Határozat aláírásgyűjtés hitelesítéséről

Kőszeg Város Helyi Választási Bizottsága az alábbi határozatot juttatta el szerkesztőségünkhöz.

Kőszeg Város Helyi Választási Bizottsága
9730 Kőszeg, Jurisics tér 8.

Szám:1/2009.HVB Tárgy: Helyi népszavazás
kezdeményezése



HATÁROZAT


Kőszeg Város Helyi Választási Bizottsága megállapítja, hogy az Őri Gábor Kőszeg, Károlyi M. u. 16/3. alatti lakos mint kezdeményező által helyi népszavazás megtartására 2009. március 9-én benyújtott 214 db. aláírásgyűjtő íven összesen 1531 db. érvényes aláírás található. Tekintettel arra, hogy az aláírásgyűjtő ívek hitelesítésekor Kőszeg város választópolgárainak száma 9246 fő volt, a választási bizottság megállapítja továbbá, hogy az érvényes aláírások száma a választópolgárok létszámának 16.5%-át képezi, így Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete saját hatáskörében dönthet a helyi népszavazás kiírásáról.

Kőszeg Város Helyi Választási Bizottsága az előző bekezdésben foglalt megállapításáról jelen határozat útján tájékoztatja Kőszeg Város polgármesterét azzal, hogy a kézhezvételt követő legközelebbi képviselő-testületi ülésen a kezdeményezés eredményét jelentse be, felhívja egyúttal figyelmét, hogy a bejelentést követő 30 napon belül a népszavazás elrendeléséről a képviselő-testület dönteni köteles. Az elrendeléssel egyidejűleg a képviselő-testületnek a helyi népszavazást az attól számított 4 hónapon belüli időpontra kell kitűznie. Az erről szóló határozatot közzé kell tenni az önkormányzat hivatalos lapjában illetve honlapján valamint kifüggesztés által.

Kőszeg Város Helyi Választási Bizottsága ezen határozatát a meghozatala napján elektronikus dokumentum formájában rövid úton is közli a kezdeményezővel.

Jelen határozat ellen a meghozatalától számított 3 napon belül a Vas Megyei Területi Választási Bizottsághoz címzett, de a határozatot hozó bizottságnál benyújtandó fellebbezésnek van helye.

I N D O K O L Á S

2009. március 9-én Őri Gábor Kőszeg, Károlyi M. u. 16/3. alatti lakos helyi népszavazás megtartására irányuló 214 db. aláírásgyűjtő ívet terjesztett be Kőszeg Város polgármesteréhez. A választási iroda vezetője által már előzetesen hitelesített ívek a következő kérdést tartalmazták. " Egyetért-e Ön azzal, hogy a kőszegi Lóránt Gyula Sporttelep (2017. hrsz-ú füves sportpálya, tekepálya; 2518. hrszú sportpálya; 2515.-ú hrsz teniszpálya) egésze továbbra is a jelenlegi helyén és sportfunkciójában maradjon? " Az aláírásgyűjtő íveken 2642 aláírás szerepelt. Kőszeg Város Önkormányzatának a Szervezeti és Működési Szabályzatról szóló 8/2007. (IV.1.) önkormányzati rendelete 97.§. (1.) bek. d.) pontja értelmében a helyi népszavazást a polgármesternél a választásra jogosult 9246 kőszegi választópolgár legalább 15%-a, azaz 1387 fő kezdeményezheti. Ez esetben a képviselő-testület hatáskörét képezi annak eldöntése, hogy helyi népszavazást kiírja-e. Amennyiben viszont az SzMSz.97.§. (2.) bekezdésében meghatározott legalább 20%-os arányú választópolgár, azaz 1850 fő kezdeményezi hiteles módon a népszavazást, annak kitűzése kötelező.

Kőszeg Város Helyi Választási Bizottsága a választási iroda által előzetesen átvizsgált aláírásokat a 2009. április 9-i ülésén ellenőrizte. Ellenőrzésének alapját a választási eljárásról szóló 1997. évi C. törvény 117.-121. §.-aiban, a 133.-137. §.-aiban foglaltak, továbbá az Országos Választási Bizottság 1/2005. (V.12.) OVB sz. állásfoglalása képezték.
Az ellenőrzési eljárás során a választási bizottság megállapította, hogy az aláírásgyűjtő íveken ténylegesen 2642 aláírás szerepel amelyből 1111 nem hitelesíthető. A fennmaradó 1531 hiteles aláírás a fentebb megjelölt önkormányzati rendelet alapján nem elegendő ahhoz, hogy a képviselő-testület köteles legyen a helyi népszavazás kiírására. Ugyanakkor köteles a kezdeményezés megtárgyalására, melynek során döntést hozhat arról, hogy a helyi népszavazást kiírja vagy sem.

Kőszeg Város Helyi Választási Bizottsága a fentebb ismertetett jogszabályok és tények szerint hozta meg döntését.


Kőszeg, 2009. április 9.


Kappelné dr. Gősi Ildikó s.k.
HVB elnök

  • Magyar
  • English
  • Deutsch
2000-2021 © Jurisics-vár Művelődési Központ és Várszínház
Adatkezelési tájékoztató | Impresszum
A honlap fejlesztése az Európai Unió támogatásával valósult meg „A kőszegi történelmi belváros rehabilitációja és funkcióbővítő megújítása – NYDOP-3.1.1/A-2F-2009-0003” projekt részeként.