Történelmi séta

jurisichosok Ausztriába

A Jurisich Miklós Gimnázium nevelőtestülete és diáksága az 1956-os forradalom és szabadságharc 50. évfordulója tiszteletére egy nevezetes kőszegi eseményt is szeretne felidézni.

A budapesti forradalom kitörése után egy héttel 1956. október 30-án, a fővárosi és országos események hírére, Kőszegen a Nemzeti Bizottmány felhívására a rabság jelképeként is nyilván tartott határ, "vasfüggöny" megnyitását ünnepelték. A szomszédos Rőtfalvára szerveztek ünnepi menetet, amelyen a város lakossága, köztük diákok és tanárok is részt vettek. 1956-ban hálaadó mise megtartása mellett zászlócserét is szerveztek a magyarok. A Nemzeti Bizottmány elnöke Schmidt Béla rajztanár, aki a tanítóképzőnek és a gimnáziumnak is tanára volt.

Az 50 évvel ezelőtt történtek előtt fejet hajtva, a korabeli tanárokra, diákokra emlékezve szervezik azt a történelmi sétát, amely felidézi a kőszegiek tettét. Néhány nappal korábban, október 26-án csütörtökön 13 órakor indulnak az Országzászlótól, ahova a csatlakozni vágyókat is várják.

Rőtfalván a románkori kegytemplom előtti téren fogadja őket a plébános úr (Anton Kolich) és a falu polgármestere is. Schwahofer Gusztáv nyugalmazott gimnáziumi tanár, 1956-ban végzős gimnazista - röviden visszaemlékezik az egykori eseményekre, majd ezt követően koszorút helyeznek el Rőtfalva hősi emlékművénél.

  • Magyar
  • English
  • Deutsch
2000-2021 © Jurisics-vár Művelődési Központ és Várszínház
Adatkezelési tájékoztató | Impresszum
A honlap fejlesztése az Európai Unió támogatásával valósult meg „A kőszegi történelmi belváros rehabilitációja és funkcióbővítő megújítása – NYDOP-3.1.1/A-2F-2009-0003” projekt részeként.