MEGJELENT A TÉMA plusz

"A Téma pluszban megszólaló kiváló szerzők, akárcsak az előző kötetekben, az itt élőkről, a Kőszegiekről szólnak. Szőlősgazdákról (hauerekről), tisztes iparosokról, kereskedőkről, hajdani kiskadétokról (cőgerekről), favágókról, erdészekről, botanikusokról, tudósokról, írókról, költőkről, művészekről, akik mind-mind ezer szállal kötődtek e lankás röghöz, a szubalpin klímához, s akik nemzedékeken át vagy életük jelentős részében alakítói, gazdagítói voltak e patinás, kedves kisváros történetének, mindennapjainak."

Tíz év telt el azóta, hogy a honfoglalás 1100. évfordulójára a TÉMA első kötete kiadásra került. Akkor még csak titkolt álom volt, hogy a sor 1998-ban az 1848–49-es forradalom és szabadságharc 150., a 2000. évben pedig a magyar királyság ezer éves évfordulója alkalmából folytatódhat. Mintegy 70 szerző, alkotó csatlakozott hozzánk, s adta értékes műveit, nem egy esetben több éves kutatásai eredményeit.

Az olvasók még mindig keresik a TÉMA-könyveket. Ezért egy újabb összeállítást teszünk közzé, olyat, ami a korábbi anyagokból merít, de kiegészül új írásokkal is. A 10 éve tartó érdeklődés arra utal, hogy szükség volna egy állandó kőszegi /helytörténeti, művészeti.../ periodika életre keltésére. A TÉMA e szerepet nem vállalhatja fel, de tudjuk, hogy a megvalósítás minden eszközével rendelkezünk. Ennek köszönhető, hogy megszülethetett a TÉMA Plusz, bizonyítva a harmadik kötet üzenetét: "Nem a szavak, a tettek igazolnak!".

Hálás szívvel köszönöm a sok segítséget, különösen azoknak a kitűnő kőszegieknek (akár e városban születtek, akár nem), akik félretéve minden mást, összefogtak a TÉMA érdekében!

Az 1998-as kötet mottója szerint "Nem a falak, hitünk védi a várost"! A hitünk, ami néha szükségszerű kompromisszumokkal, alakítja a humánum vezérelte életet. A szerkesztő, amikor útjára bocsátja a közös munka eredményét erre a hitre épít, és persze a józan észre, ami ugyancsak nélkülözhetetlen egy ilyen kisváros mindennapjaiban is.

Abban a reményben ajánlom Kedves Olvasóink figyelmébe a TÉMA Plusz válogatását, hogy hasznos és érdekes időtöltésben lesz része mindazoknak, akik fellapozzák e könyvet, s egyben sikerül felébresztenünk azt az érdeklődést, amely nyomán – ha még eddig nem tették volna – tovább kutatnak a már megjelent "kőszegi könyvek" széles kínálata közt!

  • Magyar
  • English
  • Deutsch
2000-2021 © Jurisics-vár Művelődési Központ és Várszínház
Adatkezelési tájékoztató | Impresszum
A honlap fejlesztése az Európai Unió támogatásával valósult meg „A kőszegi történelmi belváros rehabilitációja és funkcióbővítő megújítása – NYDOP-3.1.1/A-2F-2009-0003” projekt részeként.