Búcsú Dely Gizellától

A kőszegi Szent Domonkos Rendi Tanítóképzőben készült a pedagógus hivatásra. 1938-ban kapott tanítói oklevelet és Kőszegen van végső nyughelye. Május 3-án kísértük utolsó útjára. Kálmán József (KOS bizottság elnöke) búcsúzó szavait olvashatják a következőkben.

Tanítónői pályájának kezdetén igen mozgalmas volt az Ő számára is Magyarország. Így került tanítani 1939-ben a visszacsatolt Kárpátaljára, Bucsaházára. Innen a háború viharai visszasodorták Vas megyébe. Nyőgérben, majd Oszkón tanított és közben magyar szakos általános iskola tanár diplomát szerzett. Tanítóként intenzíven és nagyon eredményesen foglalkozott az iskolán kívüli neveléssel, a népműveléssel. Eredményeinek elismeréseként 1960-ban kapott meghívást az akkor még csak két éve működő kőszegi Petőfi Sándor Művelődési Otthon igazgatói munkakörére. Dely Gizella iskoláinak városában nagy örömmel vállalta a megbízást és a város sem csalatkozott. Nagyfokú hivatástudattal, eredményesen vezette az intézményt, igyekezett sokszínűvé tenni a művelődési otthont. Különösen sokat tett az amatőr művészeti mozgalom ( színjátszás, néptánc) újjászervezéséért. Valóságos otthont teremtett a tömegkultúra számára. Jó kapcsolatokat épített a városi értelmiséggel, alkotó baráti kört hozott létre és munkájában sokat segítettek volt iskolatársai is. 1962-ben kinevezték kőszegi Városi Tanács V.B. Művelődési osztályvezetőjévé. A hivatali munkájában - az intézmények irányítása mellett - jelentősen gazdagította a város kultúráját, nem szakadt el igazi énjétől a népműveléstől. Művelődési osztályvezetőként nevéhez fűződik a kőszegi ifjúsági filmszemlék szervezése, melyeknek keretében több nemzetközi és hazai művészeti díjas, Kossuth - díjas filmrendező mutatta be alkotásait. Több év tavaszán a szemlék zsongása jellemezte a várost és kőszegre irányította a figyelmet. Megindult a kulturális turizmus is. 1970-ben saját kérésére megvált osztályvezetői tisztjétől és kinevezték a Jurisics Miklós Gimnázium Dobó Katalin leánykollégiumának igazgatójává, ahol nyugállományba vonulásáig 1979-ig dolgozott. Eredményesen irányította a kollégiumi nevelést, amelyben kiemelt helyet kapott az iskolai kötelezettségen túl a kulturális szabadidős tevékenység. Neveltjei szerették és tisztelték. Gizella egész élete során erősen kötődött a népműveléshez. Nyugdíjas éveiben rendszeresen részt vett a népművelők klubjának rendezvényein, jól érezte magát volt kollégái, a nyugdíjas népművelők társaságában. Igazi jó pedagógus, népművelő, alkotó ember, vidám kedélyű munkatárs és igaz barát volt. Így él emlékezetünkben. Búcsúzunk. Nyugodjék békében a kőszegi temető csendjében.

  • Magyar
  • English
  • Deutsch
2000-2021 © Jurisics-vár Művelődési Központ és Várszínház
Adatkezelési tájékoztató | Impresszum
A honlap fejlesztése az Európai Unió támogatásával valósult meg „A kőszegi történelmi belváros rehabilitációja és funkcióbővítő megújítása – NYDOP-3.1.1/A-2F-2009-0003” projekt részeként.