Karácsonyi köszöntő

"Harang csendül…."

Az alábbiakban Huber László polgármester úr köszöntőjét olvashatják: Ahogy közeledik az áldott ünnep összetéveszthetetlen varázsával, úgy lesz egyre hidegebb az idő, csattogtatja fogait a tél. A lelkünkben levő melegség nem kívülről származik.

"Harang csendül…."

Ahogy közeledik az áldott ünnep összetéveszthetetlen varázsával, úgy lesz egyre hidegebb az idő, csattogtatja fogait a tél. A lelkünkben levő melegség nem kívülről származik.
"A Kőszegieknek van egy gyönyörű városuk, s számukra ezért a világ szebb, mint más hétköznapi halandók számára. Ahol 11 órakor is harangoznak, ott nagyon fontosak egymásnak az emberek. A Jézus Szíve templom karcsú oszlopai s tornyai még az arra járó autók zaját is lecsendesítik pár pillanatra.
"Ne menjen le a nap a te haragoddal!" – a talapzaton két oroszlán, arcukon látszik, nemrég még veszekedtek. A büszkeség most is fölszegi fejüket, de már egymás tekintetét és érintését keresik. A megbocsátás szobra ez.
Szerintem ez a karácsony lényege: hazatérni, megpihenni, szeretni! Advent a várakozás. Mit várjunk? Egy érdekes mese jut eszembe e kérdésről. Egy ember megtudja, hogy egy nagy folyó köves partján egy hatalmas vagyont érő drágakő van elrejtve. Ezentúl életét e drágakő keresésére szenteli: egyenként veszi fel a köveket , megtörölgeti, s amint meggyőződik arról, hogy nem drágakő a folyóba veti. Évek telnek el így, míg egyszer kezébe akad a keresett kincs, de a megszokott mozdulatba belefásulva az ember nem veszi észre, és a folyóba hajítva folytatja egyhangúvá és céltalanná vált munkáját.
"Hangok és színek szállnak a melegbarna széllel, s most már tudjuk: a nyarak változnak, az emberek elmúlnak, de a város, ékköve időnek, ékköve országnak s Európának: Kőszeg, megmarad. Vigyázó szemmel félti őt a hegyről alátekintő Kálvária-templom, óvja őt az utcák csöndje, az emberek békéje, a cipőnkre rakódó középkori por, s őrzi őt az Írottkő szelíden ölelő karéja."
Karácsony közeledtével bennünk is égetően kiált fel a gondolat: nehogy mi is elszaladjunk életünk értelme, nagy, remélt csodája mellett anélkül, hogy észrevennénk azt. Mert karácsony megvalósíthatja ezt a csodát! Nem ad kezünkbe lágyabb kenyeret, nem emeli meg fizetésünket, nem kínál hatalmat és vagyont, de béke- és szeretetüzenetével ráébreszt arra, hogy életünknek célja, értelme van. A karácsonyi születés csodája újjászülhet bennünket. Adja Isten, hogy az adventi út végén rátaláljunk karácsony ragyogó fényében.
"Harang csendül,
Ének zendül,
Messze zsong a hálaének
Az én kedves kis falumban
Karácsonykor
Magába száll minden lélek. "
Boldog Karácsonyt kívánok Kőszeg minden kedves polgárának!
Huber László polgármester

  • Magyar
  • English
  • Deutsch
2000-2021 © Jurisics-vár Művelődési Központ és Várszínház
Adatkezelési tájékoztató | Impresszum
A honlap fejlesztése az Európai Unió támogatásával valósult meg „A kőszegi történelmi belváros rehabilitációja és funkcióbővítő megújítása – NYDOP-3.1.1/A-2F-2009-0003” projekt részeként.