Málta szigetén pihentek az Afrikába tartó kőszegi gólyák

Az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóságának munkatársai a napokban kapták a hírt: a kőszegi Madárvédelmi Mintatelepükön gyűrűzött fehér gólyák három példánya Málta szigetén pihent, majd továbbrepült Afrika partjai felé.

Málta szigetén pihentek az Afrikába tartó kőszegi gólyák


Az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóságának munkatársai a napokban kapták a hírt: a kőszegi Madárvédelmi Mintatelepükön gyűrűzött fehér gólyák három példánya Málta szigetén pihent, majd továbbrepült Afrika partjai felé.

A kőszegi Chernel-kertben minden szabadon engedett madárra gyűrű kerül annak érdekében, hogy későbbi sorsa nyomon követhető legyen. Így történt azokkal a fehér gólyákkal is, amelyeket szeptember 28-án figyeltek meg madarászok Málta szigetén. A gólyák közül kettő alig egy hónappal korábban kapta gyűrűjét Kőszegen, egy pedig a tavalyi évben. Előbbiek vasi, ill. győr-moson-sopron megyei fészekből kiesett fiatal madarak, míg az utóbbi a Chernel-kertben, sérült szülők fiókájaként bújt ki a tojásból. A madarak a gyűrűzésüket követő két hétben még Kőszegen tartózkodtak és aztán két hét alatt tették meg az 1300 km-es távolságot.
A gólyák megfigyelése kisebb szenzációt keltett a szigeten, amely a madárvédők körében „háborús övezetként” ismert. A máltai orvvadászok ugyanis csapdázzák és vadásszák a vonuló madarakat. Annak ellenére, hogy az Európai Unió folyamatos nyomásgyakorlással próbálja rávenni Máltát a Közösség Madárvédelmi Irányelvének betartására, az illegális vadászat visszaszorítása kevés eredménnyel jár. Így aztán Máltán ritkaságszámba megy, ha valaki gólya méretű, élő madarat tud megfigyelni. Nem csoda hát, hogy mintegy 200 fős tömeg gyűlt össze a helyi futballpálya reflektorain pihenő kőszegi gólyák látványára a Mgarr nevű kisváros utcáin. A madarak nyugalmára a madárvédők és a helyi rendőrség egész éjszaka vigyázott, reggel pedig addig kísérték őket a szárazföldön, amíg el nem tűntek a tenger felett Afrika partjai felé.
A madarak gyűrűjének feliratát távcsővel azonosították, majd a máltai valamint a budapesti madárgyűrűző központ közti kapcsolatfelvételt követően igazgatóságunk munkatársai visszajelezték jelölésük pontos körülményeit és adatait. A gyors intézkedésnek köszönhetően a helyi madárvédelmi szervezet, a BirdLife Málta még aznap sajtóhírben tette közzé a gólyák történetét.
A hír a hazai ornitológusok körében is visszhangot váltott ki, hiszen a több mint ötezer Magyarországon gyűrűzött fehér gólyából mostanáig még egy sem került meg Máltán. A gyűrűzési adatok alapján tehát joggal feltételezték, hogy gólyáink vonulásuk során kizárólag a Boszporuszon át vezető útvonalat használják. Bár ez az elmélet a nálunk fészkelő madarak vonatkozásában továbbra is igaz, a kőszegi gólyák esete azonban tovább árnyalja a vonulásukról eddig kialakult képet.
Ezek a madarak már kétszer megmenekültek a pusztulástól, és bár még nagyon sok veszély leselkedik rájuk a vonulás során, a természetvédelmi szakemberek bíznak benne, hogy túlélik a nagy utazást.

  • Magyar
  • English
  • Deutsch
2000-2021 © Jurisics-vár Művelődési Központ és Várszínház
Adatkezelési tájékoztató | Impresszum
A honlap fejlesztése az Európai Unió támogatásával valósult meg „A kőszegi történelmi belváros rehabilitációja és funkcióbővítő megújítása – NYDOP-3.1.1/A-2F-2009-0003” projekt részeként.