Közművelődési díj

Ünnepélyes keretek között kezdődött meg május 15-én délután a Magyar Népművelők Egyesülete XIX. Vándorgyűlése Egerben. A hagyományokhoz híven a plenáris előadásokat követően került sor az egyesületi díjak átadására. Huber László polgármester úr vehette át az „Önkormányzatok a közművelődésért” díjat Kőszeg nevében.

Városi kategóriában „Önkormányzatok a közművelődésért” díjat kap az Elnökség döntése alapján Kőszeg Város Önkormányzata

Kőszeg 1328-tól királyi város, erős polgári hagyományokkal, gazdag történelmi múlttal. Európa szerte az 1532. évi ostromról ismeretes, amikor Jurisics Miklós várkapitány vezetésével megvédte a várost a magyar, horvát, német, osztrák nemzetiségű védők serege az oszmán hódítástól.
A polgári értékek és civil társadalom erősödése a XIX. században érte el csúcspontját. A II. világháború útáni elzárt, határsávi lét a város történelmi épületegyütteseit megőrizte egységben, mely azóta is legfőbb vonzereje Kőszegnek, a Kőszegi-hegység lábánál megbúvó ékszerdoboznak.
Kőszeg Város Önkormányzata két intézményével és sok civil szervezet segítségével látja el közművelődési feladatait. A 12 ezer lakost számláló település évente kb. 60-65 millió forintot áldoz közművelődési célra, melyet megdupláznak pályázati forrásokból és bevételekből az intézmények. A közművelődési, közgyűjteményi szolgáltatások rendszerében a Chernel Kálmán Városi Könyvtár az egyik alapintézmény, amely mással nem pótolható szakmai, információs szolgáltatást végez.
A másik intézménye a Jurisics-vár Művelődési Központ és Várszínház, amely a városban működő 42 civil szervezet hivatalos kapcsolattartója. Kiemelkedő amatőr művészeti csoportok működnek a városban, melyek között majd’ másfélszázados fúvószenekar és énekkar található, de szép eredményeket érnek el a városi néptánc, népi ének és modern tánc csoportok is különböző versenyeken. A csupán 3 szakalkalmazottal dolgozó intézmény szervezi az országosan ismert rendezvények közül a Szőlő Jövésnek Könyvéhez kapcsolódó programokat, a Kőszegi Szüretet, az Orsolya-napi Vásárt és a Kőszegi Várszínházat. Szakmai partnerei az Ostromnapok rendezvénynek. Az utóbbi négy rendezvény idén újra elnyerte a Nyugat-Dunántúl Kiemelt Rendezvénye címet. Az intézmény 2008-ban miniszteri elismerő oklevelet is kapott. Alapító tagja és kiváló, illetve jó minősítésű szervezete a Fesztiválminősítő programnak. Az Országos Kamarazenekari Fesztivál szervezője. A Jurisics-vár Művelődési Központ és Várszínház a 2011-ben történelmi emlékhely besorolást nyert Jurisics várban működik, melynek funkcióbővítő felújítása jelenleg is tart. Az intézmény vezetőjének aktív részvételével készült koncepció révén egy modern kulturális és turisztikai központ jöhet létre, elválasztva a közművelődési és turisztikai helyiségeket, de a turizmus forrásaiból teremtve alapot a közművelődés számára.
A város kulturális stratégiájának fő célja Kőszeg város kulturális örökségének és természeti értékeinek egymással harmonizáló fejlesztése. Az önkormányzat a Jurisics vár felújítása után szeretné fejleszteni és befejezni a külső várudvaron álló egykori Turistaszállót, jövőbeni nevén Közművelődési szolgáltatóházat.

  • Magyar
  • English
  • Deutsch
2000-2021 © Jurisics-vár Művelődési Központ és Várszínház
Adatkezelési tájékoztató | Impresszum
A honlap fejlesztése az Európai Unió támogatásával valósult meg „A kőszegi történelmi belváros rehabilitációja és funkcióbővítő megújítása – NYDOP-3.1.1/A-2F-2009-0003” projekt részeként.