3. Nyugati PT Találkozó

2019. Április 14. - 2019. Április 14. Ingyenes!
3. Nyugati PT Találkozó
3. Nyugati PT Találkozó  plakát
1,5 tonna Amerika – a közösségformáló
Ez a buli nem lesz piti! Vagy mégis?...

Van ennél modernebb autó. Van ennél takarékosabb autó. Van ennél gyorsabb autó. Van ennél megbízhatóbb autó. Van ennél kényelmesebb autó. De ennél szerethetőbb autó aligha van. Legalábbis rajongói szerint. A XXI. század Volkswagen bogara, azaz Amerika válasza a Foxira. Persze nem biztos, hogy ez volt a cél a megalkotásánál. A Chrysler PT Cruiser gépkocsikat 2000 és 2010 között gyártották az ausztriai Graz-ban, és mexikói Toluca-ban. Összesen körülbelül 1.350.000 példány készült a modellből. Bryan Nebitt vezette az eredeti dizájn fejlesztését retro stílusban.
Az autó enteriőrje egyedi, semmi máshoz nem hasonlítható hanglatot áraszt. Vidámság, szabadság, kényelem, kedvesség, nyugalom árad belőle, az ember szívesen száll be ebbe a verdába és vigyorogva száll ki belőle. Egyesek szerint a tervezésnél simán bejátszott minimum egy füves cigi és ez át is jön. 1,5 tonna Amerika, az elérhető amerikai életérzés. És tényleg olyan. A mai high-tech világban megosztó a külseje, de akit elbűvöl nem szabadul tőle. És ezek az emberek egyre többen vannak, köztük meglepően sok és lelkes, sőt komoly műszaki tapasztalattal rendelkező hölgy tulajdonos. A márkához kapcsolódó klub élet Európa-szerte és a tengeren túl is egyre magasabb fordulaton pörög, hazánkban is segítőkész, összetartó baráti közösség formálódott a „Pitik” körül. Az évente több, nagylétszámú találkozótól kezdve a kisebb méretű baráti összejöveteleken keresztül egészen a spontán utcai „minitalikig” hozza össze rajongóit a PT. Ha esetleg egy PT tulajdonos meglát mondjuk egy bevásárlóközpont parkolójában egy másikat, lehetőség szerint mellé parkol, megvárják egymást és alkalomadtán beszélgetnek pár szót. Ezek a kis autók keresik egymás társaságát és az embereket is erre sarkalják. Nem sűrűn látni ilyet. Barátságok születtek ily módon, de olyanról is tudunk, ahol itt nem állt meg a történet. Ezen a találkozón ugyanis egy hölgy és egy úriember, akik a klub rendezvényén találtak egymásra úgy döntöttek, hogy ugyanitt fogadnak örök hűséget egymásnak és kötik össze életüket. Talán ez is a PT varázsa? Ki tudja?
Az egyre növekvő taglétszámú társaság következő összejövetele 2019.04.12-13-14-én lesz Kőszegen, ahol várhatóan több mint 110 db PT Cruiser vonul fel és mintegy 250-300 fő fogja ünnepelni kedvencét egy jó hangulatú két napos összejövetel keretében. Ez a látványosság nem lesz „PiTi”! A rendezvénynek otthont adó Novákfalva üdülőfalu táj jelleggel kialakított magyaros épületei és az amerikai márka rajongói klubja szép példája a két kultúra találkozásának. A lassan nemzetközivé alakuló esemény nem csak hazánkból, de külföldről is vonzza az érdeklődőket, résztvevők várhatók Svédországból, Hollandiából, az Egyesült Királyságból, Németországból, Ausztriából, Romániából és a környező országokból. A mintegy 100-110 autó átvonulása Kőszegen nem minden napi látványosságnak ígérkezik. A két napos rendezvény a vasárnap 11:00 óra körüli autós felvonulással Básthy Béla Kőszeg alpolgármesterének beszédével zárul, aki a résztvevők köszöntése után szemügyre veszi a különleges, egyedi járműveket.
Egyre többen panaszkodunk arra, hogy megszűnőben vannak a személyes kapcsolatok ebben a digitális világban, a közösségi médiákon keresztül történik szinte minden kapcsolattartás és groteszk módon nem egyszer éppen ezeken a felületeken jelennek meg olyan mémek, amelyek ezt a helyzetet figurázzák ki. Egy biztos: kevés olyan termék, ötlet, kezdeményezés jelenik meg mostanában, aminek ilyen közösségformáló ereje van, de ez a kis autó megcsinálta. Több száz embert, az ő rajongóit hoz össze április közepén a mokány kis járgány és amikor száz PT Cruiser gördül be a parkolóba talán még jobban vigyorgó hűtőmaszkkal fognak egymásra kacsintani. Jó látni az ilyet! Akár még az is megtörténhet, hogy ilyen siker láttán valaki leporolja a régi koncepció autók terveit és újra elkezdik gyártani ezt a kis huncut jószágot!
  • Magyar
  • English
  • Deutsch
2000-2021 © Jurisics-vár Művelődési Központ és Várszínház
Adatkezelési tájékoztató | Impresszum
A honlap fejlesztése az Európai Unió támogatásával valósult meg „A kőszegi történelmi belváros rehabilitációja és funkcióbővítő megújítása – NYDOP-3.1.1/A-2F-2009-0003” projekt részeként.