Szentandrássy István Kossuth –díjas festőművész kiállítása

2021. Július 9. - 2021. Augusztus 2. Jurisics vár-Lovagterem Ingyenes!
Szentandrássy István Kossuth –díjas festőművész kiállítása
Szentandrássy István (Budapest, 1957. augusztus 26. – Budapest, 2020. február 26.) Kossuth-díjas roma származású magyar festőművész.
Páratlan jelentőségű kiállításnak ad otthont a Kőszegi Várszínház, ahol 2021. július 9-től Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész műveiből nyílik tárlat a MANK Nonprofit Kft. szervezésében.
Szentandrássy István életműve a kortárs festészet és a roma gyökerekből táplálkozó kultúra meghatározó mérföldköve. A művész Péli Tamás tanítványányaként a klasszikus hagyományokból merítve a roma világszemlélet és szubkultúra sajátosan egyéni és különleges képi nyelvét hozta létre.
Lenyűgöző hatású, drámai erejű kompozícióin a cigányság ősi, balladisztikus hagyományai és alakjai elevenednek meg klasszikus irodalmi, mitikus minták kíséretében.
A Kőszegen bemutatásra kerülő tárlat exkluzív tematikus válogatás a nemrég elhunyt művész hagyatékának kiemelkedő műveiből; különleges katartikus utazás Szentandrássy István titkokkal teli, varázslatos világában, művészetében.
A bemutatásra kerülő művek Szentandrássy István - a Petőfi Irodalmi Múzeum megbízásából tudományos feldolgozás és kiállítási céllal a MANK-hoz került - hagyatékának részét képezik.

A kiállítást megnyitja: Balog Zoltán, a Dunamelléki Református Egyházkerület püspöke