Árpád-házis diákok a XVI. Kárpát-medencei Történelmi Versenyen

diákok beszámolója

Egyetlen mondatba sűrítve: április 7-én és 8-án a Keresztény Élet és a Lakitelek Népfőiskola által meghirdetett történelmi vetélkedő döntőjébe jutva Lakitelken vettünk részt a végső megmérettetésen, ahol a 4. helyen végeztünk.

De ami emögött az egyetlen mondat mögött van: a tanév során 3 levelezős forduló sok-sok feladata, amelyek mindig érdekesek voltak, de megoldásukhoz gyakran hosszas kutatásra volt szükség. A „Nemzetnevelő” Pázmány Péter és kora témakör kétszáz év eseményeit ölelte fel, benne a reformáció-ellenreformáció eseményeit. A tanév során nemcsak Pázmány Péter életét ismertük meg alaposan, hanem a Jezsuita-rend magyarországi tevékenységét is, iskolaszervező munkájukat. Feladat volt egy korabeli étel elkészítése, amelyről fényképes beszámolót küldtünk a versenyszervezőknek.
A benevezett 106 csapatnak a fele volt általános iskolás, a többiek középiskolások. A Lakitelken megrendezett írásbeli középdöntőbe a 20 általános iskolás csapat egyikeként jutottunk, ahol 12 csapat jutott tovább a másnapi döntőbe.
A döntőn a hagyományos feladatok és rejtvények mellett volt vaktérkép, titkosírás, címerkirakó, korabeli képek és zenék felismerése.
A döntőbe magunkkal kellett vinni Verancsics Fausztusz –aki ennek korszaknak az egyik nagy feltalálója volt- egyik találmányának makettjét. Az általunk készített lánchíd kibírta a hétórás vonatutat a bőröndben, amit a makett helyett hazafelé azzal a sok-sok könyvvel tölthettük meg, melyeket az eredményhirdetésen kaptunk.
A verseny igazi csapatmunka volt, nemcsak a mi részünkről, hanem tanáraink részéről is. Kiss Csaba tanár úr fogta össze az előkészületeket, adott tippeket a történelmi kutatásokhoz, Takóné Hoós Ildikó tanárnő Pázmány Péter irodalmi munkásságát igyekezett számunkra közelebb hozni, Palatkásné Kolnhofer Judit tanárnő pedig a makett elkészítésében segített. Ezúton is köszönjük nekik a segítséget!
Sok versenyen jártunk már, de ez tényleg különleges volt, nemcsak sokszínűsége, hanem összetettsége miatt is. Már most tudjuk, hogy jövőre ismét benevezünk!

Dorner Mária (7.b), Kiss Eszter (8.b),
Marton Csaba (7.b) és Pászner Gellért (7.b)

  • Magyar
  • English
  • Deutsch
2000-2021 © Jurisics-vár Művelődési Központ és Várszínház
Adatkezelési tájékoztató | Impresszum
A honlap fejlesztése az Európai Unió támogatásával valósult meg „A kőszegi történelmi belváros rehabilitációja és funkcióbővítő megújítása – NYDOP-3.1.1/A-2F-2009-0003” projekt részeként.