Balesetmegelőzési Bizottság

A héten tartotta évnyitó értekezletét a Városi balesetmegelőzési Bizottság, mely elfogadta évi munkaprogramját is. Az idei évi felatok közé sorolta be a bizottság a lakossággal való szélesebb kapcsolattartást. Ennek példája honlapunkon e bemutatkozás.

VÁROSI BALESETMEGELŐZÉSI


B I Z O T T S Á G


Ü G Y R E N D J E









Kőszeg 2005 . február 06.





A közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. Törvény a közlekedési, baleset megelőzési propaganda tevékenységet állami feladatként határozza meg.

Végrehajtását a 2002/1992.(HT.2.) Kormányhatározat a rendőrség közlekedési szolgálatának hatáskörébe utalja.

Az Országos Rendőr-főkapitányság Közbiztonsági Helyettesének 40/1992. számú Intézkedése, valamint a megelőzési szolgálat új szervezeti kialakítására kiadott " Javaslat " konkrét iránymutatása alapján jött létre 1992. november 24-én az Országos Balesetmegelőzési Bizottság, majd alakultak meg a megyei és városi Balesetmegelőzési Bizottságok.

A városi balesetmegelőzés társadalmi szervezetrendszerének működésére, feladataira, tisztségviselőire vonatkozóan az alábbi szabályozás az irányadó, mely az OBB 131/1997. számú ügyrendje alapján került kidolgozásra.


I.

VÁROSI BALESETMEGELŐZÉSI BIZOTTSÁG


1./ a Városi Balesetmegelőzési Bizottság (továbbiakban: VBB.) a rendőrkapitányság közlekedésrendészeti- közrendvédelmi szolgálatának tanácsadó, javaslattevő, véleményező szerve.

Az MBB. a városi bizottságokkal a tisztségviselőin keresztül tartja a kapcsolatot.

Az MBB. iránymutatásai kötelező érvényűek a VBB-re, amelyről utasítás, intézkedés, körlevél formájában értesülnek, ajánlásait tájékoztató rendszerben juttatja el a helyi bizottságok részére.

Városi szinten az operatív megelőzési tevékenységet a Közlekedésrendészeti és Közrendvédelmi Osztályvezető és helyettese és az általuk kijelölt beosztottaik végzik.


2./ A VBB. fő feladatai:


a./ A város és a rendőrkapitányság működési területén közreműködik a baleset megelőzési célkitűzések fő irányainak meghatározásában és e tevékenység összehangolásában.

b./ Javaslattevő, véleményező tevékenységével, állásfoglalásaival elősegíti a város és környékének a közlekedésbiztonság szempontjából a rendőri prevenció hatékony kibontakozását.

c./ Rendelkezésre álló sajátos eszközeivel segíti az iskolákban, óvodákban történő folyamatos közlekedésbiztonsági oktatási, nevelési tevékenység gyakorlati megvalósítását, a baleset megelőzési propaganda tartalmának és irányának meghatározását.

d./ A közlekedő állampolgároknak a rendőri baleset megelőzési intézkedések gyakorlatára vonatkozó tapasztalataira, véleményére, javaslataira, észrevételére reagálva, ezeket továbbítva elősegíti az állampolgári érdekeknek megfelelő rendőri közlekedési tevékenységet és törekszik a kedvezőbb polgárbarát rendőrkép kialakításában.

e./ A közlekedésbiztonsági helyzet folyamatos figyelemmel kísérése a baleset megelőzési felvilágosító, nevelő és propagandamunka fő irányainak kidolgozása, a rendőri baleset megelőzési munka tényfeltáró segítése.


II.

VÁROSI BALESETMEGELŐZÉSI BIZOTTSÁG TISZTSÉGVISELŐI


A városi baleset megelőzési bizottság szervezeti felépítése a megyei elvek figyelembe vételével az alábbiak szerint kerül meghatározásra:


1./ A VBB. Elnöke:
Rendőrkapitányság Vezetője.

Főbb feladatai:

Vezeti és irányítja a BB. Munkáját
Biztosítja a bizottság működéséhez szükséges anyagi, személyi és tárgyi feltételeket
Dönt a bizottság tagjainak felkéréséről, felmentéséről
Az éves beszámoló,költség és munkatervet az MBB. Elnökének
jóváhagyásra felterjeszti
Összehívja és vezeti a bizottság ülése

2./ A VBB. Titkára
Rendőrkapitányság Közrendvédelmi és Közlekedésrendészeti Osztály Vezetője

Főbb feladatai:

Az elnök megbízása alapján teljes jogkörrel helyettesíti az elnököt,
javaslatot tesz a bizottság tagjainak felkérésére, felmentésére,
Közvetlenül irányítja a titkár munkáját, szervezi a baleset megelőzési ismeretterjesztő és propagandamunkával kapcsolatos információs és tájékoztatási tevékenységet
Végzi mindazon munkát, amivel az elnök megbízza,


3./ VBB. Titkárhelyettes
Rendőrkapitányság Közlekedési vizsgálója

Főbb feladatai:

E funkciója ellátása során az ügyvezető elnök távollétében illetve az elnök megbízásából végzi mindazon feladatokat, melyek a hatáskörébe tartoznak és átruházhatók,
Végzi a VBB. anyagkezelésével kapcsolatos feladatokat.


4. VBB . Pénzügyi felelős Dr.Szelingerné Németh Tünde
közalkalmazott

A VBB. felkérése alapján végzi a bizottság munkája során felmerülő, anyagi pénzügyi elszámolásokat.


5./ Az elnökség tagjai

A VBB. Elnökének felkérése alapján a közlekedésbiztonság fokozásában érintett állami, társadalmi, gazdasági szervek és intézmények vezetői által kijelölt vezető beosztású személyek.







VÁROSI BALESETMEGELŐZÉSI BIZOTTSÁG TAGJAI


Elnök: Stubán Tamás r.alezredes
Kapitányságvezető


Titkár: Csukovics Csaba r.alezredes
Közrendvédelmi és Közlekedésrendészeti Osztály Vezető


Titkárhelyettes: Faller György r. ftzls Közlekedési vizsgáló


Pénzügyi felelős: Dr.Szelingerné Németh Tünde közalkalmazott


Tagok: Horváth Ferenc tanár

Rusznyák Károlyné Vöröskereszt titkára

Pócza Zoltán Művelődési Ház Igazgatója

Garami Sándor Mezőgazdasági Szakiskola
Oktatója

Tóth Zoltán Vas m. Közl. Felügyelet
Vizsg.Oszt.

Stampf Ferenc Szhely Vízügyi Igazg.
Kerékpáros Egyesület vezetője

Molnár Sándor
Csepreg Önkorm.Polgármestere

Szidoly László
Bük (nyudíjas) közl. szakreferens

Scheck Péter Kőszeg RK .váltásparancsnok

Rába László gépjárművezetői szakoktató,




A bizottság konkrét szakirányú munkájának segítésére, javaslatok, szakanyagok kidolgozására, a bizottsági munka hatékonyabb javítására, a baleset megelőzési tevékenység jobb megalapozására jött létre.

Főbb feladataik:


A VBB. döntéseinek javaslatainak meghozatalához a szükséges baleseti háttéranyag biztosítása, kidolgozása,

A közlekedési és rendőri munkával összefüggő és a baleset megelőzési propagandával kapcsolatos döntések előkészítéséhez információs háttér biztosítása,

A tanórán kívüli közlekedésre nevelési feladatokban való együttműködés elősegítése, a rendőri és a pedagógusi közlekedésre nevelési tevékenység összehangolásának biztosítása,

Az MBB. és a VBB. által meghirdetett versenyek, rendezvények előkészítésében segítség adása,

Az éves baleseti adatok alapján a kritikus baleseti helyeket, útvonalakat megvizsgálja, javaslatot tesz a balesetek megelőzése érdekében szükséges forgalomszervezési feladatokra,

A balesetek megelőzése és a lakosság informálása érdekében közreműködik a bizottság által készítendő propagandaanyagok kiegészítésében,



A VBB. PÉNZÜGYI ESZKÖZEI



A VBB. működtetését az MBB. által évente rendelkezésre álló pénzeszközök. - amely a 188/1996. Kormányrendelet alapján az OBB számlájára a megyei közlekedési felügyeletektől havonta átutalt közlekedésbiztonsági hozzájárulás részét képezi - valamint az MRFK. számlájára érkező, az MBB támogatása címén esetlegesen befolyó összegek fedezik.

A VBB. pénzforgalmát a Vas megyei Rendőr-főkapitányság Közgazdasági Osztály a főkapitányság számláján elkülönítve kezeli.

A gazdálkodás rendjére az ORFK vezetőjének 12/1998. számú intézkedése alapján kiadott Balesetmegelőzési Bizottságok Pénzügyi-, Anyagi Gazdálkodási Szabályzatának előírásai vonatkoznak.

A VBB. feladatainak ellátását szolgáló fizetési vagy más teljesítési kötelezettség vállalása, ilyen követelés előírása a VBB Elnökének vagy az általa megbízott személynek a hatáskörébe tartozik.


Kötelezettségvállalási és záradékolási jogkör gyakorlása illeti meg:


(saját pénzügyi kerete és raktári készletei tekintetében, azok igénybevételére, illetve felhasználására, illetve pénzügyi bizonylatok teljesítés igazolására jogosultak)


a./ A VBB elnökét és a Titkárát a szerv részére jóváhagyott költségvetési előirányzat összegéig, kötelezettség vállalási jog illeti meg.

b./ A VBB. Elnökét záradékolási jog illeti meg

c./ A VBB elnöke által meghatalmazott személy a házipénztárban tartható érték összegéig.


Utalványozási jog illeti meg:

Az MRFK. Közgazdasági Osztály Vezetőjét a VBB részére jóváhagyott költségvetési előirányzat összegéig.



Kőszeg 2005 február 05 .


Stubán Tamás r.alezredes VBB. Elnöke




















A KŐSZEGI BALESETMEGELŐZÉSI BIZOTTSÁG

2005 . ÉVI

MUNKAPROGRAMJA



A Kőszegi Balesetmegelőzési Bizottság az előző évekhez hasonlóan 2005. évben is többek között az egyik fő feladatának és céljának tartja a közlekedőket érintő jogszabályok várható változásainak figyelembevételével a közlekedési balesetek megelőzését, számának és súlyossági fokának csökkentését, a helyes közlekedésre való nevelést, a közlekedési magatartások alakítását, a közlekedők informálását. Fokozni kívánjuk a gyerekek, fiatalok és időskorúak közlekedésbiztonságát, a járművezetők közlekedési ismereteit.

Fokozott figyelmet szentelünk a passzív biztonsági eszközök használatára a közlekedők körében.

Fokozott célirányos "kisakció"-jellegű ellenőrzéssel kell kiszűrni a szabálysértést elkövetőket, ittas járművezetők számát tovább kell csökkenteni. Ennek a munkának a végrehajtásához be kell vonni a kapitányság egyenruhás személyi állományát is.



Az éves munkatervünket ebben az évben is, mint az elmúlt időszakokban a 2002/1992. és a 2036/1996. számú kormányhatározat, valamint a 188./1996. számú kormányrendelet, illetőleg az Országos Balesetmegelőzési Bizottság tervei, a Megyei Balesetmegelőzési Bizottság által kiadott program, valamint a helyi sajátosságok figyelembevételével készítjük el.

2005. évben is törekszünk, hogy együttműködésünk minden érintett szervvel és intézménnyel folyamatos és előrelátó legyen a balesetek megelőzésének érdekében. Továbbra is várjuk mindezen intézmények és szervek észrevételeit, javaslatait, ami szükséges a sikeres és eredményes munkavégzésünkhöz.



E S E M É N Y N A P T Á R .

FEBRUÁR

Bizottsági ülés , munkaprogram ősszeállítása


MÁRCIUS

Kerékpáros szezonnyitó verseny a Kerékpáros Egyesület szervezésében

ÁPRILIS

Elsősegélynyújtó verseny általános és középiskolások részére "Ki a mester két keréken?" vetélkedő a Kulturált Közlekedésért Egyesület szervezésén belül

Járőr gépkocsizó verseny megyei döntő

MÁJUS

Gyermeknap, majális a Károly Róbert téren, körpályán gyermek kerékpáros verseny

Nemzetközi Maraton Kerékpárverseny

JÚNIUS


Bizottsági ülés




JÚLIUS

Félévi értékelő jelentés készítése
Lakótelepi napok

SZEPTEMBER

Bizottsági ülés
Nemzetközi Autómentes Nap kőszegi rendezvénye (09.22.)
Kerékpáros körverseny

NOVEMBER


Kezdő gépjárművezetők versenye középiskolás tanulók részére
Közlekedési hónap keretén belül rész veszünk az általános iskolákban szervezett rendezvényeken kresz versenyeken.


DECEMBER


Bizottsági ülés,


Beszámoló jelentés elkészítése 2005 .évben végzett munkáról







A BALESETMEGELŐZÉSI BIZOTTSÁG FŐ FELADATAI



- A közlekedésbiztonság területén, főleg a személyi sérüléssel járó közúti közlekedési balesetek csökkentése, a szabálysértések elkövetőinek kiszűrése, a közúti forgalom zavartalan biztosítása. Balesetmegelőzés terén a 2004. évben is a fiatalkorúak és az idősek közlekedésbiztonságának javítását, az ittas járművezetés felderítését és szankcionálását, illetve a kerékpáros balesetek számának csökkentését tekintjük elsődleges fontosságúnak.



A VBB. felvilágosító propagandájának fő iránya az általános, szintentartó információtovábbítás mellett a passzív biztonsági eszközök használatának fontosságára.

Tervszerű és célirányos forgalom ellenőrzéssel kell kiszűrni a szabálysértések elkövetőit, érvényt szerezve a közúti közlekedési pontrendszer rendelkezéseinek. Az ittas vezetések számának további csökkentése érdekében akciókat szervezni.

Fontos feladatként kezeljük a kiemelt szabálysértések, a gyalogosok és a kerékpáros balesetek, ittas járművezetők számának csökkentését.


A rendőrség gyermek- és ifjúságvédelmi munkájának előtérbe helyezése és hatékonyabbá tétele szakmailag és társadalmilag is indokolt. 2005-ben is folytatjuk a sikeres közlekedésbiztonsági és gyermekprogramjainkat a közrendvédelmi oszály járőreinek bevonásával közösen.

Csatlakozunk a Nemzeti Alaptanterv közlekedésbiztonsággal kapcsolatos rendelkezéseinek hosszú távon történő megvalósításához, a közlekedési szakreferenseket módszertani foglalkozások keretében felkészítjük a feladatok minél színvonalasabb és eredményesebb végrehajtására.


A bizottság az oktatási intézményekben / Iskolákban, Óvodákban, / folyó közlekedési nevelőmunkában aktívan részt vesz, versenyeket, vetélkedőket szervez.

Fokozzuk elméleti és gyakorlati közlekedési ismereteiket, hatékonyabban kívánjuk részvételüket biztosítani a közlekedésre nevelés folyamatában.

Ifjú közlekedésbiztonsági járőrszolgálatot szervezünk, a résztvevő iskolákat ellátjuk a szükséges kellékekkel.

Közreműködünk a művelődési házak, önkormányzatok által szervezett közlekedési tartalmú rendezvények lebonyolításában, szervezésében, a lehetőségünkhöz mérten / anyagilag is / támogatjuk az egyesületek közlekedéssel összefüggő munkáját.

Végrehajtjuk az OBB. által kiadott rendezvények, versenyek, kiírása szerinti vetélkedőket, részt veszünk a városi-megyei-országos versenyeken, illetve segítjük és felkészítjük az ezen résztvevőket a legeredményesebb szereplésre.




A közlekedők informálását, a jogszabályváltozások megismerését médiákon keresztül, főként a helyi sajtó és TV-k kihasználásával, megfelelő propaganda kifejtésével tervezzük. Tájékoztató előadások, közlekedési fórumok megtartásával tesszük színesebbé.


R É S Z L E T E S M U N K A T E R V



SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI FELADATOK


1./ Bizottsági ülések:

a./ 2005. február

2005 . évi munkatervi javaslat ismertetése, megvitatása, esetleges javaslatok beépítése a munkatervbe,
egyebek.

Felelős: Ügyvezető Elnök


b./ 2005. június


2005. első félév baleseti helyzet alakulásáról tájékoztató, javaslatok a javításuk érdekében,

2005. félévi munka értékelése, megvitatása, tevékenysé szélesítésének
lehetőségei.


Felelős:Stampf Ferenc bizottsági tag
Bizottság Elnöke

c./ 2005. szeptember

2005. . I.-III. negyedévi baleseti helyzet értékelése, baleseti okok megvitatása, javításuk érdekében javaslatok,
A Bizottság eddig végzett munkájának ismertetése, elemzése, a további feladatok meghatározása.

Felelős: Közlekedési Vizsgáló
Közrendv. Közlr.Oszt.vezető


d./ 2005. december .

2005. évi munkánk értékelése, megvitatása, a következő évi feladatok megbeszélése,
2005. évi baleseti helyzet ismertetése, elemzése, megvitatása,
Egyebek.
Éves beszámoló a bizottság munkájáról.

Felelős: Ügyvezető Elnök
Közlekedési Vizsgáló


RENDEZVÉNYEK, TÖMEGKOMMUNIKÁCIÓ

1./ Ifjúság körében:

a./ Általános és Középiskolában iskolanapok keretén belöül részt veszünk az iskolai elméleti és gyakorlati KRESZ. oktatásban.

Határidő: Igény szerint folyamatosan
Felelős: titkárhelyettes
tervezett költség: 20.000- Ft.




b./ Kerékpáros Kupa Versenykiírás szerinti lebonyolítása

- Városi selejtező: határidő: 2005 . március
- Megyei döntő: határidő: 2005. április
- Országos verseny: határidő: 2005. június
Az országos verseny sikerét minden lehetséges módon elősegítjük.

tervezett költség: 20.000 Ft.

Határidő: M.B.B. kiírása szerint
Felelős: titkárhelyettes

c./ A Kőszeg város, a Művelődési Ház, Bük község és Csepreg város szervezésében a közlekedés és a baleset-megelőzéssel összefüggő rendezvényeken részt veszünk, abban segítséget adunk, amennyiben az anyagi lehetőségeink azt megengedik, úgy ajándékozásban is támogatjuk.

tervezett költség: 20.000 Ft.
d./ Az óvodákban, iskolákban a Vöröskereszt helyi szervezetével közösen az alsó tagozatosok között játékos ügyességi és elméleti közlekedési témájú vetélkedőket tartunk, a végrehajtásba bevonjuk a helyi művelődési házakat is.

tervezett költség. 25.000 Ft

e./ 2004 . május 30-án megrendezésre kerülő GYERMEKNAPI rendezvényen részt veszünk közösen a Művelődési ház és a VÖRÖSKERESZT szervezésében és lebonyolításában.

tervezett költség: 30.000 Ft.
Határidő. folyamatosan
Felelős: titkár és titkárhelyettes

f./ Elsősegélynyújtó verseny általános és középiskolák részére a Vöröskereszt szervezésében, amelyen részt veszünk.

Felelős: titkár

g./ Tanév kezdeti / őszi-téli / propaganda folytatása az elektronikus és írott sajtó bevonásával, iskolákban szóróanyagok elhelyezésével és
előadások tartásával.


Határidő: igény szerint folyamatos
Felelős titkárhelyettes

h./ Megyei járőr gépkocsizó versenyre benevezünk, illetve igény szerint részt veszünk.

Határidő. 2004. április
Felelős Titkár

2./ A lakosság körében:

a./ Helyi sajtó, / Kőszeg és Vidéke újság, / helyi TV. a baleseti okokról, a bizottság tevékenységéről, rendezvényeiről tájékoztatás adása, fórumok szervezése, a Vöröskereszt vezetésével együttműködve, KRESZ vetélkedők, elsősegélynyújtás megszervezése,

b./ A Művelődési Központ által szervezett autós ügyességi versenyek lebonyolításában való részvétel , KRESZ vetélkedők megtartása, gyakorlati végrehajtásban segítségadás.
tervezett költség: 15.000 Ft.
Határidő: igény szerint

c./ Együttműködünk a Kőszeg Kerékpáros Egyesülettel, a szervezésük által megrendezett versenyeket segítjük, a rendelkezésünkre álló pénzösszegből igény szerint hozzájárulunk,

d./ Folyamatosan részt veszünk forgalomtechnikai helyszíni bejárásokon, véleményezzük a benyújtott terveket, kérelemre szakhatósági állásfoglalást adunk ki . A tavalyi baleseti adatok ismeretében a leg balesetveszélyesebb útszakaszok forgalomtechnikai kialakítását elemezzük és javaslatokat dolgozunk ki a veszélyhelyzetek csökkentése illetve megszüntetésére.


3./ Propagandamunka:


A tanév végén, a nyári szünetben és tanévkezdéskor a gyermekbalesetek megelőzése érdekében propaganda tevékenységet folytatunk iskolákban és üdülőhelyeken.


Szorgalmazzuk az " Ifjú közlekedési rendőr " mozgalom iskolákban való minél szélesebb körű elterjesztését, a csoportok megfelelő kellékkel történő ellátását központi ellátmányból biztosítjuk.

Általános és középiskolákban közlekedésbiztonsági nevelő tevékenységet folytatunk, igény szerint cégeknél előadásokat tartunk, bűnmegelőzési ismeretekkel bővítve.

A KRESZ. jogszabályokban beállt változások ismertetése, értelmezése
figyelemfelhívása,

Ittas járművezetés elleni propaganda / TV-s videó közreműködésével,

Gyermek kerékpárosok, gyalogosok közlekedésbiztonságának növelése,

Biztosítjuk az OBB-tól kapott nevelő-oktató anyagok, több nyelvű szórólapok terjesztését, a KRESZ módosításokkal kapcsolatos tájékoztató anyagok elhelyezését a széles nyilvánosság és az idegenforgalom számára.

Határidő: folyamatosan

4./Közlekedésbiztonság javítására tervezett rendőri intézkedések
annak főbb irányai:

Ittas járművezetők kiszűrése, fokozottabb ellenőrzések szorgalmazásával,

Közúti balesetek számának csökkentése, közlekedési akciók szervezésével, KRESZ szabályok maradéktalan betartatásával, / biztonsági öv, telefon használata, vasúti átjárón való közlekedés, műszaki állapot, világítás használata, / a napi szolgálatok szigorításával,

Gyermek balesetek megelőzése, közlekedés biztonságuk növelése, iskolák előtt a tanév kezdésekor és befejezésekor, valamint évközben is segítségnyújtás a gyalogátkelőhelyeken való áthaladáskor.

A közúti ellenőrzések folyamatosságának aktív, hatásos propagandával való támogatását is célul tűztük. Együttes fellépéssel, az ellenőrzési módszerek váltakoztatásával folytatjuk a közúti közlekedési szabályszegők eredményesebb kiszűrését és szankcionálását, a notórius elkövetők megkülönböztetett felelőségre vonását.





Kiadások összesítése

A. Kiadási csoport összesen 1 pont ( a – d )-ig 115.000
2 pont ( b – c )-ig 15.000 Ft.

mindösszesen: 130.000 Ft.


E G Y B E V E T É S

1. Tervezett bevételek: 130.000 Ft.

2. Tervezett kiadások mindösszesen 130.000 Ft.



Kőszeg 2005. február 16.


Stubán Tamás r. alezredes
Bizottság Elnöke

  • Magyar
  • English
  • Deutsch
2000-2021 © Jurisics-vár Művelődési Központ és Várszínház
Adatkezelési tájékoztató | Impresszum
A honlap fejlesztése az Európai Unió támogatásával valósult meg „A kőszegi történelmi belváros rehabilitációja és funkcióbővítő megújítása – NYDOP-3.1.1/A-2F-2009-0003” projekt részeként.