HEGYIBESZÉD

Talán hat, hét éve lehetett, amikor egy jó ismerősöm legelőször megtisztította a fekete olajfestékkel bemázolt neveket. Azóta a kedvelt forrásnál aranyozott betűk díszítik a hét vezér márványtábláját. Második ízben, 2002-ben is, csakúgy mint ezen a nyáron, az éppen arra járó turisták furcsán néztek rá: nem értették, hogyan lehet az, hogy puszta kedvtelésből, "ingyen" tesz valaki ilyet. Nem is érthették… Az itt élő emberek többsége ilyen…

A rendszerváltás után először 1994 májusában fogott össze egy népes csapat, hogy rendbe tegye a forrás környékét. Azok a kőszegiek, akik rendszeresen járják a hegyeket, azok ismerik féltett kirándulóhelyeink állapotát, és észreveszik azt is, hogy mikor történik "tájsebészeti beavatkozás". Szerencsére mindig vannak olyanok, akik kérő szó nélkül, csoportosan vagy csak párban, de rendszeresen megjelennek a hegyen, hogy megigazítsanak, kihelyezzenek egy eligazító táblát, vagy összeszedjék a szemetet. Teszik ezt azért, mert újra és újra eltűnik egy-egy felirat, "elhasználódnak" a padok, és szaporodnak az eldobott műanyag flakonok…
Számtalan látogatója van a Hétforrásnak, és a híres kirándulóhely egyre inkább elhíresül. Az emberek első útja az egykori őrs ma már életveszélyessé vált épületébe vezet. Oda, ahol az enyészet és a nemtörődömség uralkodik. S a turisták többsége nem a magányosan vagy csoportosan "restauráló" kőszegiek képével tér haza, hanem azzal a megállapítással, hogy a díszgombok eltűntek a táblákról, hogy tele van kővel és faágakkal a forrás vízgyűjtője, s hogy firkák éktelenkednek az oszlopokon. A károkat többnyire nem a helybeliek okozzák! Hiábavaló a Natúrpark, a természetvédők, a civil szervezetek a tanárok és diákok munkája?
Talán nem is hinné a kedves olvasó, hogy a "helyreállító akciók" egyáltalán nem ritkák. Sajnos van tennivaló bőven. Gondoljunk csak az 500 éves gesztenyefa csonkjára és környezetére! Nem lehet szó és tett nélkül elmenni az ilyen és hasonló feladatok mellett, és azok mellett az emberek mellett sem, akik a károkat okozzák. Sokan végzik önként vállalt dolgukat, mert büszkék az értékeinkre, mert tenni akarnak valami jót, és mert "ők már csak ilyenek", mert kőszegiek.
Legtöbbször, amikor megszépülnek kirándulóhelyeink, nem születik dicsérő újságcikk, nem adja hírül az Internet. Azért vegyük észre a változást! Csatlakozzunk minél többen a természetvédők táborához! "Fogadjunk örökbe" még többen egy-egy környezetvédő, tájat és kirándulóhelyet megszépítő feladatot. És… Kedves hozzánk látogató Idegen! Segítsen nekünk!
Tóthárpád Ferenc

  • Magyar
  • English
  • Deutsch
2000-2021 © Jurisics-vár Művelődési Központ és Várszínház
Adatkezelési tájékoztató | Impresszum
A honlap fejlesztése az Európai Unió támogatásával valósult meg „A kőszegi történelmi belváros rehabilitációja és funkcióbővítő megújítása – NYDOP-3.1.1/A-2F-2009-0003” projekt részeként.