„Natúrpark Ízei” - Gasztronómiai fesztivál, Orsolya napi vásár

2011. október 22-23.

Az idén 10. alkalommal rendezi meg Kőszegen a „Natúrpark ízei”-Gasztronómiai fesztivált és Orsolya napi vásárt a Jurisics-vár Művelődési Központ és Várszínház az Írottkő Natúrparkért Egyesület segítségével. A rendezvényen kirakodóvásárt tartanak a natúrpark 15 településének kézművesei: borászok, méhészek, virágkötők, fafaragók, gyöngyfűzők, fazekasok, csuhé-báb- és terményjáték készítők, tojásfestők, szalmafonók, az érdeklődők pedig kóstolhatnak, vásárolhatnak.

„Natúrpark Ízei” - Gasztronómiai fesztivál, Orsolya napi vásár, 2011. október 22-23. Kőszeg, belváros.
Az idén 10. alkalommal rendezi meg Kőszegen a „Natúrpark ízei”-Gasztronómiai fesztivált és Orsolya napi vásárt a Jurisics-vár Művelődési Központ és Várszínház az Írottkő Natúrparkért Egyesület segítségével. A rendezvényen kirakodóvásárt tartanak a natúrpark 15 településének kézművesei: borászok, méhészek, virágkötők, fafaragók, gyöngyfűzők, fazekasok, csuhé-báb- és terményjáték készítők, tojásfestők, szalmafonók, az érdeklődők pedig kóstolhatnak, vásárolhatnak. A rendezvényen évek óta megjelennek a helyi civil szervezetek is, a rendezvény ideje alatt pedig a város és környéke művészeti együttesei kulturális műsorral szórakoztatják az érdeklődőket a Fő téren és a Brenner Ház udvarán (Kőszegi Várszínház). 2005. óta a helyi német és horvát kisebbségek étel– és süteménykülönlegességeivel szerepelnek a rendezvényen. A szervezők meghívására kiállítók érkeznek a Geschriebenstein Natúrpark településeiről, de érkeznek kézművesek az ország más területeiről is. Felújítása miatt az idén a Jurisics-vár történelmi falai helyett a Brenner János Közösségi Ház udvarán várja a helyi ízek és illatok kavalkádja az érdeklődőket, ez lesz a kóstoltatás színtere. A történelmi belváros egyedi hangulatú terei, utcái biztosítják a kézműves kirakodóvásár helyszínét.
Egyél-igyál sajátból! A szervezők, a hagyományápolás, a kóstolt termékek megbecsülése, és környezetvédelmi szempontok alapján akciót hirdetnek a vendégek részére, hogy hozzanak magukkal saját, nem eldobható poharat, tányért, evőeszközt! A megszokott, minőségi eszközök használata révén valószínűleg gusztusosabb formában tudnak kóstolni, a kiváló termékek fogyasztása kulturáltabb módon történhet, ráadásul nem terhelik környezetüket eldobható műanyag eszközökkel.
A rendezvény ideje alatt Ízek az Alpokaljáról címmel sütemény-, lekvár és gyümölcs minden felhasználási, tartósítási formájának versenyét hirdetik a szervezők (lekvárok, jam-ek, ízek, szörpök, aszalékok), a helyi civil szervezetek pedig főzőversenyen mutathatják be főzőtudományukat. Az ide váltható kóstolójegy bevételét a szervezők a Kőszegi Mentőállomás, és a Kőszegi Tűzoltóság doktorszolgálata eszközparkjának bővítésére ajánlják fel! A helyi éttermek, cukrászdák egy része szintén csatlakozik a rendezvényhez, hiszen speciális, a vidék jellegzetes terményeinek felhasználásával készült ételeket kínálnak a betérő vendégeknek, akik gesztenyével, sütőtökkel, mézzel készült ínyenc falatokat kóstolhatnak.
A fesztivál 2009-ben elnyerte a Jó minősítésű gasztronómiai fesztivál címet!
Minden érdeklődőt, látogatót, résztvevőt sok szeretettel várnak a rendezők!

További információ:

www.koszeg.hu, www.naturpark.hu
Pócza Zoltán igazgató Somogyi Györgyné titkár
94/360-113 20/6655-010

Mindkét napon Örökbefogadó Napot tart a Fekete István Állatvédő Egyesület!
A rendezvényen kiállít a Pannon Helyi Termék Nonprofit Kft. is.

Orsolya-napi tervezett fellépők
Kőszegfalvi Német Nemzetiségi Kórus, Maitz József és tanítványai, Farkas Sándor Egylet – cigánynóták, Kőszegszerdahelyi Vadrózsa Népdalkör, Németh Tamás tárogató, horvát nemzetiségi csoportok: ZORA Kórus, Peruska Mária Énekkar, Zidansci Ifj. Tamburások, Cakavsci Tánccsoport, Zviranjak Énekkar, Kőszeg Város Fúvószenekara, Be-Jó Tűztáncosok, Perenyei Népdalkör, Hajnalcsillag Néptáncegyüttes, Bersek József. Ált. Isk. Néptáncsoportja, Be-Jó TörténelmiTánccsoport, Ungaresca Utánpótlás Csoport, Boglya Népzenei Együttes, Tabán Népzenei Együttes

  • Magyar
  • English
  • Deutsch
2000-2021 © Jurisics-vár Művelődési Központ és Várszínház
Adatkezelési tájékoztató | Impresszum
A honlap fejlesztése az Európai Unió támogatásával valósult meg „A kőszegi történelmi belváros rehabilitációja és funkcióbővítő megújítása – NYDOP-3.1.1/A-2F-2009-0003” projekt részeként.