Gasztronómiai zsűri a borversenyen

A GASZTRONÓMIAI ZSŰRI a Nemzetközi Borverseny 35 olyan borát kóstolhatta meg április 19-én, amely helyi, vagy elérhető távolságon belül, beszállítóként tervezhető pincészetek borait vonultatta fel. A különdíjban részesülő borok odaítéléséről döntő bizottság anonim módon pontozta a Nemzetközi Verseny Borait, és saját döntése alapján emelt ki borokat gasztronómiai értékük alapján, társítva egyes ételcsoportokhoz is.

Nemzetközi Borverseny 2013. április 19.
GASZTRONÓMIAI ZSŰRI KÜLÖNDÍJ
A zsűri elnöke:
Juhász Gábor gasztronómiai szakértő (Aranyhordó Étterem - Búsuló Juhász Étterem- Kánaán Étterem)
A zsűri tagjai:
Alpokalja Étterem, Kőszeg - Baka Géza
Csikar Csárda, Kőszeg - Wurst Sándor
Hotel Írottkő és Étterem – Kőszeg - Tóth Katalin

A GASZTRONÓMIAI ZSŰRI a Nemzetközi Borverseny 35 olyan borát kóstolhatta meg, amely helyi, vagy elérhető távolságon belül, beszállítóként tervezhető pincészetek borait vonultatta fel. A különdíjban részesülő borok odaítéléséről döntő bizottság anonim módon pontozta a Nemzetközi Verseny Borait, és saját döntése alapján emelt ki borokat gasztronómiai értékük alapján, társítva egyes ételcsoportokhoz is. A díj átadására az április 24-i ünnepségen kerül sor. Összefoglalva sajnos kőszegi bor nem tudott a legjobbak közé kerülni, de a zsűri elnöke a verseny előtti napon ismerkedett helyi borokkal, és talált gasztronómiába építhető borokat kőszegi pincészetektől is, pl. Pinot Blanc, Kékfrankos Rosé, nagy vörösborokat és Cuvée-iket, illetve szalmabort. A vakpróba az alábbi eredményeket hozta. 8 bort kíván díjazni a zsűri, melyek közül hármat külön is kiemelt. Összességében nagyon jónak minősítették a határ osztrák oldaláról kóstolt borokat, melyek kiemelkedtek technológiai felkészültségükkel és harmonikus ízeikkel. Az idei évben kezdett kezdeményezés folytatásáról állapodtak meg a szervező Jurisics-vár Művelődési Központ és Várszínház munkatársai és a zsűri tagjai.

GASZTRONÓMIAI KÜLÖNDÍJ OKLEVÉL DÍJAZÁSBAN RÉSZESÜLNEK:
Manzoni 2012. Masottina Veneto
Beszélgetésekre, baráti találkozókra, apró falatok, vékony sajtok mellé.
Welschriesling 2012. Weinbau Straka Rechnitz
Welschriesling 2012. Josef Mandl Rechnitz
Mindkét bor ajánlható tésztákhoz, melyen kevés hús van (pl. carbonara), csirke ételekhez, zsírosabb édesvízi halakhoz.
Zweigelt 2011. Weingut Neuberger Mödling
Zsírosabb húsokhoz ajánlott bor, pl. oldalas, tarja, vagy sült sonka, esetleg egészben sült bárány, vagy kacsa.
Blaufrӓnkisch 2009. Weinbau Kern Rechnitz
Nehéz sültekhez: steak, bélszín.

A legjobbak kupát is kapnak:
Pinot Blanc 2011. Töltl Pincészet Sopron
Aperitifnek kiváló.
Cabernet Sauvignon 2011. Töltl Pincészet Sopron
Steakhez, vadhúsokhoz ajánlott.
Pécselyi Ottonel Muskotály 2011 Koczor Pincészet Balatonfüred
Desszertborként, kék sajthoz, gyümölcsökhöz.

  • Magyar
  • English
  • Deutsch
2000-2021 © Jurisics-vár Művelődési Központ és Várszínház
Adatkezelési tájékoztató | Impresszum
A honlap fejlesztése az Európai Unió támogatásával valósult meg „A kőszegi történelmi belváros rehabilitációja és funkcióbővítő megújítása – NYDOP-3.1.1/A-2F-2009-0003” projekt részeként.