DÉNES ANDOR (1908 – 2006)

"Mindenkit, még a kis gimnazistát is emberszámba vettem mindig." – hangzott a közelmúltban folytatott beszélgetésünk mindannyiunknak szóló egyik "üzenete" attól az Embertől, aki nemcsak Kőszeg, de bátran mondhatom, hogy az ország Bandi bácsija volt! Igen, sajnos már csak múlt időben szólhatunk róla, mert Dénes Andor tanár urat, az egykori pilótát, e "földi leszállópálya többé nem fogadhatja"! A kőszegi barátok, ismerősök a Jézus Szent Szíve Plébániatemplomban 11-én 14 órától vehetnek végső búcsút Dénes Andor tanár úrtól!

November 25-én, délután egy órakor, utoljára szakadt fel egy évszázadot lezáró sóhaj.
Gyászunkban nyújtson vigaszt a tudat, hogy gyermekei, András, Éva és Balázs valamint unokái és dédunokája mellett a rokonok, barátok és tanítványok ezrei integetnek utána Kassától Dél-Amerikán át Kőszegig.
Életútja átöleli a 20. századot. Csak néhány kiragadott dátum: Dénes Gusztáv és Gaug Margit első gyermekeként 1908. február 22-én Salgótarjánban nyitja szemét e világra. 1922-ben érkezik először Kőszegre, hogy tanulmányait elkezdje a bencés gimnáziumban, de négy év múlva újra szülővárosában találjuk, ahol az acélgyárban dolgozik. 1929-ben vonul be katonának; 1936-ban földrajz-történelem-művészettörténet tanári képesítést szerez (kiegészítő görög érettségit is tesz). 1937-et írunk, amikor teljesülhet régi vágya, és már, mint pilóta vezeti Ju-86-os gépét. 1941-ben feleségül veszi Barcsay Évát. A háború után (1945. május) érkezik vissza kőszegre. 1946-ban, mint repülőszázadost, nyugdíjba küldték (rangját 1992-ben kapta vissza), majd 1948-ban, jogtalanul, börtönbüntetést szabnak ki rá. Egyenes jelleme és optimizmusa azonban talpra állította. 1949-től Szombathelyen kezdi meg tanári pályáját a Nagy Lajos Gimnáziumban, és persze ismét tanul (kémiatanári képesítést szerez 1953-ban). Munkája még teljesebbé válhatott, amikor az egykori bencés gimnázium utódintézményében, a kőszegi Jurisich Miklós Gimnáziumban helyezkedett el. 1968-ban vonult (másodszor) nyugdíjba, de még több mint 10 éven át tevékenykedett nevelőtanárként a kőszegi MÁV Nevelőintézetben és a Jurisich Miklós Gimnáziumban. Kőszeg iránti szeretetét idegenvezetőként közel 90 éves koráig adta át. Ma már tudjuk, hogy következetes szigorával, óriási tapasztalatával, sokrétű tudásával és emberségével a "nagy tanítók" közé emelkedett! Számos elismerést kapott. Mégis, ami talán a legfontosabb: Bandi bácsi sosem volt egyedül. Életének utolsó, közel két évtizedében Molnár Margitban, Margitkában lelt társra, aki a végső percekben is támasza volt. Mint a Bencés Diákszövetség tagját, a Kőszegi Polgári Kaszinó alapító elnökét, a közéleti embert, a barátot, gyakran kerestük fel otthonában. Akik ismerték Dénes Andort, jól emlékeznek egyenes tartására, megbúvó mosolyára, jellegzetes intésére, amellyel üdvözölt bennünket egyre rövidülő sétái alkalmával is.
A szeretett és tisztelt Bandi bácsi elment! Hamvai az újpesti Megyeri temetőben, a családi sírboltban találnak örök nyugalomra, de biztosak lehetünk benne, hogy számos alkalommal vet ránk óvó pillantást onnan, ahová hite vezette.
Tóthárpád Ferenc

  • Magyar
  • English
  • Deutsch
2000-2021 © Jurisics-vár Művelődési Központ és Várszínház
Adatkezelési tájékoztató | Impresszum
A honlap fejlesztése az Európai Unió támogatásával valósult meg „A kőszegi történelmi belváros rehabilitációja és funkcióbővítő megújítása – NYDOP-3.1.1/A-2F-2009-0003” projekt részeként.