Ostrom!

Nagy erőkkel gyűlik az ellen Kőszeg falai alatt. A kémek jelentése szerint, minden jel arra utal, hogy a szemben álló felek a politikatudományok nemcsak tudói, hanem kiváló alkalmazói is, hiszen az ostromot megelőzően a török minden diplomáciai érzékét bevetette, hogy meggyőzze Jurisicsot és a bátor védőket, hogy adják át a várat.

Linkajánló
Nagy erőkkel gyűlik az ellen Kőszeg falai alatt. A kémek jelentése szerint, minden jel arra utal, hogy a szemben álló felek a politikatudományok nemcsak tudói, hanem kiváló alkalmazói is, hiszen az ostromot megelőzően a török minden diplomáciai érzékét bevetette, hogy meggyőzze Jurisicsot és a bátor védőket, hogy adják át a várat. A csapatok legvitézebb vitézei jelentek meg a titkos találkozón. A "korabeli " média képviselői, azonban megszimatolták a diplomáciai háttértörekvéseket. A kőszegi fenyvesek sűrűje mögé rejtőzve, tátott szájjal hallgatták a jól ismert hírhozó, Básthy Béla kétségbeesett próbálkozásait, midőn taglalta a harc esetén várható veszteségek sorát. A tárgyalások azonban nem jártak sikerrel.
Mindkét oldal erősítést vár a környező, sőt a távolabbi településekről is. A fegyverzetek folyamatos gyarapításán, titkos tervek kifundálásán, és az értékes információk megszerzésén munkálkodnak hetek óta. A vezérek borzolt szemöldökének rángásából nem más derül ki, minthogy a csatát nem kerülhetjük el.

A vészjósló napokat megjósolta, a fentieket lejegyezte, nagyságos Jurisics Miklós várurunk örökös irnoka, Tóthárpád Ferenc


JURISICS VÉRE



Eső szemelt, harang zúgott,

Égre szállt a félhold!

Az utolsó ütközetben

Minden élő s félholt

Fegyvert fogott, s Szent Mártonnal

A hit büszke vára

Életét felajánlotta

Isten oltárára.



Jurisics is vért hullatott

A kőszegi földre,

Vörös szőlőt termő tőke

Sarjadt ki belőle.

Eső szemelt, harang zúgott,

S megfogant a béke.

Borrá vegyült a várvédők

Hősi szenvedélye.

  • Magyar
  • English
  • Deutsch
2000-2021 © Jurisics-vár Művelődési Központ és Várszínház
Adatkezelési tájékoztató | Impresszum
A honlap fejlesztése az Európai Unió támogatásával valósult meg „A kőszegi történelmi belváros rehabilitációja és funkcióbővítő megújítása – NYDOP-3.1.1/A-2F-2009-0003” projekt részeként.