Műhelytalálkozó

"Vas vármegye krónikája"

Dr. Zágorhidi Czigány Balázs "Közös Múltunk Vas Vármegyében II." című nyertes PHARE CBC projekt keretében szervezendő műhelytalálkozóra kerül sor szeptember 19-én, kedden, 16 órakor
a Városháza dísztermében.

Sok szeretettel szeretném Önöket meghívni Dr. Zágorhidi Czigány Balázs, - a Vasvári Múzeum igazgatója nevében a
"Közös Múltunk Vas Vármegyében II." című nyertes PHARE CBC projekt keretében
szervezendő műhelytalálkozóra.
Időpont: 2006. szeptember 19, kedd ,16 óra
Helyszín: Kőszeg, Városháza díszterme
A találkozón szeretnénk bemutatni, és a jelenlévőket megajándékozni a projekt keretében készített háromnyelvű (magyar, latin, német) kiadvánnyal, melynek címe:
"Chronica Comitatus Castri Ferrei"
– azaz "Vas vármegye krónikája",
melynek első, most megjelenő kötete
KŐSZEG KÖZÉPKORI TÖRTÉNETÉT dolgozza fel,
ezenkívül szintén a projekt keretében készített történelmi/ helytörténeti témájú, tananyagba is beépíthető munkafüzettel és a hozzá kapcsolódó segédanyaggal.








Röviden arról, hogy mi - a történész szakemberek által készített - kiadvány célja:
"Az összegyűjthető krónikalapok egyszerre több szerepet is hivatottak betölteni.
Elsősorban olyan építőtéglákat akarunk belőlük létrehozni, amelyekből – mint szilárd anyagból – fel lehet majd építeni a megyetörténet három középkori kötetének információs bázisát, illetve az azokhoz szükséges biztos alapot meg lehet teremteni.
Az oktatás különféle szintjein szintúgy sokféleképpen alkalmazhatók majd.
A történelemórákon elsősorban a helytörténet megismertetésére lehet felhasználni őket, de egyes lapok történelmi olvasókönyvként is számításba jöhetnek. Az elszántabb tanulók vagy az egyetemi hallgatók részére a kétnyelvű forráskiadások a latin nyelv elsajátításához is segítséget adhatnak, sőt esetenként az íráskép összevetésére is módot adnak majd.
A lapokból összeállítható megyei történelmi atlasz vagy a birtokos családok címereit felsorakoztató címerkönyv, és a ruhaábrázolásokból összeállítható divatlap bizonyosan érdeklődésre tarthat számot a tanulóifjúság körében.
De segítségükre lehet az egyes résztémákra összeállított kronológia vagy bibliográfia is, amelyet a helytörténet-kutatók sem nélkülözhetnek.
Ám nemcsak a történelem, hanem reményeink szerint a földrajz és a biológia terén is tudunk majd adatokat szolgáltatni, hiszen ki szeretnénk térni az egykori környezet és az azt benépesítő növények és állatok bemutatására is. A rajz és művészettörténet órákon is fel lehet használni a megfelelő témájú lapokat, sőt a technikaoktatásban is használhatóak majd azok a számok, amelyek egyes középkori tárgyak (edények, ékszerek, ruhák, stb.) elkészítéséhez adnak útmutatót, mint a régi mintakönyvek…… "
Kérjük tiszteljenek meg jelenlétükkel és jöjjenek el a bemutatóra!
Kérjük jelezzék részvételi szándékukat a szabo@promen.hu címen, vagy a 30/243- 8110-es telefonszámon legkésőbb szeptember 18.-án, egy óráig, mert csak résztvevők számának megfelelő számú kiadványt, munkafüzetet viszünk a helyszínre!!!!!!!!

  • Magyar
  • English
  • Deutsch
2000-2021 © Jurisics-vár Művelődési Központ és Várszínház
Adatkezelési tájékoztató | Impresszum
A honlap fejlesztése az Európai Unió támogatásával valósult meg „A kőszegi történelmi belváros rehabilitációja és funkcióbővítő megújítása – NYDOP-3.1.1/A-2F-2009-0003” projekt részeként.