A kőszegi Balog iskola tanulói "Sváb földön"

"Egy testvérvárosi partnerkapcsolatban fontosak a hivatalos látogatások, de még fontosabbak a fiatalok találkozásai" mondta Vaihingen an der Enz város polgármestere, Wienfried Nestle, amikor a városháza tanácskozótermében fogadta a kőszegi "Balogosokat" és a vendéglátó német tanulókat.

Klikkeljen a képre!
Klikkeljen a képre!
Immár 15 éves a két iskola, a Vaihingen/Kleinglattbachi Ottmar Mergenthaler Reáliskola és a Kőszegi Béri Balog Ádám Általános Iskola testvérkapcsolata. A hagyományos két hetes diákcsere programot ez alkalommal 2005. október 12-26. között szervezték meg az iskolák.

Az első hetet a vaihingeni 7- 8-os tanulók töltötték Kőszegen, s nagy érdeklődéssel vettek részt a különböző programokban; többek között kirándulást tettek a Balatonhoz, megmászták az Írottkőt, gesztenyét sütöttek Kőszeg - hegyalján, egy délelőttöt az SOS Gyermekfaluban töltöttek, kőszegi társaik idegenvezetésével megismerték a várost és természetesen az iskolai tanításba is betekintettek. Ez utóbbiról megállapították, hogy a magyarországi tanárok szigorúbbak, mint az "otthoniak".
Hazatérve lelkesen meséltek a magyarországi élményekről. "Minden szuper volt, csak Kőszeg egy kicsit túl nagy, gyakran eltévedtem, mert minden olyan hasonlónak látszott..." vélte az egyik vendég kislány.

Az első hét letelte után a Kőszegiek német barátaikkal együtt indultak Németországba.
A polgármesteri fogadás, s az azt követő vaihingeni városnézés volt az első hivatalos program. A hét során a kőszegi tanulók is felfedezték a Svábföld néhány nevezetességét, melyek közül a legérdekesebbeknek a Hohenzollerek Vára és különösen a fiuknak a Mercedes Benz Múzeum bizonyultak. Ellátogatott a csoport Stuttgartba, Tübingenbe, a vendéglátó családok szintén szerveztek külön programokat. Az iskolai tanításba is bekapcsolódtak a magyar gyerekek. A diákcsere két hete - azon túl, hogy számtalan élménnyel gazdagodtak a tanulók - hatékony és eredményes volt a tanulás és a társas kapcsolatok alakulása szempontjából is:

Bővült a tanulók nyelvi, irodalmi ismerete, fejlődött nyelvi kompetenciájuk, kommunikációs készségük, bővült szókincsük az autentikus nyelvi környezetben.
Alkalmuk nyílt saját tapasztalatszerzés által a mindennapok kultúrájának, iskolai életének összehasonlítására.
Fejlődött szociális kompetenciájuk, új barátokat szereztek, társas kapcsolataik bővültek.
Kiléptek régiójukból, kipróbálták – életkoruknak megfelelő szinten - a nemzetközi együttműködés alapvető formáit és gyakorlatát. Ugyanakkor megtapasztalták, hogy egy hasonló, de mégis másfajta kultúrával, a más országbeli fiatalokkal való találkozás nem mindig egyszerű, és nem konfliktus-, problémamentes. Ezáltal jó tapasztalatokat szerezhettek a konfliktus kezelés terén is.
S végül remélhetőleg újabb motivációt kaptak a további nyelvtanuláshoz.

Köszönet mindazoknak, akik valamilyen módon segítették a diákcsere gazdag programjának sikeres lebonyolítását!

  • Magyar
  • English
  • Deutsch
2000-2021 © Jurisics-vár Művelődési Központ és Várszínház
Adatkezelési tájékoztató | Impresszum
A honlap fejlesztése az Európai Unió támogatásával valósult meg „A kőszegi történelmi belváros rehabilitációja és funkcióbővítő megújítása – NYDOP-3.1.1/A-2F-2009-0003” projekt részeként.