25 éves a Bútorszövetgyári Nyugdíjas Klub

Ma a Csikar Csárdában került sor a jubileumi összejövetelre, melyet megtisztelt Kuntner Ferenc polgármester úr is.

A klub vezetője P. Buruzs Gyula szeretettel köszöntötte a megjelent alapító és rendes tagokat, Vlasichné Bősze Éva egykori SZB titkárt, aki az alakulásnál bábáskodott és Pócza Zoltánt a Művelődési Központ vezetőjét, mely intézmény a hétköznapokon ad helyet a közösség összejöveteleinek.

A Bútorszövetgyári Nyugdíjasok Klubja megalakulásának
25. jubileumi évfordulójának ünnepi köszöntője


Szeretettel köszöntök minden egybegyűltet.
Külön köszöntöm meghívott vendégeinket és a megjelent tagságot egyaránt.
Különleges ez a 25 éves jubileumi megemlékezés. Gondoljunk csak bele, milyen hosszú idő ez, ha most 25 év eseményeiről emlékezünk.
Nem akarom hosszan taglalni, de elkerülhetetlen megemlíteni, hogy két társadalmi forma alatt működő nyugdíjas klub tevékenységét összegeznem, hiszen kb. 50-50 %-ban osztozik a két társadalmi rendszer a működtetésben.
Ezért ez most egy kicsit történelmi összefoglaló is.
Az első rész 1980-tól 1991-ig, a második pedig onnantól a mai napig.
A klub megalakulásához szükséges előkészítő munka 1979-ben zajlott.
7 fő vállalta a bizalmi teendőket, felmérést készítettek a 260 fő gyári nyugdíjas helyzetéről, amit eljuttattak a Szakszervezeti Bizottsághoz.
Ezután kezdődött a Nyugdíjas Klub szervezése. Felhívást készítettek, melyben ismertették a klub célját, a tervet, hogy mit szeretnének tenni a klubtagokkal való törődés és a munkahelyhez való kötődés céljából.
A Nyugdíjas Klub megalakulásának ideje: 1980 tavasza volt.
Jelenleg is köztünk élő alapítótagok:
Debreczeni Józsefné
Császár Józsefné
Házi Lajos
Házi Lajosné
Harkai Gusztávné
Pászner Jenő
Varga Jánosné
Közülük a jelenlegi vezetőség tagjai a mai napig:
Varga Jánosné és Harkai Gusztávné
Szeretettel köszöntjük őket és kérem, hogy egyperces felállással emlékezzünk elhunyt klubtársainkra.
A klubfoglalkozásokat akkoriban minden hónap első hetének péntek délután 3 órájára hirdették meg. A klubélet megindulása nem volt zökkenőmentes, nem ment úgy, ahogy szerették volna.
Tapasztalatszerzésre nem volt lehetőség, mert akkor még sem a városban, sem a Vállalaton belül nem működött nyugdíjas klub. Úttörők voltak, aztán pár év múlva már hozzájuk jöttek tapasztalatszerzésre.
Az első klubfoglalkozáson 10-12 fő jelent meg, aztán mindig többen és többen lettek.
1982/83-ban már 50-55 fő volt a létszám, 1985/86-ban 60-70 főre emelkedett.
Természetesen történt lemorzsolódás is, és jöttek újak is.
A klub akkor féléves program alapján dolgozott, a programot mindenki kézhez kapta.
A klubnapokat – a tagok igénye szerint – 1982. szeptemberétől kéthetenként, hétfői napokon tartották.
A programok összeállításánál kezdettől fogva a mércét elég magasra tették. Minél többet látni, tanulni, gyönyörködni akartak, és ebben mindig segítségükre volt a szakszervezet és a gyár vezetősége.
Pl. évente kétszer ingyen vehették igénybe az autóbuszt.
Az első 13 évben csodálatos utakat, kirándulásokat szerveztek, amelyek két-három naposak voltak.
Bejárták az ország gyönyörű tájait, de voltak Csehszlovákiában, Burgenlandban és Mária Zellben is.

A hazai kirándulások közül kiemelkedik – 1987-ben – az a három napos utazás, amelyen Mezőkövesd, Sárospatak, Hollóháza, Tokaj nevezetességeivel ismerkedhettek, de jártak a Szegedi Szabadtéri Játékokon és Pécs, Harkány, Villány csodás tájain is.
Évente két alkalommal is gyalogtúráztak a hegyekben, volt, hogy hóesésben tették meg a távot.
Voltak és vannak azóta is évről-évre visszatérő programok:
- farsangi bál
- nőnap
- mindenki névnapja
- mikulás délután
- 70-75-80 éves klubtagok köszöntése
- karácsonyi rendezvény
Akkoriban a TIT biztosította az előadókat, valamint évente kétszer orvosi előadást is hallgattak a tagok.
Működött kézimunka szakkör, filmklub, volt hobbi kiállítás, irodalmi vetélkedő, zenei fejtörő, könyvről-könyvért vetélkedő, városi múzeumlátogatás, kozmetikai előadás.
1984. márciusában baráti kapcsolat jött létre a LATEX Törzsgyár Nyugdíjas Klubjával.
Sajnos azóta ez a barátság megszűnt anyagi nehézségek miatt.
Ebben az időszakban a klubtagok évi 100,- Ft tagdíjat fizettek.
1991-től, a rendszerváltás után minden megváltozott.

A rendszerváltás utáni időszak
A Bútorszövetgyári Nyugdíjasok Klubjának megszervezésének elindításában elévülhetetlen érdemei vannak Bognár Ferencnének, aki 1997-ig volt a klub vezetője. Sajnos már nem lehet köztünk, de munkásságáért köszönettel tartozunk.
1991-től gyökeres változáson mentünk át.
Magánosításra, illetve bérbeadásra kerültek azok a létesítmények és berendezések, ahol az összejöveteleinket és rendezvényeinket tartottuk. Megszűnt a vállalati támogatás is.
Helyiségproblémánkat a Szőlőtermelő Szövetkezet elnöke oldotta meg, két évig egy kis külön szobát biztosított részünkre, ahol havonta egyszer találkoztunk.
1993-ban a polgármester úr engedélyével a Chernel u. 14-ben tartottuk egy ideig a klubnapokat, így a tagság, ha csökkent létszámmal is, de továbbra is együtt maradt.
Az 1993-1997-ig terjedő időszak volt a legválságosabb. Ebben az időszakban teljesen magára maradt klubunk. Létszámunk 30 fő körül volt, de lelkes, családias légkörben működtünk. Helyiségünk nem volt, az összejöveteleket a város különböző vendéglátó-ipari egységeiben vagy ideiglenes helyeken tartottuk.
Aztán 1997-ben ismét új fejezet kezdődött a klub életében.
A klubvezető Bognár Ferencné leromlott egészségi állapota miatt új vezetőséget választottunk. Én vettem át a klub vezetését, és megkezdtük az újjászervezést.
Újból felvettük a kapcsolatot vállalatunk utódjával az ASTE Hungária Kft-vel és sikerült egy kisebb összegű, 30.000,- Ft-os, de rendszeres támogatást kapnunk. Ez két év múlva – tulajdonosváltás miatt – megszűnt.
Megkezdtük a tagsági létszám növelését.
Az Aste igazgatónőjével közös szervezésben négy részletben összehívtuk az akkor már 500 fős bútorszövetgyári nyugdíjasokat. Sikeres találkozások voltak, sokan voltak olyan munkatársak, akik 8-10 év után akkor látták egymást újra.
Új, fiatalabb nyugdíjas jelentkeztek klubtagnak.
Minden nehézség ellenére a klub tovább élt, a létszám 60 főre emelkedett.
Az újjászervezett vezetőséggel továbbra is éves programterv alapján működtünk. A különbség csak annyi volt, hogy a 2-3 napos autóbuszos kirándulások szervezése – anyagi nehézségek miatt – elmaradt.
Inkább helyi programokat, Kőszeg környéki kirándulásokat, esetenként egynapos autóbuszos kirándulásokat szervezünk, amelyen a tagok lelkesen vesznek részt.
Úgy érezzük, jó egy ilyen kis közösséghez tartozni, különösen a nyugdíjasoknak, amikor sokszor a létfenntartás is nehéz, az alacsony jövedelem miatt.
Az újjászervezett klub életében sokat jelentett, hogy 1999-től a Vár Művelődési Központban díjmentesen kaptunk helyet, ahol zavartalanul bonyolíthatjuk összejöveteleinket.
Ugyancsak lényeges változást jelent, hogy – pályázat útján – a Polgármesteri Hivataltól 40-50.000,- Ft támogatást kaptunk. Sajnos ez idén nem sikerült.
Az eddigi segítségért szeretnék köszönetet mondani a Polgármester úrnak és a Vár Művelődési Központ igazgatójának.

Klubnapjaink keretében nagyon sok témával foglalkoztunk.
Életkori sajátosságok miatt igényeljük az egészségünkkel kapcsolatos tudnivalókat is, amelyet Pusztai főorvos úr biztosít számunka.
Lelkes, mindannyiunkat érintő előadásaiért köszönetünket fejezzük ki.

Rendszeresen javaslatokat állítunk össze az önkormányzat részére a városunkat érintő főbb feladatok, problémák megoldásához. Ilyenek:
- Városfejlesztési program
- Környezetvédelem
- Közbiztonság
A teljes körű működéshez hozzátartozik, hogy megyei szervezeten keresztül az országos nyugdíjas szervezetekhez is tartozzunk, hogy tudjuk biztosítani az érdekérvényesítő javaslataink végrehajtását.
Jelenleg is képviseltetjük magunkat a Vas Megyei Nyugdíjasok Érdekvédelmi Szövetségében, amely éppen ebben a hónapban szerveződik újjá, új vezetőséggel. Ide – létszámarányosan – két főt tudunk delegálni.
A szövetség vezetőin keresztül jutnak tovább a nyugdíjasok körében felvetett problémák, az országos képviseletekhez.
A Szövetség rendszeresen biztosítja számunkra a Nyugdíjas Újságot, amelyből kitekintésünk van más klubok, nyugdíjasok életére is.

Összefoglalva:
Klubunk jelenleg 64 fővel működik, betegség miatt 4-5 fő távolmaradásával.
Megújult vezetőségünk 9 fős, ezúton is szeretném megköszönni nagyon aktív tevékenységüket, az elmúlt évek során végzett, kitartó munkájukat.
Külön köszönetet mondok az eddigieken kívül:
Rusznyák Károlynénak
Reményi Tibornak és feleségének
Harkai Gusztávnak és feleségének
Erdősi Attilának és feleségének
azért a segítségért, amelyet a klub sikeres működéséért tettek.
Kiemelt köszönetemet fejezem ki Kocsis Jánosnénak, azért a színvonalas, minden alkalomra odaillő verseiért, szavalataiért, amivel hozzájárult ahhoz, hogy klubnapjaink színesebbek legyenek.
Működésünk a szűk keretek között is zavartalan.
Ebben az évben a tagdíj 1000,- Ft volt, félévente, ehhez kapcsolódik az egyes rendezvények részvételi díja, továbbá az esetleges pályázati összegek, amitől, mint már említettem idén sajnos elestünk.
Szeretném, ha tagságunk továbbra is ilyen lelkesen venne részt rendezvényeinken.
Én a vezetőség nevében megígérem, hogy a lehetőségeket kihasználva, igyekezni fogok mindent elkövetni, hogy klubunk sikeresen működjön.
Köszönöm a figyelmet, és mindenkinek jó egészséget kívánok.

Kőszeg, 2005. április 20.
P. Buruzs Gyula
klubvezető

  • Magyar
  • English
  • Deutsch
2000-2021 © Jurisics-vár Művelődési Központ és Várszínház
Adatkezelési tájékoztató | Impresszum
A honlap fejlesztése az Európai Unió támogatásával valósult meg „A kőszegi történelmi belváros rehabilitációja és funkcióbővítő megújítása – NYDOP-3.1.1/A-2F-2009-0003” projekt részeként.