Kelemen Csaba állami kitüntetése

Nagy megtiszteltetés érte tűzoltóságunkat, hiszen Kelemen Csaba rajparancsnok, önkéntes tűzoltóként az országban először kapott Köztársasági Bronz Érdemkereszt kitüntetést. Természetesen erre a kitüntetésre nem csak a tűzoltók, de városunk lakossága is méltán lehet büszke a nemzeti ünnepen. A továbbiakban a felterjesztés szövegéből olvashatnak:

Klikkeljen a képre!
Magyar Köztársasági Bronz Érdemkereszt kitüntetést kapott városunk önkéntes tűzoltója...

Március 15. Nemzeti Ünnepünk alkalmából a Magyar Köztársaság Elnöke, Köztársasági Bronz Érdemkeresz kitüntetést adományozott Kelemen Csaba önkéntes tűzoltónak a Wienerberger Zrt. gépkezelőjének. A központi ünnepségen Lampert Mónika ÖTM miniszter asszony méltatta városunk önkéntes tűzoltójának tűzoltó életútját és áldozatkész esküjében foglalt tűzoltói hitvallását.

Bövebben a javaslat szövege:

Kelemen Csaba József 1959.–ben Kőszegen született állami iskolai tanulmányait szülővárosában végezte el. Általános iskolai tanulmányai során diákként ismerkedett meg a tűzoltói élettel. A Bersek József ált. iskola tanulója az iskola mellett lévő laktanyában szakköri foglalkozásokon tanulta ki és sajátította el a szakma alapfogásait. 1973. évben lett tagja a Kőszegi Önkéntes Tűzoltó Egyesületnek, majd munkahelyén az akkori Latex Posztógyárban 1976-tól a textiles műszak vállalati tűzoltóságának tagjai sorába lépett. Szakmai vezetői javaslatára 1984. évben elvégezte az önkéntes és vállalati tűzoltó-parancsnoki tanfolyamot. A vállalati tűzoltóságnál komoly eredményeket ért el az országos és szakmai vetélkedőkőn, tűzoltóversenyeken, ahol több éven keresztül, országos és megyei első helyezett csapat tagja volt.

A 80-as években az önkéntes tűzoltó egyesületnél beosztott tűzoltóként vonult a város és városkörnyéke tűzeseteihez. Több nagy bevetésen vett részt, ahol kiemelkedő munkáját nem csak szakmai, de a város vezetői is elismerték, több esetben jutalmazták. A nap bármely időszakában riasztható, munkahelyén is elismerik aktív, a városért végzett áldozatkész munkáját. Felesége és két gyermeke Petra és Ákos segítik édesapjuk önkéntes tevékenységét. A nap bármely időszakában megszólaló személyriasztójának hangjára tudják, hogy az édesapa a közért egy bajbajutott család segítéséért hagyja ott családját.

1993. évben Kőszegi erdőrészen bekövetkezett tűzeset során tanúsított helytállását a tűz és káresetben résztvevő erőinkkel együtt dolgozó külföldi tűzoltók (Ausztria) vezetői is elismerték.

Alapító tagként lépett be az 1998. január 01.-vel létrehozott Kőszegi Önkéntes Tűzoltóság tagjainak sorába. A szervezet megalakulása óta végzi önkéntes tevékenységét, rajparancsnoki beosztásában irányítja és képzi a készenléti szolgálatot ellátó tűzoltókat. Szakmai felkészültségét bizonyítja, hogy a bevetések során a sugárvezetői beosztástól, a kárhely irányításáig minden beosztásban megállja a helyét. Szakmai képzéseken részt vesz, felkészülésével példát mutat tagtársainak, fejleszti, naprakésszé teszi elméleti tudását.

Több jelentős bevetésen, áldozatkész munkájával példát mutat, mutatott beosztottjainak. Folyamatosan arra törekszik, hogy megszerzett tudását átadja a fiatalabb tűzoltóknak. Több veszélyes bevetésen személyes feladatvállalásával kivívta a bajtársai megbecsülését.

Ha a helyzet és a szolgálatszervezés megkívánja, vagy az önkéntesen beérkező erők elosztása azt igényli, akkor beosztott gépjármű vezetői beosztásban is kiválót teljesít. A közelmúlt eseménye, hogy egy többszintes lakóháznál szerkezelőként teljesített szolgálatot, amikor a szer szakszerű és gyors működtetésének, személyes közreműködésének volt köszönhető, hogy a felső szinten rekedt családtagok sértetlenül le tudtak menekülni a veszélyes zónából.
A bevetések mellett, önkéntes munkavállalással, irányítja és szervezi, felkészíti a tűzoltóságunk ifjúsági tűzoltóit. Többéves szakmai munkájának köszönhető, hogy tűzoltóságunk utánpótlása folyamatosan biztosított. Munkájának köszönhetően városunkban és környékén évente egyre több fiatal kapcsolódik be a tűzoltói munkába. A nemzetközi szintre fejlesztett gyakorlatok szervezésében és lebonyolításában kiemelkedő szakmai munkájának köszönhetően 2003. és 2005. évben nagyszabású gyakorlaton vehettek részt működési területünk önkéntes csapatai. Az országhatár túloldalán lévő Ausztriai erők szervezői és vezetői is elismeréssel szóltak gyakorlati tevékenységéről.

Szolgálati, készenléti munkájának köszönhető, hogy az általa működtetett ifjúsági leányraj, a tűzoltó versenyek győztes résztvevői. Keze munkáját és szakmai ismereteinek átadását a tagság "szakmai fertőzését" bizonyítja, hogy a keze alól kikerülő ifjúsági tűzoltók készen állnak férfitagságunk készenléti szolgálatának átvállalására.

  • Magyar
  • English
  • Deutsch
2000-2021 © Jurisics-vár Művelődési Központ és Várszínház
Adatkezelési tájékoztató | Impresszum
A honlap fejlesztése az Európai Unió támogatásával valósult meg „A kőszegi történelmi belváros rehabilitációja és funkcióbővítő megújítása – NYDOP-3.1.1/A-2F-2009-0003” projekt részeként.