10 éves gyerek mentette ki a tűzből a társait

A következő beszámolót Seper András tűzoltó-parancsnoktól kapta a www.koszeg.hu szerkesztősége.


Kigyulladt egy ifjúsági tábor Szolnokon a Tisza-ligetben. Az egyik épület szobájában tomboló lángok hamar utat találtak az épület tetőszerkezete felé és a kedvezőtlen szél tűztengerbe borította a fából készült épületeket. Először az ajtók és ablakok mellett kiömlő füstöt a szomszédok vették észre és riasztották a lánglovagokat. A káresethez Abádszalókról, Békésről, Böhönyéről, Kőszegről, Jászkisérről, Jászárokszállásról, Pomázról, Szabadszállásról, Tiszaföldvárról és Szolnokról érkezett több mint száz tűzoltó, légzőkészülékben kiüríttette a tábort és kimentette az épületekbe rekedt 6-8 éves gyerekeket. Így személyi sérülés nem történt és a gyors és szakszerű beavatkozásnak köszönhetően az anyagi kár sem jelentős.

Ezzel a záró gyakorlattal adott számot a Létesítményi és Önkéntes Tűzoltóságok Országos Szövetsége (LÖTOSZ) a tagszervezetek ifjúsági tűzoltóinak rendezett nyári szakmai táborának utolsó napján az elmúlt év alatt tanultakról. Balog László, a szövetség elnöke tájékoztatása szerint az ifjúsági tűzoltók megfelelő szintű képzése, az utánpótlás célirányos nevelése nélkül néhány éven belül zavarok keletkezhetnek az ország tűzvédelmi rendszerében. A helyi, megfelelően kiképzett és felszerelt önkéntes tűzoltók 10 percen belüli beavatkozási képessége tudná Magyarországon az európai uniós normáknak megfelelő védelmet biztosítani. Ezt ismerte fel a LÖTOSZ elnöksége és szervezi már évek óta a 10-18 év közötti ifjúsági tűzoltók nyári szakmai táborát, ahol a viszonylag kevés szabadidős tábori program mellett egy héten keresztül koptatják a vakáció alatt az iskolapadokat az ifjú lánglovagok. A küldő önkéntes tűzoltóságon, vagy tűzoltó egyesületnél megtanultakat ismétlik át, gyakorolják majd az életkoruknak és szakmai felkészültségüknek megfelelő I-IV. fokozatú szintvizsgán adnak számot elméleti, gyakorlati, alaki és fizikai állóképességükről a gyerekek. A sikeres szintvizsgát bronz, ezüst és arany minősítő jelvénnyel ismeri el a LÖTOSZ, amelyet a vizsgák után büszkén tűznek a zubbonyukra az ifjú lánglovagok.

A tábor zárására érkező Jauernyik Istvánt, az Önkormányzati Minisztérium államtitkárát meglepte a katonás sorakozó, a jelentések beadása, az ifjúsági tűzoltószázad alakiassága. A záró gyakorlat megtekintése után, elismeréssel szólt a tűzoltó védőruházatban, légzőkészülékekben teljesen otthonosan mozgó, a szakfelszereléseket magabiztosan kezelő gyerekekről.

A gyakorlat legmeghatóbb elemeként idézte Dr. Muhoray Árpád pv. vezérőrnagy, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Veszélyhelyzet kezelési főigazgató helyettese, amikor a tíz éves gyerekek 6-8 éves társaikat a karjukban mentették ki a füsttel telített épületből. Véleménye szerint mind az életmentést végző, mind a mentett gyerekek lelkében mély és meghatározó pozitív élményt hagy az ilyen tábor.

A tábort megszervező jászkiséri, abádszalóki és tiszaföldvári önkéntes tűzoltók nevében Urbán Fruzsina, a jászkiséri önkéntes tűzoltóság hiradóügyeletese, a tábor egyik főszervezője - állapította meg, hogy sajnos még kevés tűzoltóság ismerte fel, hogy az ország legrégebbi, - több mint száz éves múltra visszatekintő - társadalmi szerveződésének fennmaradása múlik azon, hogy a gyerekekből megfelelő tűzoltó utánpótlást neveljenek.

A hétfői elköszönéskor, a katonás "Viszontlátásra!" kiáltás sokáig csengett a Tisza fodrain, de mintha a folyó csöndes habjainak játékaként a "Jövőre, veletek, ugyanitt!" visszhangzott volna a gyerekeknek.

  • Magyar
  • English
  • Deutsch
2000-2021 © Jurisics-vár Művelődési Központ és Várszínház
Adatkezelési tájékoztató | Impresszum
A honlap fejlesztése az Európai Unió támogatásával valósult meg „A kőszegi történelmi belváros rehabilitációja és funkcióbővítő megújítása – NYDOP-3.1.1/A-2F-2009-0003” projekt részeként.