VIII. Õrségi Nemzetközi Tökfesztivál

A hagyományőrző gasztronómiai fesztivál október 8-9-én kerül megrendezésre. Résztvevő települések: Őriszentpéter, Szalafő-Pityerszer, Magyarszombatfa.

Tökfesztivál az Õrség fővárosában
VIII. Õrségi Nemzetközi Tökfesztivál
2011. október 8. Õriszentpéter

Az Õrség különleges vonzereje a szelíd tájnak, a tradicionális földművelésének, az építészetének, a sajátos, régi ízeinek, a hagyományos mesterségek művelőinek és az itt élő barátságos embereknek köszönhető. Nem véletlen, hogy az idelátogató turisták számára az év egész részében számos programot kínálnak a helybeliek. Ezek között vannak már több évtizedes hagyománnyal bíró rendezvények és vannak, amelyek pár éves múltra tekintenek vissza. Bárhogy legyen is, az Õrség mindig kínál valami újat az idelátogatók számára, hogy megmutasson valamit sokszínű arcából. Az Õrségi Nemzetközi Tökfesztivál immáron hetedik alkalommal kerül megrendezésre 2011. október 8-án. Az esemény az Õrség jellegzetes tájtermékére, az olajtökre építve teremtett hagyományt. A tájegységben mintegy 90 éve termesztenek olajtököt, és magjából nyerik az Õrség „fekete aranyát”. Ezt az eseményt kívánja a program néprajzilag hitelesen megragadni és köréje egy turisztikai terméket felépíteni. Ez a több, mint fél évtizede elindított tökkultusz jól illeszkedik a tájegységbe, magyaros identitású és néprajzilag is hiteles. A rendezvény a Nyugat-Dunántúl Turisztikai Régió „Kiemelt Kulturális és Örökségturisztikai Rendezvénye” cím birtokosa.

Az Õrség a nyugat-dunántúli régió egyik frekventált turisztikai tájegysége, gazdag vonzerővel, jól felépített turisztikai termékekkel és szolgáltatásokkal. A Tökfesztivál kiválóan nyújtja ki a turisztikai szezont (október közepe), és új összefüggésekben tárja fel a tájegység értékeit az idelátogató vendégeknek.

Az idei esztendőben is örvendetesen alakul a Tökfesztivál tájegységi és időbeli kiterjedése. A központi rendezvények Õriszentpéter városközpontjában zajlanak. Az Õrség fővárosa mellett számos kiegészítő program lesz Szalafőn (ökoporta sajtvásárral, tökmagolaj-ütés néprajzilag hiteles bemutatása), a Pityerszeri Néprajzi Műemlékegyüttesnél (vetélkedők, tökös ételek, játszóház, színjátszók,, kulturális programok, túrák, stb.), Magyarszombatfán (Õszi Ízek Fesztiválja), Nagyrákoson (már a fesztivál előestéjén tökmagköpesztés és múltidéző utazás Eszti nénivel), Kondorfán (tökkel készült ételek), valamint Apátistvánfalván fazekas bemutató és korongázás, tökös ételek várják az érdeklődőket.

Az őriszentpéteri városközpontban zajló események az alábbi elemeket foglalják magukban:. 1.) Gyermekprogramok: népi kézművesség, vetélkedők, töklökő verseny. 2. Kulturális programok: népzene, néptánc, képzőművészeti kiállítás. 3.) A Nyugat-Pannon Vásározó Céh kirakodóvására. 5. Egyedi programok: Tökkirály-választás, esti töklámpás felvonulás, Tökbál. A rendezvény egyik fontos eleme, hogy hozzájáruljon az egészséges táplálkozási ismeretek népszerűsítéséhez. Az „Egészséges étel az egészséges élethez” című fórum keretében prezentációk hangzanak el a tájételek, tájtermékek fontosságáról.


Az Õrségi Tökfesztivál a Nyugat-dunántúli régió legnagyobb gasztroturisztikai rendezvénye. A látogatók az egész országból, főként a nagyvárosokból érkeznek a tájegységbe. A rendezvény gazdaságszervezési ereje egyértelműen tapasztalható a térség turisztikai szolgáltatóin keresztül. A szálláshely szolgáltatók és vendéglátó vállalkozások a Tökfesztivál időszakában teljes kapacitással üzemelnek. Az elmúlt években a rendezvény hetében és idején „betelt” az Õrség. Köszönhető ez annak, hogy a tájegység vendéglátó vállalkozásai az idei esztendőben is felveszik étrendjükbe és kínálják a helyi tökételeket és tájtermékeket már a rendezvényt megelőzően és még azt követően is. Az önkormányzatok és a magánszemélyek pedig ezekben a napokban feldíszítik településüket a tökszüretnek megfelelő arculatban, ami külsőségekben is kifejezi a fesztivál tájegységi beágyazottságát és egyedi hangulatát. Ez is bizonyítja, hogy az Õrségi Tökfesztivál helyi mozgalommá vált az elmúlt években! Biztosak vagyunk abban, hogy a VIII. Õrségi Tökfesztivál is élményekben gazdag hétvégét kínál az Õrségbe látogatóknak!

A rendezvényt V. Németh Zsolt, a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára nyitja meg október 8-án 11.00 órakor.

VIII. Õrségi Nemzetközi Tökfesztivál Programja
2011. október 7. (péntek) – Nagyrákos
2011. október 8. (szombat) – Õriszentpéter, Városközpont és Szalafő, Pityerszer
2011. október 9. (vasárnap) - Magyarszombatfa


2011. október 7. (péntek)
Nagyrákos – Tájház - 18.30
Múltidéző utazás Eszti nénivel – A tök szerepe az őrségiek mindennapi életében, tökmagköpesztés


2011. október 8. (szombat)
VIII. Õrségi Nemzetközi Tökfesztivál – Õriszentpéter, Sportpálya
Program:
11:00 Megnyitó
V. Németh Zsolt vidékfejlesztési államtitkár
Tama István igazgató, Magyar Turizmus Zrt., Nyugat-dunántúli RMI
Õr Zoltán polgármester
Hutflesz Mihály ügyvezető, Régiófókusz Nonprofit Kft.
11.15 Terményáldás az ökumené jegyében
11.30 Õrségi Baráti Kar és Petőfi Sándor Népdalkör
11.50 CS.A.T. – vidám, zenés gyerekműsor
12.45 Lábas Pajtások
13.00 „Egészséges étel az egészséges élethez” – szakmai fórum
14.00 FM zerO
15.00 Gencsapáti Hagyományőrző Néptáncegyüttes
15.45 Viszáki Asszonykórus
16.00 Union Rézfúvós Kvintett
17.00 RomUngro fiúk
17.30 Tökkirály és töklovagok megválasztása, eredményhirdetések
18.30 Töklámpás felvonulás
19.30 Tökbál - zenés, táncos vacsoraest tökös fogásokkal
A Tökbál belépőjegy ára: kistérségi lakosoknak: 2.000,-Ft, látogatóknak: 2.500,-Ft, amely tartalmazza a vacsorát is. Jegyek elővételben kaphatók az Õriszentpéteri Önkormányzat Ellátó Szervezeténél. Tel.: 94/429-020

Folyamatos programok
10:00 – 18:00 Játszóház: Gyermekfoglalkoztató programok
10:00 – 15:00 Töklámpás faragó verseny – helyszíni nevezéssel
10:00 – 18:00 Nyugat - Pannon Vásározó Céh kézműves kirakodó vására
14:00 – 15:00 Töklökő verseny


A rendezvény ingyenesen látogatható! Parkolási díj: 500,-Ft/személyautó, 1.000,-Ft/autóbusz.

Szalafő – Õrségi Népi Műemlékegyüttes

Folyamatos programok 10:00-18:00
helyi termék vásár, ElectroAuto bemutató, akkumulátoros roller bemutató
Játszóházak 10.00 – 18.00
Kerecsen Hagyományőrző és Kulturális Egyesület (íjászat – íjász verseny, solymászat, csipkeverés, fazekas, gyertyaöntő, mézeskalácsos, festő)
Õrállók Alapítvány (termésékszerek, levélrózsa, levélfestés, levélnyomat)
15:00 Solymász bemutató
15:30 Íjász verseny - nevezés a helyszínen
Gasztronómia
13.00 Hencsey Roland mesterszakács főzőbemutatója
Színes gasztronómiai kínálat, tökös ételek egész nap a Pajta büfében
Túrák, avagy fedezzük fel Szalafőt … :
10:00 -18:00
Minden egész órától (utolsó indulás 17.00-kor): Az Õrségi Népi Műemlékegyüttes bemutatása szakvezetéssel az aktuális belépőárak szerint.
10:00 Túra a felsőszeri tanösvényen
Találkozás Pityerszeren az Õrségi Nemzeti Park Igazgatóság információs sátránál. A túra erdők-mezők rejtekét mutatja be.
11:00, 12:00, 13:00 Szekértúra jelentkezés a nemzeti park információs sátránál
14:00 Gombaismereti túra
(Az egyes túrák kiindulási pontja: Õrségi Nemzeti Park Igazgatóság információs sátrától Pityerszeren)
Kulturális műsorok
14:30 Õrségi Baráti Kar
15:00 Baksa Eszti – népi mesék
15:30 Lovászi iskolások –Ludas Matyi
16:00 Herényi népdalkör
16:30 Õriszentpéteri színjátszók – Az ellopott kakas


Szalafő – Ferencz Porta
Bemutató gazdaság
Háziállatok megtekintése (kecskék, birkák, disznók, marhák, kutyák, macskák), két utóbbi simogatása, disznók tökkel teteése.
Házi tejtermékek vásárolhatóak: vaj, natúr kecskesajt, és fűszeres tehénsajtok (fokhagymás, paprikás, kakukkfüves, borsikafüves, bazsalikomos, köményes, kapros, sáfrányos, vöröshagymás, oregánós, majoránnás, rozmaringos, borsos, zsályás, citromfüves,és tökmagos)


Apátistvánfalva – Apát Hotel és Étterem
- Fazekas mesterség megismerése, saját portékák gyártása
- Töklámpás faragás
- Tökös lángos kóstoló
- Forralt borozás, sütőtöközés és sült almázás szállodánk parkjában
- Tökös étkek, tökös választékkal (2011. október 7 - 9.)


2011. október 9. (vasárnap)
Magyarszombatfa - Fazekasház és környéke
10.00 – 16.00 Õszi ízek fesztiválja
Házi termékek vására, helyben sütött dödölle
Főzés cserépedényben
Tökfestés, tökfaragás
Gombakiállítás
Íjászat
Pálinkakóstoltatás

  • Magyar
  • English
  • Deutsch
2000-2021 © Jurisics-vár Művelődési Központ és Várszínház
Adatkezelési tájékoztató | Impresszum
A honlap fejlesztése az Európai Unió támogatásával valósult meg „A kőszegi történelmi belváros rehabilitációja és funkcióbővítő megújítása – NYDOP-3.1.1/A-2F-2009-0003” projekt részeként.