"A natúrpark ízei" – gasztronómiai fesztivál, Orsolya-napi vásár

2006. október 21. 13-18 óráig

Az Írottkő Natúrparkban az ősz az ízek, a szüret, a gasztronómia jegyében telik el.
A natúrpark területének kiváló klímája, az itt élő emberek szorgos munkája meghozza gyümölcsét, és együtt élvezhetjük a kőszegi bor zamatát, a sült gesztenye illatát, a méz édes ízét.

Klikkeljen a képre!
Az Írottkő Natúrparkban az ősz az ízek, a szüret, a gasztronómia jegyében telik el.
A natúrpark területének kiváló klímája, az itt élő emberek szorgos munkája meghozza gyümölcsét, és együtt élvezhetjük a kőszegi bor zamatát, a sült gesztenye illatát, a méz édes ízét.

Az immár ötödik alkalommal megrendezendő Natúrpark ízei - gasztronómiai fesztivál célja, hogy a natúrpark települései, a településeken élő kézművesek (fafaragók, méhészek, mézes kalácsosok, fazekasok), őstermelők, borászok termékeiket, a jellegzetes helyi ízeket a nagyközönség számára is bemutassák.
A fesztivál helyszíne a Jurisics-vár udvara, ahol a résztvevők egy-egy asztalnál árulják portékájukat, illetve számos kézműves be is mutatja, miként készíti termékeit, melyeket aztán az érdeklődők hazavihetnek.
Itt kapnak helyet a kőszegi boros gazdák, akik szőlővel, musttal és borral kínálják a látogatót. Az udvaron felállított színpadon helyi és a natúrpark településeinek művészeti csoportjai, néptáncosok, kórusok, zenészek lépnek fel. Ebben az évben az ÍROTT-KŐ EREJE LEADER térség is megjelenik a fesztiválon, hiszen a 18 LEADER település bővelkedik sajátságos gasztronómiában, kultúrában. Az elővárban kürtöskalács, sült gesztenye és sült malac illata csalogatja beljebb a látogatókat, a horvát és német nemzetiségiek jellegzetes népi ételeikkel (scsevapcsicsa), vagy süteményeikkel (cigenudli) várják az érdeklődőket.
Állandó meghívott vendégünk az osztrák Naturpark Geschriebenstein, akik a határmenti terület ízeit hozzák el Rohoncról, Markt Neuhodisból és Lékáról a kőszegi várba.
Program:
 A natúrpark jellegzetes ízeinek bemutatója és vására
 Gesztenye- és kürtöskalácssütés
 Bor- és mustkóstoló
 Kézműves vásár helyi és országos kiállítókkal
 "Kőszegi Csemege" cukrászati bemutató
 Kulturális programok, magyar, német és horvát nemzetiség kultúrájának bemutatása
 Bemutatkoznak a natúrpark települései
 Főzőverseny civil szervezetek részére (október 22-én délelőtt)

fellépők:
szombat 15.00-tól Kőszegfalvi Nemzetiségi Kórus
Alpensänger Német Nemzetiségi Énekkar
Dr. Tolnay Ált. Isk., Hajnalcsillag Néptáncegyüttes
vasárnap 14.00-tól Szilvágyi Hagyományőrzők, Gencsapáti Hagyományőrzők, Genius Rocky, Kőszegi Mazsorettek, Kőszeg Város Fúvószenekara

  • Magyar
  • English
  • Deutsch
2000-2021 © Jurisics-vár Művelődési Központ és Várszínház
Adatkezelési tájékoztató | Impresszum
A honlap fejlesztése az Európai Unió támogatásával valósult meg „A kőszegi történelmi belváros rehabilitációja és funkcióbővítő megújítása – NYDOP-3.1.1/A-2F-2009-0003” projekt részeként.