A ködös Britanniából a napfényes Itáliába

Custos Consort régizene együttes
2022. Július 6. Evangélikus Templom 2.500.-Ft
A ködös Britanniából a napfényes Itáliába
A ködös Britanniából a napfényes Itáliába  plakát
Custos Consort régizene együttes

Bakos Kornélia – alt
Geiger Estilla és Szászvárosi Sándor – viola da gamba
Tegyei Zoltán – csembaló

A hangverseny programja
G. Fr. Händel és A. Vivaldi kantátái, valamint B. Marcello triószonátái

Néhány gondolat a hangversenyről
Hangverseny G. Fr. Händel és A. Vivaldi kantátáinak, valamint B. Marcello triószonátáinak tükrében mutatja meg a barokk két különböző vérmérsékletű nagyhatalmának zenéjét.
A 17. -18. század fordulóján Monteverdi monodikus stílusa és a firenzei Camerata találmánya, az opera szinte futótűzként terjed Európában. A jó üzletet szimatoló zeneszerzők hamar elsajátítják az "olasz" stílust, és jelennek meg a különböző nemzetek saját zenés drámáikkal, többnyire olasz nyelven. Párhuzamosan, hasonló stílusjegyekkel az ellenreformáció törekvéseinek köszönhetően, az imatermekben vallásos zenés drámák születnek, melyek színpad nélkül kerülnek bemutatásra. A szólóénekre íródott művek nemcsak a bibliából merítik szövegeiket, hanem az uralkodók, fejedelmek szórakoztatására költői textúrával gazdagodnak és gyönyörű kantáták formájában jelennek meg.
A divat, a 18. században is meghozza az egységes stílust: a basso continuo, a virtuóz énekes- hangszeres játék ugyan hasonló a különböző zeneszerzőknél, de azért a nemzeti szív és a benne lobogó tűz, amint az időjárás az eltérő földrajzi fekvés miatt izgalmas egyedi hangzásokat mutat. Ezeknek az országhatárokat megmutató műhelytitkoknak a felfedezésére várjuk a hallgatóságot!
  • Magyar
  • English
  • Deutsch
2000-2021 © Jurisics-vár Művelődési Központ és Várszínház
Adatkezelési tájékoztató | Impresszum
A honlap fejlesztése az Európai Unió támogatásával valósult meg „A kőszegi történelmi belváros rehabilitációja és funkcióbővítő megújítása – NYDOP-3.1.1/A-2F-2009-0003” projekt részeként.