Az elfalazott Szent Imre

Egy értékes üvegkép helyreállításának vázlatos története

A Jurisich Miklós Gimnázium Dísztermében befalazott Szent Imre kép helyreállításának igaz története a továbbiakban:

2005. január
Szent Imre herceg egészalakos figuráját liliommal kezében ábrázoló ólomüveg kép a gimnázium dísztermének északi oldalán található, jelenleg elfalazva.
A 120cm × 322cm nagyságú, félköríves záródású fülkében elhelyezkedő üvegablak 1907 és 1908 között készült Waltherr Gedeon műhelyében, Budapesten.
Az intézmény 1948. évi államosításakor a korábbi igazgató (Legányi Norbert) a leltár szerinti ingóságokat átadta a megbízott igazgatónak (Lovassy Andor). A volt igazgató a vallásos tárgyú képeket és szobrokat a mb. igazgató beleegyezésével az iskolából elvitte. A Szent Imre üvegablakot - mivel azt elmozdítani nem lehetett - feltehetően ekkor deszkázták be a díszterem felől. Az üvegfelület elé deszkaborítás került, erre stukatúrnád, amit kívülről bevakoltak és festettek.

A 90-es évek eleje óta többször felmerült a Jurisich Miklós Gimnázium dísztermében rejtőző, Szent Imrét ábrázoló ólomüveg - egykori oltárkép - helyreállításának igénye. 2004. végén végre találkozott a tettvágy az anyagi bázis előteremtésének kilátásba helyezett lehetőségeivel, melyekre szükség van egy ilyen horderejű terv véghezviteléhez.
Közeledvén az intézményünknek helyet adó Hunyadi utcai épület átadásának 100. évfordulójához (2008) szerencsére egyre többen érzik úgy, hogy a kép helyreállítása nemes cél. Így talán még 2005-ben visszaadhatjuk, visszavehetjük azt, amit a történelem méltánytalan módon kiszakított iskolánk és a város testéből.
E rejtett érték helyreállításának tervét két szervezet is szívén viseli. A Jurisich Miklós Gimnázium és Középiskolai Kollégium Baráti Társasága és a Kőszeg Kultúrájáért Közalapítvány fáradozik a szükséges pénzügyi háttér előteremtésén.

2005. július 1.
A kép restaurálási munkálatai elkezdődtek. A gimnázium technikai dolgozói óvatosan eltávolították a képet fedő vakolat-, stukatúr-, és deszkaréteget. Az üvegkép - a rajta található, a befalazáskor keletkezett sérülések ellenére - csodálatos látványt nyújt, színes ragyogással tölti be a dísztermet.

2005. július 2.
Perlaki József üvegművész, -restaurátor az ólomüvegablakot négy (a keresztvasak által határolt) darabban sikeresen kiszerelte, műhelyébe szállította.
A restaurálás várható időtartama egy hónap.

Mindeközben a Jurisich Miklós Gimnázium és Középiskolai Kollégium Baráti Társasága a szükséges anyagiak szinte teljes egészét előteremtette, ill. rendelkezésre bocsájtotta. A Kőszeg Kultúrájáért Közalapítvány pedig vállalta, hogy az interieur helyreállításának költségeihez járul hozzá jelentős összeggel. További köszönet illeti azokat a magánszemélyeket, akik a Baráti Társaság számlaszámára befizetett összegekkel támogatják a kezdeményezést.

  • Magyar
  • English
  • Deutsch
2000-2021 © Jurisics-vár Művelődési Központ és Várszínház
Adatkezelési tájékoztató | Impresszum
A honlap fejlesztése az Európai Unió támogatásával valósult meg „A kőszegi történelmi belváros rehabilitációja és funkcióbővítő megújítása – NYDOP-3.1.1/A-2F-2009-0003” projekt részeként.