Természetvédelmi látogatóközpont létesítése Kőszegen

sajtótájékoztató

A Chernel Kertben található Chernel István Múzeumban (Kőszeg, Arborétum utca), 2006. március 2-án 10 órakor kerül sor aprogramra.
A projektet Dr. Markovics Tibor igazgató (Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság) és Dr. Németh Csaba osztályvezető, projektmenedzser (Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság) ismerteti.

SAJTÓANYAG

A projekt címe: "Természetvédelmi látogatóközpont létesítése Kőszegen"
Projektgazda: Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság – Őriszentpéter, Siska szer 26/A.
A beruházás helye: Kőszeg, Aradi Vértanúk Parkja

Az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság az országban egyedülálló koncepcióval, egy 540 négyzetméter alapterületű Természetvédelmi Látogatóközpontot kíván létesíteni Kőszegen. A projekt megvalósítása érdekében a szervezet pályázati forráshoz folyamodott. Az Európai Unió Strukturális Alap Regionális Fejlesztés Operatív Program ROP1.1 "Turisztikai vonzerők fejlesztése" c. intézkedése keretében a pályázó 243 mFt támogatásban részesült. A projekt teljes költségvetése 249 mFt. A projekt az alábbi főbb tevékenységek elvégzésére irányul: a Látogatóközpont építési kivitelezése, eszközbeszerzés (a Központ berendezése), élményösvény építés, marketing tevékenység a Látogatóközpont ismertté tételéhez.

A Látogatóközpont interaktív természetismereti kiállítást, multimédiás előadó és foglalkoztató termet, natúrboltot, turisztikai információs szolgálatot, büfét és élményösvényt foglal magában. Az épületet a funkció és a forma egysége jellemzi: kör alaprajzával, részben földbe süllyesztett falaival, növényekkel betelepített zöldtetőjével, égre néző kupolájával igyekszik belesimulni a természeti tájba. A Központ szolgáltatásaihoz számos, már működő turisztikai termék és szolgáltatás kapcsolódik: 3 hektár területű arborétum a Központ mellett (Chernel kert), védett növényeket bemutató tanösvény, sérült ragadozómadarakat gondozó és bemutató központ, a Kőszegi-hegység területén lévő turisztikai látnivalók.

Az eltelt időszakban a látogatóközpont épülete szerkezetkész állapotba került. Megkezdődtek a belső munkálatok: elkészültek a belső falak, készül a víz- és elektromos hálózat, a fűtés szerelése.
A projekt építésen kívüli tevékenységei közül elkészültek az épület logójával ellátott pólók, táskák, bögrék, valamint egy ötletes gyermekjáték, amely a gólyák repülését mutatja be a gyermekeknek.
Megkezdődött az épület kiállításainak tervezése és készítése.
A látogatóközpont Bechtold István kőszegi ornitológus nevét fogja viselni.


A sajtótájékoztató keretében a projekt jelenlegi állása a pályázat együttműködő partnerei, továbbá Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselőtestülete számára is bemutatásra kerül.

Együttműködő partnerek: Írottkő Natúrparkért Egyesület, a Jurisich Miklós Gimnázium, valamint a Chernel István Természetbarát Egyesület.

A Látogatóközpont várható átadási ideje: 2006. szeptember 30.

Kelt: Őriszentpéter, 2006. február 20.

  • Magyar
  • English
  • Deutsch
2000-2021 © Jurisics-vár Művelődési Központ és Várszínház
Adatkezelési tájékoztató | Impresszum
A honlap fejlesztése az Európai Unió támogatásával valósult meg „A kőszegi történelmi belváros rehabilitációja és funkcióbővítő megújítása – NYDOP-3.1.1/A-2F-2009-0003” projekt részeként.