Vas megye Önkormányzata által kitüntetett kőszegiek

A Nemzeti Ünnep alkalmából az alábbiak vehettek át megyei kitüntetéseket: Kőszegfalvi Német Nemzetiségi Kórus – "Pável Ágoston Emlékplakett"; Kirchknopf Györgyné, a Dr. Nagy László EGYMI Beszédjavító Általános Iskolájának nyugalmazott igazgatója – "Vas Megye Önkormányzata Szolgálatáért Oktatási Tagozata"; Prof. Dr. Lőrincz Zoltán, tanszékvezető főiskolai tanár, a Kőszegi Művészeti Egyesület elnöke – "Vas Megye Önkormányzata Szolgálatáért Kulturális Tagozata"; Mórocz István, Concordia Énekegyesület elnöke – "Vas Megye Önkormányzata Szolgálatáért Kulturális Tagozata"; Kappel Gyuláné, nyugalmazott védőnő – "Vas Megye Önkormányzata Szolgálatáért Egészségügyi Tagozata"; Sárközi Antalné, nyugdíjas tereptanár – "Vas Megye Önkormányzata Szolgálatáért Szociális Tagozata"; Dr. Horváth Klára, Szociális Gondozási Központ Kőszeg iskolaorvosa – "Vas Megye Önkormányzata Szolgálatáért Gyermek- és Ifjúságvédelmi Tagozata"; Földesi János, a Béri Balogh Ádám Általános iskola testnevelő tanára – "Vas Megye Önkormányzata Szolgálatáért Sport Tagozata". Gratulálunk a kitüntetetteknek!

Kőszegfalvi Német Nemzetiségi Kórus – "Pável Ágoston Emlékplakett"
1971-72. körül Chikán Sándorné a Kőszegfalvi Óvoda vezetője a falu hagyományait ápolva, kutatva hatalmas értékre bukkant: a sváb nemzetiségű faluba 1714 tájékán bevándorolt ősök és azok leszármazottai révén megőrzött bús, fájdalmas, vágyakkal, örömökkel és tréfával teli dalokra. A zene szeretetétől hajtva Chikán Sándorné megalakította a Kőszegfalvi Asszonykórust, Tangl József harmonikás segítségével. A kitartó munka eredményeként 2003. májusában Vasváron a Vass Lajos népzenei versenyen a kórus arany minősítésben részesült. A szép eredmények mellett, szinte minden meghívásnak elevet téve, eljutottak Vahingen an der Enz-be, Buchloe-ba, népzenei találkozókra. A Vas megyei német énekkarok közül a kőszegfalvi a "legöregebb", de szerencsére sok köztük a fiatal, sőt már férfitagjuk is van.


Kirchknopf Györgyné, a Dr. Nagy László EGYMI Beszédjavító Általános Iskolájának nyugalmazott igazgatója – "Vas Megye Önkormányzata Szolgálatáért Oktatási Tagozata"
40 évig dolgozott a megye kőszegi gyógypedagógiai intézményének alkalmazásában. Rendkívüli munkabírása és a gyermekek iránti elkötelezettsége azok az erények, melyeknek köszönhetően az intézmény kiemelkedő tanár egyéniségévé vált. Pályafutása során folyamatosan képezte magát, a kőszegi Beszédjavító Általános Iskola logopédusaként, majd igazgatójaként is mindig az a meggyőződés vezette, hogy az intézmény diákjainak beszédfogyatékossága orvosolható, a megfelelő kezelés biztosítása után a társadalom teljes értékű tagjai lehetnek. Szakmai munkásságát számos értékes publikáció, elnyert pályázat, miniszteri és szakmai kitüntetés, elismerés fémjelzi. Munkatársai körében nyugdíjazása után is nagy szeretetnek örvend.

Prof. Dr. Lőrincz Zoltán, tanszékvezető főiskolai tanár, a Kőszegi Művészeti Egyesület elnöke – "Vas Megye Önkormányzata Szolgálatáért Kulturális Tagozata"
Művészettörténész, tanszékvezető főiskolai tanár, a megye és Kőszeg város művészeti közéletének meghatározó, a megyehatárokon messze túl ható kisugárzású személyisége. Szent Márton életének és szakrális ábrázolásainak nemcsak nemzetközi mércével is kiváló kutatója, hanem egyben a szent kultuszának sikeres népszerűsítője is. A kőszegi képzőművészeti közélet kovásza, elévülhetetlen érdemei vannak a mára már megyeszerte ismert és elismert, évente számos nagyszerű kiállítást szervező Kőszegi Művészeti Egyesület megszervezésében és vezetésében.

Mórocz István, Concordia Énekegyesület elnöke – "Vas Megye Önkormányzata Szolgálatáért Kulturális Tagozata"
1978-tól a Barátság Vegyeskarban, a Concordia kórussal való egyesülés óta pedig a Concordia-Barátság Énekegyesületben énekel. A kórus egyesületté válása óta látja el az együttes elnöki funkcióját. Komoly szerepet játszik a kórus rendezvényeinek szervezésében. A Concordia Barátság Énekegyesület 2009-ben ünnepli fennállásának 150. évfordulóját.

Kappel Gyuláné, nyugalmazott védőnő – "Vas Megye Önkormányzata Szolgálatáért Egészségügyi Tagozata"
1962 óta a Magyar Vöröskereszt tagja. 1972-től nyugdíjba vonulásáig védőnői munkát végzett Kőszegen. Kiváló munkát végzett a csecsemőgondozás területén is. 18 éves kora óta véradó, már 80 alkalommal adott vért. 20 éve véradószervező, legjobb eredményeit az ifjúsági véradás területén érte el. 2007 óta nyugdíjasként végzi munkáját a Magyar Vöröskeresztben és a véradásszervezésben. Példás, önzetlen és rendkívül szerény minden cselekedetében. Emberiessége és áldozatkészsége sokak példája lehet.

Sárközi Antalné, nyugdíjas tereptanár – "Vas Megye Önkormányzata Szolgálatáért Szociális Tagozata"
A főiskola elvégzése után 1971-ben került a kőszegi Városi Tanácshoz szociális munkaterületre. 1996-tól a RÉV Szenvedélybeteg Segítő Szolgálat munkatársa lett Szombathelyen. Munkáját az elhivatottság, a másokon való segítés jellemezte. Szerettek hozzá bemenni az ügyfelek. Folyamatosan képezte magát. Elvégezte a szenvedélybeteg segítő képzést, és tereptanári végzettséget is szerzett. 2002-2006-ig a Kőszegi Önkormányzat Szociális és Egészségügyi Bizottságának külső tagja volt. Nemcsak az íróasztal mellett, hanem a gyakorlati munkában, az un. terepen is kifejtette szociális munkáját. A Pécsi Tudományegyetem EÜ. Főiskolai Kara szociális munkás hallgatóknak terepgyakorlati tanára volt. A Segítő Kéz Alapítvány elnöke, a Kőszegi Karitász vezetője volt. Tagja volt a Kapocs munkacsoportnak. A RÉV-en keresztül a szenvedélybetegségek megelőzésében és gyógyításában több mint 10 éven keresztül munkálkodott. Preventív munkája a diákságra is kiterjedt.

Dr. Horváth Klára, Szociális Gondozási Központ Kőszeg iskolaorvosa – "Vas Megye Önkormányzata Szolgálatáért Gyermek- és Ifjúságvédelmi Tagozata"
1967-től dolgozik Kőszegen körzeti orvosként, majd iskolaorvosként egészen nyugdíjba vonulásáig. Körzeti orvosként mindenki megelégedésére látta el a betegeket, ha kellett szakorvosi feladatokat is ellátott. Iskolaorvosként Kőszeg és környékének összes gyermekével találkozott. Orvosként él, emberként is meghatározó karitatív tevékenysége. A városi Vöröskereszt meghatározó személyisége. 40 éves pályafutása során szerény, kitartó, sokrétű volt. Alázattal végzett munkája miatt méltó az elismerésre.

Földesi János, a Béri Balogh Ádám Általános iskola testnevelő tanára – "Vas Megye Önkormányzata Szolgálatáért Sport Tagozata"
Focizott, atletizált, sífutott. 1969 óta igazolt versenyzője a Kőszegi Sportegyesületnek.1995-ben lett először a felnőtt labdarúgó csapat edzője. 2003-tól a labdarúgó szakosztály vezetője. Több éven át diáksport vezetőként is dolgozott, több korosztályos magyar bajnok atlétát nevelt. A kőszegi tömegsport–rendezvények állandó résztvevője és szervezője. Eddigi életpályája, a sport érdekében kifejtett tevékenysége megalapozta az elismerés adományozását.

  • Magyar
  • English
  • Deutsch
2000-2021 © Jurisics-vár Művelődési Központ és Várszínház
Adatkezelési tájékoztató | Impresszum
A honlap fejlesztése az Európai Unió támogatásával valósult meg „A kőszegi történelmi belváros rehabilitációja és funkcióbővítő megújítása – NYDOP-3.1.1/A-2F-2009-0003” projekt részeként.