"A natúrparkok közös megjelenése a turisztikai piacon"

a projekt eddig megvalósult elemei

A tavaly elkezdődött munka állásáról az alábbiakban olvashatnak:

Az Írottkő Natúrpark Egyesület irodavezetője, aki egyben Kőszeg város turisztikai menedzsere is – Bokányiné Boda Gyöngyi, a Határon Átnyúló Turizmusfejlesztési Hálózatok Phare CBC 2003 program keretében pályázatot nyert, melynek címe: "A natúrparkok közös megjelenése a turisztikai piacon".
A projekt célja, hogy az Írottkő-Geschriebenstein Natúrpark mint egységes turisztikai desztináció jelenjen meg a turisztikai piacon.

A potenciális turisták tájékoztatására és a turisztikai szolgáltatók érdekében valósult meg az Írottkő Natúrpark Hírlevele, mely naprakész információkat nyújt a területen turisztikailag jelentős programokról és történésekről. A hírlevél minden hónap utolsó napjaiban van szétküldve az országban található utazási irodáknak, Tourinform irodáknak, valamint az Írottkő-Geschriebenstein Natúrpark területen található turisztikai szolgáltatóknak.

Mottónk az "Együtt erősebbek vagyunk". A szakmai tevékenység összehangolásával, egymásra épülő, egymást kiegészítő, minél sokszínűbb turisztikai kínálattal növelhetjük csak a versenyképességünket. A szakmai tájékoztatás elősegítése érdekében valamint a projektnek mintegy keretet adva valósult meg 2005 november 25-én a nyitó konferencia.
A konferencián bemutatásra került maga a projekt, "Natúrparkok Burgenlandban" címmel, előadást hallhattunk Thomas Böhm úrtól a Regionalmanagement Burgendand képviseletében, bemutatkozott a Geschriebenstein Naturpark területén elhelyezkedő Rechnitz/Rohonc városa, sor került az "AlPannonia: Túraútvonal Semmeringtől Kőszegig" projekt bemutatásásra Hans-Peter Neun (Bad Tatzmannsdorf régió, oberwarti iroda vezetője), előadást tartott Dr. Németh Csaba (Természetmegőrzési osztályvezető, Őrségi Nemzeti Park Igazgatósága) "Természeti értékek, tanösvények az Írottkő Natúrparkban", meghallgathattuk "Kerékpárturisztikai hálózatok a régióban" címmel Stampf Ferenc (Kőszegi Kerékpáros Egyesület elnöke) előadását, Pócza Zoltán (a Jurisics-vár Művelődési Központ és Várszínház igazgatója) a natúrpark területén fellelhető programokról és a még ki nem aknázott lehetőségekről tartott összefoglalót valamint bemutatkozott a "Kőszegi borút program" is Láng József (borász, Szőlőtermelők Szövetkezetének elnöke) előadásában.

Célunk, hogy a hozzánk ellátogató turista a natúrparkot egységében lássa, mind a magyar területen lévő 16, mind pedig az osztrák oldalon található 4 települést felkeresse, a településeken található látnivalókról és programokról megfelelő színvonalú és naprakész információhoz jusson. Ennek érdekében két tanulmányutat szerveztünk. Az egyik napon a magyar szolgáltatók ismerkedhettek a Geschriebenstein Natúrparkban található turisztikai programokkal és szolgáltatásokkal, a második nap pedig az osztrákok jöttek hozzánk, hogy jobban megismerjék ajánlatunkat. A konferenciára és a tanulmányutakra nemcsak az Írottkő-Geschriebenstein Natúrpark képviselői, hanem a területen dolgozó turisztikai szolgáltatók is meghívást kaptak. Reméljük, hogy ezekkel a rendezvényekkel nagy lépést tettünk, hogy a turisták minél szélesebb körben juthassanak a területről komplex információkhoz.
Az informálás másik módja a turisztikai kiadványokon keresztül lehetséges. Ennek érdekében több új prospektus is megjelenik majd, valamint az öt alkalommal megjelenő Natúrparkoló magazin, melynek első két számában már megismerkedhettek a turisták néhány natúrpark településsel. Tervben van egy információs torony felállítása is, mely szintén a turisták tájékoztatását szolgálja majd.

A turizmus ösztönzését célzóan szerveztünk egy tanulmányutat az utazási irodák referensei valamint az újságírók számára. Szintén ilyen célból készítettük el a pecsétgyűjtő füzetet, melynek segítségével a turisták 3 magyar és 3 osztrák oldalon lévő látnivaló megtekintését pecséttel igazolni tudják, akkor a natúrpark irodában egy ajándékcsomagot vehetnek át. A pecsétgyűjtő akció csak májusban indult, de a propagandának köszönhetően számos csomagot tudtunk már átadni.

A projekt keretében népszerűsítjük a területet három turisztikai vásáron is, melyek közül a Wiener Neustadt-i novemberben, a bécsi januárban került megrendezésre. A Győrben megrendezésre került "Vár a nagyvilág" című turisztikai vásáron - ahol már az új installációnkkal tudtunk megjelenni - a potenciális magyar turistáknak ismertettük program- és szállásajánlatainkat. Szintén a natúrpark települések népszűsítése érdekében több különböző újságban jelent meg hírdetésünk vagy PR cikkünk, melyek reméljük az általunk célzott összes célcsoporthoz eljutottak.

A natúrparkon belül meg kell valósítani a hálózatszerű együttműködést, valamint turizmusban érintettek összefogásával a turisztikai kínálati elemekből olyan komplex termékcsomagot létrehozni, amely ide csábítja, valamint hosszabb idő eltöltésére ösztönzi a turistát. Ennek érdekében került megrendezésre egy 2x2 napos desztináció menedzsment képzés, ahová a natúrpark települések polgármesterei, valamint a Szombathelyi Erdészeti Zrt valamint a Jurisics Vár Művelődési Központ és Várszínház igazgatói voltak meghívva.


Amit még a "Határon átnyúló turizmusfejlesztés" projekt rejt:

A Fő tér átépítése miatt valószínűleg csak szeptemberre tudjuk majd mi is felállítani a már említett információs tornyot, ami az idén már csak a vénasszonyok nyarán Kőszeget választó turistáknak nyújt majd segítséget. Addig információs pontként a Tourinform iroda valamint a Gyógy- és Fűszernövénykert, Natúrbolt áll az érdeklődők rendelkezésére.
Kiadványok terén még tudunk újat nyújtani, hiszen hamarosan elkészül a múzeumokat összefogó leporellónk, valamint az új ökoturisztikai lehetőségeket ismertető kiadvány. Hamarosan megjelenik a turisztikai magazin következő, 3. száma, amit még két szám megjelenése fog követni. Az utolsó, a projekt keretein belül megjelenő prospektus egy image kiadvány lesz, melyben a települések látnivalói lesznek jól áttekinthetően összefoglalva. Júliusban szervezünk még egy tanulmányutat a média részére, ahol a pecsétgyűjtő akciónkat szeretnénk bemutatni a részükre, reméljük, rajtuk keresztül sok turistának és helyi lakosnak is sikerül felkelteni az érdeklődését.
Végül - de reméljük nem véglegesen – záró konferenciával zárul a projekt augusztusban, ahová nemcsak szakembereket, de minden az Írottkő Natúrpark turizmusa iránt érdeklődőt szertettel várunk.


Összefoglalót készítette
Kóczián Csilla
2006. 06. 19.

  • Magyar
  • English
  • Deutsch
2000-2021 © Jurisics-vár Művelődési Központ és Várszínház
Adatkezelési tájékoztató | Impresszum
A honlap fejlesztése az Európai Unió támogatásával valósult meg „A kőszegi történelmi belváros rehabilitációja és funkcióbővítő megújítása – NYDOP-3.1.1/A-2F-2009-0003” projekt részeként.