Szili Istvánnak nem sikerült

Reménykedtünk... István nagyon motivált volt, szorított neki a város... Sajnos rajta kívül álló okok miatt nem teljesülhet olimpiai álma, de szégynre semmi oka.

Az alábbiakban a monokli.com internetes lap cikkét közöljük:
"Csalás az olimpiai kvalifikáción, így a magyar csapat megóvta Szili István mérkőzését.

Az első idei kvótaszerző versenyen nagyszerűen szereplő kőszegi bokszoló meccse rémálomként marad meg a helyszínen tartózkodó magyarok számára. Már az első menet is felborzolta a kedélyeket, amit a hazai versenyző 7-1-es előnnyel zárt, annak ellenére, hogy összesen talán nem is próbálkozott hétszer ütéssel, a magyar három-négy tiszta találatát pedig észre sem vették.

A következő szakaszra agresszívebbé vált Szili, ment előre, többször remek horgot és egyenest ütött, s már ekkor látszott, hogy riválisa fárad, számolni is kellett rá, a különbség mégsem változott (10-4). Jellemző, hogy a mérkőzésvezető által is rogyasztónak ítélt Szili-ütés után Gacisz kapott pontot. Két menet alatt a hat pont ledolgozható, mégis érződött, csak kiütéssel nyerhet a magyar, aki ennek megfelelően űzte, hajtotta riválisát. A görög tördelni próbálta a meccset, sokat szabálytalankodott és a bíró "vevő" volt erre, az állj vezényszó után rendszeresen másodpercekig tartott a figyelmeztetése.

Az "extrapihenők" ellenére Szilinek mégis többször sikerült megfognia a görögöt, akire egyszer, a negyedik menet közepén ugyan még számolt a román mérkőzésvezető, ám legalább további két alkalommal megtehette volna ugyanezt és inteni is elfelejtette szabálytalanságaiért. A mérkőzést az erejével teljesen elkészült görög a padlón fekve zárta, mégis őt ünnepelte a közönség 18-13-as győzelme után.

"Nehéz mit mondani. Véleményem szerint a vezetőbírónak legalább kétszer meg kellett volna inteni a görögöt, aki a harmadik menet végén, de különösen a negyedik menet második felében már ütésrészeg volt, ezért véget kellett volna vetni a találkozónak" - mondta Ajtai Péter korábbi olimpiai bíró, a magyar szövetség bíró bizottságának vezetője.

"Nem nagyon lehet kommentálni ezt a meccset. Ez már több volt annál, minthogy lejt a hazai pálya" - háborgott Csötönyi Sándor, a magyar szövetség elnöke.

"A vezetőbírónak többször inteni kellett volna Gaciszt, nem beszélve arról, hogy normál esetben ezt a meccset nem engedték volna végig. Az pedig már csak hab a tortán, hogy a szabályokkal ellentétben egyetlen "állj" után sem állították le az órát, így a negyedik menet fél perccel volt rövidebb, márpedig ennek a görög srácnak már egy másodperce se volt" - mondta Balzsay Károly szövetségi kapitány, aki a meccs közben közel volt ahhoz, hogy dühében lebontsa a ringet.

Csötönyi Sándor kevéssel a mérkőzés befejezése után benyújtotta a magyar csapat óvását, melyben három súlyos mulasztásra hivatkozik: a mérkőzésvezető több ízben elmulasztotta meginteni a görög versenyzőt, továbbá többször nem számolt a hazai öklözőre, aki nem volt ökölvívásra alkalmas állapotban, harmadrészt pedig az időmérésért felelős személy egyetlen egyszer sem állította meg az órát a negyedik menetben, amikor a vezetőbíró megállította a küzdelmet. A beadványról a versenybizottság dönt kedd este.

az MTI írása"

  • Magyar
  • English
  • Deutsch
2000-2021 © Jurisics-vár Művelődési Központ és Várszínház
Adatkezelési tájékoztató | Impresszum
A honlap fejlesztése az Európai Unió támogatásával valósult meg „A kőszegi történelmi belváros rehabilitációja és funkcióbővítő megújítása – NYDOP-3.1.1/A-2F-2009-0003” projekt részeként.