Fesztiválminősítés

A Jurisics-vár Művelődési Központ és Várszínház a Natúrpark Ízei-Orsolya-napi Vásár rendezvényt benevezte a tavalyi évben a szakmai minősítési programba, melynek eredményeképp JÓ MINŐSÍTÉSŰ GASZTRONÓMIAI FESZTIVÁL címet nyerte el.

"Ezt a fesztivált egy egészen kicsi, de annál profibb és lelkesebb csapat szervezi. Nem ez az egyetlen rendezvényük és biztos nem ez a legkülönlegesebb sem. Az Orsolya napi vásár egy kedves, lokálpatrióta vendégség és innen nézve minden esetlegessége (kézzel írt alkalmi táblák) erény. Ugyanakkor profi alapokra épül minden (technika, közönségszervezés), hiszen akik szervezik, igazán értenek hozzá. Olyan az egész, mint egy kedves kerti parti egy profi rendezvényszervezőnél. Valószínűleg ez volt a cél, és ezt elérték. Nem érdemes hiányolnunk más nagy fesztiváloknál joggal felróható hiányosságokat, hiszen ez a rendezvény a helyi értékekre és a helyi közösségekre fókuszál. A színpadi programnál, a kiállítóknál a legfontosabb feltétel nem az extra minőség, hanem a "helyi"-ség és ez itt a lényeg. Lehet persze ezen is javítani, és rontani is, de utóbbitól nem kell tartanunk, amíg a szervezés a mostani gondos kezekben marad. Javasolni lehetne a kis vidéki fesztiválok szervezőinek, hogy látogassanak Kőszegre tapasztalatot gyűjteni. Mindenkinek, aki városi, falusi identitáserősítő, közösségépítő rendezvény szervezésébe fog, jó tapasztalat lehet ez a rendezvény. Tanuljunk meg büszkének lenni arra, örülni annak, ami a miénk, ez a fesztivál erre tanít. Azoknak pedig, akik Kőszegnél sokkal nagyobb városok ennél sokkal nagyobb fesztiváljait szervezik sokkal több pénzből, szintén javaslok egy kőszegi kirándulást, hogy megnézzék akár az Orsolya napi, akár a nyári színházi fesztiválokon, hogy hogyan kell ezt csinálni. És igazán jól teszik, ha magukkal viszik a főépítészt és a polgármestert is, mert Kőszeg városépítésben, műemlékgondozásban is tud jó példát adni.
Összességében az Orsolya napi vásár nem egy nagyszabású fesztivál, ugyanakkor a célokkal összhangban mintegy családias, emberi léptékű rendezvényként nagyon kellemes időtöltést nyújt a vendégek számára. Egy kisvárosi helyi "ünnep", ahol büszkén mutatják be a térség hagyományait az oda látogatóknak, de nem törekednek az össznépi szórakoztatásra."

  • Magyar
  • English
  • Deutsch
2000-2021 © Jurisics-vár Művelődési Központ és Várszínház
Adatkezelési tájékoztató | Impresszum
A honlap fejlesztése az Európai Unió támogatásával valósult meg „A kőszegi történelmi belváros rehabilitációja és funkcióbővítő megújítása – NYDOP-3.1.1/A-2F-2009-0003” projekt részeként.