A Jurisics-vár turisztikai megújítása

a lakossági fórum anyaga

A vár megújításával kapcsolatban tartott lakossági fórumot Kőszeg Város Önkormányzata október 10-én a JUK-ban. Az ott bemutatott terveket és elképzeléseket olvashatják a folytatásban.

Letöltések
LÁTVÁNY ÉS PROGRAMOK
A Jurisics-vár turisztikai megújítása

A projekt célja a Jurisics-vár turisztikai célú fejlesztésével kiemelkedő turisztikai vonzerőt teremteni Kőszegen, ami hozzájárul a Kőszegre és a kistérségbe látogató turisták számának növekedéséhez. A Juriscs vár a város kiemelkedő kulturális örökségvédelmi és turisztikai látványossága, kulcsfontosságú, hogy "megújulása" után a város turisztikai zászlóshajója legyen! A sok kis apró látványosság, kirándulási lehetőség, vagy a nemrég átadott természetvédelmi látogatóközpont mellett szüksége van a városnak egy egyedi vonzerőt jelentő turisztikai vezértermékre, ami önmagában is olyan látványosságot kínál, hogy turisták ezreit hívja a városba és a térségébe!

A várban látogatóbarát kiállítási tereket és interaktív kiállításokat kell létrehozni, megfelelő installációval és modern technikai háttérrel, fejlesztve, illetve létrehozva a kiszolgáló egységeket (lift, akadálymentesítés, ruhatár, kávézó, ajándékbolt, stb.). El kell választani a közművelődési célú helyiségeket és irodaterületeket a turisták által látogatott területektől, és lehetőleg az építészetileg és történelmileg "értéktelenebb" helyre áthelyezni azokat. Az épület nagy termeit (lovagterem, árkádos pince) műszakilag és kialakításban a rendezvényturizmus céljaihoz (konferenciák, lovagi vacsorák, borkóstolók, stb.). igazodva kell fejleszteni. Az 1982 óta működő Kőszegi Várszínház (melyet a Jurisics-vár Művelődési Központ és Várszínház rendez) szabadtéri előadásaihoz megfelelő belső udvari (600 fő) szabadtéri színpadának modernizálása és teljes felújítása, illetve a várjátszótér helyén egy új szabadtéri színpad (2000 fő) megépítése javasolt. A két színpad használatával lehetővé válna, hogy amíg az egyik színpadon folynak az előadások, addig a másikon lehetne próbálni, illetve egyéb előadásokat rendezni. A színház az idei évben egy színházi bemutatót tart saját gyártásban!

A fejlesztés révén korszerűsödnek az épület előadótermei, amelyek az elválasztható lovagteremmel és a kisebb klubhelyiségekkel, mint szeminárium termekkel, alkalmasak lesznek nagyobb, max. 800 főt befogadó konferenciák megrendezésére.

A fejlesztést továbbá indokolja, hogy a XIII. században alapított Jurisics vár felújításra, korszerűsítésre szorul. Az állami tulajdonú ingatlan kezelője a Kincstári Vagyoni Igazgatóság ennek megfelelően el is készítette az épület felújítás terveit, egyeztetve az ingyenes felhasználó (Kőszeg Város Önkormányzata) és intézményének (Jurisics-vár Művelődési Központ és Várszínház) elképzeléseivel.

A turisztikai és művelődési igényeket is kielégítő intézményben a turisztikai célú fejlesztések nyomán keletkező bevételek jó alapot képezhetnek a közművelődési tevékenységek finanszírozásához. A tisztán turisztikai funkciók a feltételezett működtetési paraméterek mellett várhatón a működés második évétől, - a kb. kétszerésére növekvő látogatói létszám esetén – kis mértékű nyereséget hoznak (kb. 5 millió Ft).

A tervezett fejlesztést Kőszeg Város Önkormányzata a 2003. december 2-án elfogadott "Kulturális fejlesztési koncepció"-ja, illetve Kőszeg Város Képviselőtestületének 2007-ben elfogadott négyéves cselekvési programja is tartalmazza, forrásként pályázati lehetőségek megjelölésével. Az Önkormányzat a 2006.11.28-i ülésén a 240/2006.sz. határozatában erősítette meg a projekt-előkészítés megindításának szükségességét, az előkészítés menedzselésével megbízva Pócza Zoltánt a Jurisics-vár Művelődési Központ és Várszínház igazgatóját.

A projekt engedélyes terve pontosíttásra került az időközben felmerült új igényeknek megfelelően és engedélyezési eljárásra benyújtásra kerültek a tervek. Miután a tervező és a projekt menedzser tervezés folyamatában egyeztetett az Örökségvédelmi Hivatal képviselőivel, ezért az engedélyezési eljárás során komoly koncepcionális problémák nem várhatóak. Miután műemlék épület felújításáról van szó, ezért elengedhetetlen a régészeti feltárás, mely munkák elvégzésére ajánlattal rendelkezünk. A régészeti feltárás tervezett időtartama kb. 3 hónap.

A projekt megvalósítása pozitív támogatási döntés esetén 2008. elején elkezdhető!
A projekt tervezését folyamatos egyeztetés kísérte a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal, az ÁMRK – Kutatási Osztálya munkatársaival, valamint a Vas Megyei Múzeumi Igazgatóság kőszegi múzeumok működtetéséért felelős vezetőjével, illetve a projektmendzsmentben résztvevő munkatársakkal. A tervezett kiállítás tartalmi koncepcióját dr. Bariska István Phd. javaslatai alapozták meg, aki a későbbiekben javaslatot is tett a részletesen bemutatandó történelmi emlékekre.

A bemutatási koncepció minél szélesebb körben való megalapozására a Brainexpress Kft. módszertana és közreműködése alapján ötletbörzét szerveztünk kőszegi, illetve Kőszeghez kötödő résztvevők aktív részvételével. Összességében a Megvalósíthatósági tanulmány alapján a Juriscs vár fejlesztése támogatás bevonásával indokolt, mely révén várhatóan a létesítmény látogatói létszáma megháromszorozódnak, miközben a térségben a vendégéjszakák megkétszereződhetnek.

Pócza Zoltán projektmenedzser

  • Magyar
  • English
  • Deutsch
2000-2021 © Jurisics-vár Művelődési Központ és Várszínház
Adatkezelési tájékoztató | Impresszum
A honlap fejlesztése az Európai Unió támogatásával valósult meg „A kőszegi történelmi belváros rehabilitációja és funkcióbővítő megújítása – NYDOP-3.1.1/A-2F-2009-0003” projekt részeként.