény esetén a terület takarítására vonatkozó, a Kőszegi Városüzemeltető Nonprofit Kft-től történő megrendelő, vagy szerződés másolata
- vendéglátóipari előkert céljára igénybe vett közterület használat esetén - amennyiben az üzlethelyiség a vendégek számára nyitva álló illemhelyiséggel nem rendelkezik – a szomszédos vendéglátóhelyiség üzemeltetőjével kötött, a vendégei részére biztosított illemhely használatára vonatkozó megállapodás

Közterület-használat után fizetendő díj
Díjmentességet kér-e a Rendelet 9. § (7) bekezdése alapján: Igen □

Részletfizetést kér-e a Rendelet 9. § (4) bekezdése alapján: Igen □”