"Írottkő Vándorlás" – Nemzetközi Túrahétvége

Geschriebenstein Wanderung

Új színfolttal gazdagodott az Írottkő Natúrpark rendezvénykínálata október 2-4. között: az osztrák Geschriebenstein Natúrparkkal együttműködve először rendezték meg az egész hétvégés Írottkő Vándorlást.

Az első túranap október 3-án, szombaton zajlott, amikor több túra közül választhattak a résztvevők. A leghosszabb túra, a Kőszegi-hegységet körbejáró Nagy Körtúra 62 km hosszú volt, és érintette a szervezésben résztvevő nyolc települést: Kőszeget, Cákot, Velemet és Bozsokot magyar, valamint Lékát (Lockenhaus), Felsőszénégetőt (Oberkohlstätten), Városhodászt (Markt Neuhodis) és Rohoncot (Rechnitz) osztrák oldalon. Magyar oldalon a Nagy Körtúrára – mely a könnyebb tájékozódás érdekében teljes hosszában jelölt volt - 22 fő nevezett, apróbb-nagyobb sérülések miatt végül 21 indulónak sikerült befejezni a túrát. A Közepes Körtúra 27 km-es hossza már a kevésbé gyakorlott és fanatikus túrázóknak is teljesíthetőnek tűnt, ennek köszönhetően itt már 44 fő érkezésével kellett számolni az érintett településeken jelentős önkormányzati segítséggel kialakított ellenőrzőpontokon, ahol étel, ital és Vöröskereszt-ügyelet mellett biztató szavakkal is fogadták a betérőket. Több induló dicsérte az útvonal összeállítását, az emelkedő-vízszintes szakaszok jó kombinálását. A rendezvény szervezői arra is figyeltek, hogy a kisgyermekes családoknak is részvételi lehetőséget biztosítsanak, ezért indult egy vezetett túra is 9 órakor: Németh Lászlóné túravezető társaságában mintegy 40 fő teljesítette a többek között a rendeki szelídgesztenyést és a Hétforrást is érintő túrát.
A megfáradt vándorokat szombaton este forró gulyás és zenés program várta a Csónakázó-tónál, illetve néhány éltek a Kerékpáros Centrumban felkínált szálláslehetőséggel is.
A túrázóknak – az eredeti elgondolástól eltérően – már szombaton átadták a teljesítetést igazoló oklevelet is kitűzőt, mivel a legtöbben kimerültségükre és egyéb elfoglaltságaikra hivatkozva nem vállalták a másnapi Írottkőre felvezető Csillagtúrát.
A szervezők nagy megelégedésére ennek ellenére mintegy 150 fő fordult meg az Írottkő Kilátónál vasárnap 10 és 14 óra között, ahol büfé, fúvós muzsika és díjátadó várta az érkezőket. Délben rövid beszédet hallhattak a résztvevők Bakos Györgytől, az Írottkő Natúrparkért Egyesület elnökétől, Engelbert Kenyeri rohonci polgármestertől is, akik röviden értékelték a rendezvényt, majd kiemelték a rendezvény különdíjasait. Így kaphattak díjat a leggyorsabb túrázók mellett a legtöbbet bolyongók, a legfiatalabb mellett a leghumánusabb indulók is.
A szervező osztrák-magyar natúrparkok novemberben ismét összeülnek tapasztalatcsere és kiértékelés céljából, hiszen közös cél, hogy az elkövetett hibákból okulva jövőre még jobb körülményeket biztosítsanak a résztvevőknek.

  • Magyar
  • English
  • Deutsch
2000-2021 © Jurisics-vár Művelődési Központ és Várszínház
Adatkezelési tájékoztató | Impresszum
A honlap fejlesztése az Európai Unió támogatásával valósult meg „A kőszegi történelmi belváros rehabilitációja és funkcióbővítő megújítása – NYDOP-3.1.1/A-2F-2009-0003” projekt részeként.