Választási hírek!

TÁJÉKOZTATÓ a 2010. október 3-i önkormányzati választásokon a jelöltajánláshoz szükséges érvényes ajánlószelvények legkisebb számáról!

Egyéni képviselőjelöltek indulásához szükséges minimális ajánlószelvények száma:

1.sz. választókerület 12 ajánlószelvény

2. sz. választókerület 12 ajánlószelvény

3. sz. választókerület 13 ajánlószelvény

4. sz. választókerület 12 ajánlószelvény

5. sz. választókerület 13 ajánlószelvény

6. sz. választókerület 13 ajánlószelvény

7. sz. választókerület 12 ajánlószelvény

8. sz. választókerület 11 ajánlószelvény


A polgármester jelöltséghez szükséges minimális ajánlószelvények száma: 300.

Kőszeg, 2010. augusztus 16.




Dr. Tóth László s.k.
jegyző

Választási tudnivalók



Tájékoztatom Kőszeg város választópolgárait, hogy a 2010. október 3-ra kitűzött önkormányzati választásokhoz szükséges értesítők és ajánlószelvények kiküldésére augusztus 16 és 19 között kerül sor. A névjegyzéket augusztus 18. és 22. között lehet megtekinteni és ez idő alatt nyújtható be ellene kifogás. A jelöltek és a jelölt állító szervezetek a névjegyzék másolatát szeptember 13-tól vásárolhatják meg.



Az a választópolgár aki július 16. előtt létesített tartózkodási helyet, személyesen, meghatalmazott által október 1-jén 16.00 óráig vagy ajánlott levélben kérhet igazolást olyan módon, hogy a levél legkésőbb szeptember 28-ig beérkezzen a választási irodához. Az igazolással a tartózkodási hely szerint illetékes szavazókörben szavazhat.



A választási kampány október 2-án 24.00 óráig tarthat.



Jelöltet szeptember 3-án 16.00 óráig, listát pedig szeptember 6-án 16.00 óráig lehet bejelenteni a választási bizottságnál. Egyéni jelölt az lesz aki az adott választókerület választópolgárai legalább 1 %-ának megfelelő érvényes ajánlást gyűjt össze, polgármester jelölt pedig az aki a város választópolgárai 2 %-ának érvényes ajánlását nyújtja be. A választópolgárok számáról a névjegyzék elkészültekor hirdetményben és a városi honlapon adunk tájékoztatást.



A választáson érvényességi küszöb nincs, a megjelentek számától függetlenül a legtöbb szavazatot elnyerő jelölt jut mandátumhoz. 8 egyéni és 3 listás képviselőből fog állni a képviselő-testület.



A jelöltek és a jelölt állító szervezetek a szavazatszámláló bizottságokba és a helyi választási bizottságba szeptember 17-én 16.00 óráig delegálhatnak tagokat. A kisebbségi önkormányzati választáson jelöltet állítók a kisebbségi szavazatszámláló bizottságba nem, de a helyi választási bizottságba delegálhatnak.



A 8 választókerületben 9 szavazókör működik majd (a kilencedik Kőszegfalván) a Kossuth L. u. 15. sz. alatt pedig a kisebbségi szavazatszámláló bizottság székel. A csak Kőszeg településszintű lakóhellyel rendelkező hajléktalanok továbbra is a Jurisics Várban adhatják le szavazataikat.



Kompenzációs lista kiszámítása

A kompenzációs lista a választókerületben összesített töredékszavazatok arányában kap mandátumot.
Töredékszavazatnak minősül az egyéni választókerületekben a jelölő szervezet jelöltjére leadott minden olyan szavazat, amellyel nem szereztek mandátumot.
A közös jelöltekre leadott töredékszavazatnak minősülő szavazatok a közös jelöltet állító jelölő szervezetek közös kompenzációs listájára kerülnek.
a kompenzációs mandátum számítás módja:
a) Össze kell állítani egy táblázatot, amelyben minden lista neve alatt képezni kell egy számoszlopot. A számoszlop első száma az adott lista szavazatainak száma. A számoszlop következő számai az adott lista szavazatainak száma elosztva hárommal, öttel, héttel, rendre az új osztó az előző osztó kettővel növelt értéke.

b) Meg kell keresni a táblázatban előforduló legnagyobb számot, és amelyik lista számoszlopában találjuk azt, az a lista kap egy mandátumot. Ezt követően meg kell keresni a következő legnagyobb számot. Amelyik lista oszlopában találjuk, az a lista kap egy mandátumot. Ezt az eljárást kell folytatni mindaddig, míg kiosztásra kerül az összes mandátum

c) Ha a táblázatban előforduló legnagyobb szám keresésekor egyenlő legnagyobb számok vannak, akkor az a lista kap mandátumot, amelyik addig még nem szerzett mandátumot, vagy amelyik kevesebb mandátumot kapott, végezetül, amelyik a listasorsolásnál kisebb sorszámot kapott.



5. Ha egy kompenzációs lista több mandátumot kap, mint a listán szereplő személyek száma, a mandátum betöltetlen marad.

  • Magyar
  • English
  • Deutsch
2000-2021 © Jurisics-vár Művelődési Központ és Várszínház
Adatkezelési tájékoztató | Impresszum
A honlap fejlesztése az Európai Unió támogatásával valósult meg „A kőszegi történelmi belváros rehabilitációja és funkcióbővítő megújítása – NYDOP-3.1.1/A-2F-2009-0003” projekt részeként.